Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Hälsoforskaren bekräftar: Därför går du säkrare ner i vikt på nätet

Uppdaterad 2015-08-31 | Publicerad 2014-11-09

”Viktklubb fungerar faktiskt”

Viktklubb fungerar faktiskt.
Män kan i snitt gå ner 7 procent och kvinnor nästan 6.
Det visar en studie gjord vid Karolinska Institutet och Högskolan i Halmstad.

Exakt vad de avgörande skillnaderna är om man jämför Viktklubb med liknande tjänster som inte är internetbaserade är svårt att sätta fingret på. Men en viktig aspekt är betydelsen av närhet och personligt stöd när man befinner sig mitt uppe i en förändringsprocess, menar Madeleine Svensson, medicine doktor och universitetslektor i Hälsovetenskap, som är en av författarna bakom studien ”The Change in Eating Behaviors in Web-Based Weight Loss Program: A Longitudinal Analysis of Study Completers".
– Detta gäller särskilt vid just viktminskning, eftersom det kan vara en känslosam förändring som påverkar hela familjen och vännerna. Av de medlemmar i Viktklubb som vi följde under ett halvår gick i alla fall männen ner i snitt sju procent och kvinnorna nästan sex, vilket är mycket bra, säger hon.

”Viktklubb finns alltid där”

Tidigare trodde man att det var mer framgångsrikt att ha en läkare att väga in sig hos, men då webben har expanderat så att man kan få sina instruktioner direkt ser förhållandena annorlunda ut. Som medlem i Viktklubb kan du till exempel alltid logga mat och motion via webben eller mobilen, få dagliga menyförslag, recept, tips och råd.
– Det är jätteviktigt. På det sättet finns Viktklubb alltid där. Inte som hos läkaren där man måste boka tid. När det gäller viktminskning är det samtidigt ingen annan än personen själv som kan åstadkomma förändringen. Och vissa tycker att det är enklare att följa program på webben där de kan vara anonyma, medan andra föredrar att få hjälp "live". Själva framgången handlar alltså om att hitta en skräddarsydd metod som passar en själv och det är trots allt det är det som är det viktiga, inte hur det görs.
Vad exakt får man som medlem i Viktklubb? Läs mer här

Funkar Viktklubb då? Svaret är ja

Orsaken till Madeleine Svensson valde att studera just Viktklubb var emellertid att hon ville hitta ett sätt för att bemöta den eskalerande fetmaepidemin på nationell nivå.
– För att komma till rätta med ett så stort samhällsproblem tror jag nämligen att man måste börja med att arbeta med helheten. Och även om internet har funnits ett bra tag nu saknas forskning kring hur effektivt internet är som verktyg i konventionell sjukvård och hälsoforskning.
Och hur skulle du sammanfatta studien, funkar Viktklubb eller inte?
– Ja det gör det, men självklart behöver vi ännu mer underlag för att dra några större nationella slutsatser. Men när det gäller framtiden är en positiv iakttagelse åtminstone att vi inte ökar i vikt, utan att de siffror vi har i dag tyder på en viktminskning på 6-7 procent efter sex månader och det är bra. Alla små steg mot en mer hälsosammare livsstil är bra.
Kan det verkligen fungera? Se vad forskningen säger

Så genomfördes studien

Studien gjordes år 2008 och publicerades i tidskriften "Journal of Medical Interest Research" i november 2014. Syftet var att utvärdera ett svenskt viktminskningsprogram på webben med speciell fokus på medlemmars ätbeteende innan, efter 3 månader och efter 6 månaders deltagande. All datainsamling skedde via hälsoenkäter på webben och ätbeteendet undersöktes med hjälp av ett vältestat frågeformulär bestående av 18 frågor.
Frågorna delades upp i följande tre områden:
1. Emotionellt ätbeteende
Ex a: Händer det att du äter när du känner ångest?
Ex b: Brukar du äta för att du känner dig ensam?

2. Okontrollerat ätbeteende
Ex a: Om din favoritmat serveras, har du då svårt att avstå?
Ex b: Händer det att du ibland har svårt att sluta äta när du väl har börjat?

3. Återhållsamt ätbeteende
Ex a: Tar du medvetet små portioner för att hålla nere din vikt?
Ex b: Hur ofta händer det att du äter mindre än du faktiskt vill?
Svarsalternativen var Alltid/Ofta/Sällan/Aldrig och varje alternativ tilldelades ett visst antal poäng. Ju högre poäng, desto högre grad av ett visst ätbeteende. All sammanställning gjordes av dietisten Josefine Jonasson.
Så tycker medlemmarna