Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

Psykologen: Så håller du din nya målvikt

Publicerad 2016-10-05

Psykologen Kajsa Järvholm ger sina bästa tips

”Jag ska aldrig mer gå upp i vikt”
Så brukar de flesta som lyckats gå ner i vikt säga när de gått i mål. Men trots det är det många som trillar tillbaka i gamla vanor och ökar i vikt igen.
Här tipsar psykologen Kajsa Järvholm om några knep för att hålla vikten.

Att behålla en ny lägre vikt är erkänt svårt för den som en gång varit överviktig. Forskning har nämligen visat att flera hormon, bland annat annatghrelin och leptin, som kan påverka hunger- och mättnadskänslor förändras i kroppen efter en viktminskning. Detta gör att kroppen kan signalera att den är hungrig trots att den redan fått i sig tillräckligt med energi. Något som kan sätta käppar i hjulet för den som lyckats gå ner i vikt och vill hålla sin nya idealvikt.

– Det handlar om kroppen och inte om att man är karaktärsfast eller inte och det är väldigt viktigt att komma ihåg, säger psykologen Kajsa Järvholm.

”Allt är inte fördärvat för att du missar ditt gympass”

För att hålla vikten är det därför viktigt att jobba på långsiktigt med små positiva förändringar.

– Man blir ofta invaggad i tron att det är allt eller inget. Att man fördärvar allt om man äter lite godis eller missar ett pass på gymmet och så är det ju inte. Det är viktigt att försöka vara positiv och inte så drastisk. Tänk långsiktiga hållbara livstilsförändringar. Du ska orka göra dem i många år framöver, säger Kajsa och fortsätter:

– Om du har problem med att du äter för mycket i vissa situationer är det viktigt att fortsätta att jobba med det och hitta strategier för att påverka dem.

Men om man gör misstag hur ska man tänka då?

– Var snäll mot dig själv. Om du behöver göra några förändringar  börja med de lättaste och lägg på fler efterhand. Det är lätt att tänka negativt och ge upp.

Känner sig tjock fast man är normalviktig

En sak som många överviktiga, som gått ner i vikt, beskriver är att deras huvud inte riktigt hänger med och att de fortfarande känner sig som överviktiga även om de är normalviktiga. Har du några tips till dem?

– Kravet på överviktiga känns ofta som väldigt hårda i vårt samhälle. Det är många både tjocka och smala som inte har en realistisk självbild eller kroppsuppfattning och det behöver inte vara något problem om det inte hindrar en i vardagen.

Men om man upplever att det är ett problem, vad kan man göra då?

– Då är det viktigt att man uppmärksammar i vilka situationer det är ett problem. Är det vissa situationer som man undviker för att man är överviktig( eller tror att man är överviktig) då bör man försöka jobba på det istället, säger Kajsa och fortsätter:

– Om man däremot har ett problem med att man upplever att man är tjock och fortsätter att jobba för att komma ner i vikt i högre utsträckning än man bör då tycker jag att man ska söka hjälp för det. Du ska inte pressa dig själv för mycket utan ditt mål kan vara att förbli viktstabil.

Följ ämnen i artikeln