Från överviktig till triathlet

Publicerad 2015-08-26

Fredric Johansson, 42: ”Plötsligt började det hända grejer”

Som ung spelade Fredric Johansson från Kalmar fotboll i division 2. Men allt mindre tid på planen visade sig allt oftare på vågen – och kring midjan.
– Jag började känna mig som en trött, tjock tant som provat alla veckotidningsmetoder som fanns, säger han.

Som ung spelade Fredric Johansson fotboll i Kalmar AIK i division 2. Då tränade han fyra gånger i veckan, hade matcher på helgerna, vägde 67 kilo och var mitt upp i karriären. Då kunde han också proppa i sig kolhydrater och det var "skitgott". Men sedan fick han barn och fick lägga fotbollsskorna på hyllan.
– Problemet var att jag fortsatte äta som innan samtidigt som jag också började unna mig öl, vin och godis på lördagar. Sedan tyckte jag att jag lika gärna kunde unna mig det i veckorna också. Jag trodde liksom fortfarande att jag var 27. Det gör jag fortfarande, säger han.

Provade alla veckotidningsmetoder som fanns

Med ett krävande arbete och tre barn mellan 4 och 15 år blir det heller inte mycket tid över till träning. Och tillslut hade Fredric förvandlats till ett "fläskpaket", enligt egen beskrivning.
– Inget ont mot någon, men jag började känna mig som en trött, tjock tant som provat alla veckotidningsmetoder som fanns. Från GI till LCHF. Jag provade till och med den så kallade "bananmetoden", en 40 år gammal idé från Sahlgrenska som går ut på att bara äta frukt i två dagar för att sedan övergå till "vanlig" mat resten av veckan. Men ingenting funkade.

Plötsligt började det "hända grejer"

I februari 2013, några månader innan Fredric fyllde 40, gick han med i Viktklubb under pseudonymen "40-70" (ålder + målvikt). Och det var egentligen samma sak där. Hade inte det funkat hade han säkert testat något annat sedan, säger han. Man så plötsligt började det "hända grejer".
– Redan första veckan gick jag ner – så mycket att folk undrade om det inte bara var för att jag hade varit på toa innan – eftersom jag alltid vägde mig samma tid varje dag strax efter morgontoaletten. Men nej. Första veckan gick jag ner 1,5 kilo, andra veckan 1 kilo och tredje 1,5 kilo igen. Sedan pendlade jag lite upp och ner innan jag stabiliserade mig på 76 kilo innan det bar iväg "norrut" igen.

Folk fastnar ofta vid siffrorna på vågen

Ännu gladare blev Fredric över att slippa sin stora, hårda och uppsvällda mage. Och han tyckte att skillnaden nästan blev ännu större när han tittade tillbaka i sitt program och såg hur mycket han minskat i midjan.
– Jag började med ett midjemått på 107 centimeter. Andra veckan låg det på 102 och tredje på 99 centimeter. Sedan fortsatte det så ner till 94. Folk fastnar alltför ofta vid siffrorna på vågen, men det är nästan ännu häftigare att se vad som händer med midjemåttet.

Glad över att ha en "mjuk och fläbbig mage"

Sedan passerade Fredric den magiska siffran 40. Och sedan kom sommaren då han, som så många andra, tappade stinget lite. Samtidigt är det också det som är så skönt med Viktklubb:
– Det är jätteskönt att läsa att andra har exakt samma problem. "Jaha, jaså du också?" tänker man bara eller "Jag gjorde såhär, testa det." Man är liksom aldrig ensam.
I våras fick Fredric dock en nytändning och gick återigen med som "42-75" (ålder + målvikt).
– Den här gången började jag på 86 kilo och klarade på sätt och vis sommaren mycket bättre, eftersom jag inte loggade någonting men ändå lyckades hålla vikten. Allra gladast är jag över att ha en mjuk och fläbbig mage med bilringar, istället för en tjock, hård och utspänd mage.
Och vad händer nu?
– Ja, sista halvåret har jag faktiskt lyckats ta mig tid att springa, cykla och simma lite. Och mitt mål är nu att köra ett mini-triathlon-lopp här i Kalmar med 500 meter simning, 18 kilometer cykling och 4 kilometer löpning. Det ska göras helt enkelt och på en hyfsad tid.

Favoritfunktion i Viktklubb

”Helt klart Loggboken, eftersom den håller koll både på vad jag äter och hur mycket jag rör på mig. Antingen äter jag mycket av det som är nyttigt eller lite av det som inte är fullt så nyttigt, men som jag tycker om. Jag har till exempel alltid varit svag för Snickers och blev det ännu mer efter att jag slutat snusa. Skillnaden nu är att jag tänker till hur det påverkar mitt dagliga kaloriintag och det gjorde jag INTE innan. Det är bra, för Snickers är billigare än snus – men det är ännu billigare att inte äta det alls. Sedan hänger jag också mycket på Mötesplatsen. Och i somras började jag också blogga själv. Jag tycker också om att man snabbt och enkelt kan starta om sitt program om man behöver, det är nästan för lätt.”

Fredrics 5 favorittips

1) Håll koll på din kula. En mjuk mage är bättre än en hård – om den är stor – annars är det klart att alla vill ha en mage med sex hårda rutor på...!
2) Stirra dig inte blind på din vikt. Eftersom muskler väger mer än fett är midjemåttet är nästan viktigare, det går i alla fall jag igång på.
3) Skippa alkoholen. Eller i alla fall, var medveten om vad den kostar. Två öl tillsammans tar exempelvis halva ditt dagsintag av kalorier. Så man måste faktiskt inte ta en öl både när man står och grillar och när man äter. Samma sak är det med läsk.
4) Sätt inte för höga mål. Då är risken bara att man gör sig själv besviken och så slutar det istället med att man ger upp helt.
5) Sätt däremot gärna upp ett antal delmål. Och helst enkla sådana, som vare sig kostar eller påverkar dig för mycket. Det kan till exempel vara att belöna sig med en pizza, filmkväll – eller varför inte en Snickers?

Följ ämnen i artikeln