Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Vad blir det till middag?

Uppdaterad 2015-01-21 | Publicerad 2015-01-16

Fågel, fisk eller mitt emellan? Avsluta dagen med något gott, nyttigt och mättande

Fågel, fisk eller mitt emellan?
Här kommer tre goda middagstips.
Som vanligt med alla kalorier inräknade.

Snabb lax- och torskgryta
4 portioner, 459 kcal/port

400 g frysta blandade grönsaker med pesto

1 st fiskbuljongtärning
1 dl vatten

1 dl grädde

600 g frysta torsk- och laxtärningar

250 g pärltomater

Gör såhär:

1. Hetta upp en panna med olja och stek grönsakerna mjuka.
2. Smula ner buljongen och häll på vattnet och grädden. Låt koka upp.

3. Tillsätt fisken och tomaterna. Låt sjuda några minuter och salta och peppra.

Rotfruktssoppa med köttfärs
4 portioner/209 kcal/portion

1 palsternacka
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
300g nötfärs
salt och svartpeppar
1 msk färsk timjan
2 msk tomatpuré
1 tärning kycklingbuljong
1 l vatten
4 msk gräddfil

Gör såhär:
1. Skala och riv palsternackan och moroten grovt. Riv sedan löken och vitlöksklyftan.
2. Hetta upp en kastrull med lite olja och lägg ner grönsakerna. Bryn i någon minut.
3. Tillsätt färsen och bryn ytterligare någon minut. Krydda med salt, peppar och timjan. Tillsätt tomatpurén, buljongen och vattnet.
4. Låt koka på svag värme i 10 minuter. Servera med en klick gräddfil.

Kikärtspizza med solmogna tomater
4 portioner/299 kcal/portion

200g solmogna torkade tomater
1,5 dl kikärtsmjöl
1 dl vatten
1 krm pizzakrydda
0,75 dl Ajvar relish
1 dl riven Pecorino (getost)
0,5 dl cashewnötter
1 krm havssalt
1 krm svartpeppar
65g ruccolasallad
Gör såhär:

1. Tina de frysta solmogna tomaterna något. Blanda ihop kikärtsmjöl med vatten och pizzakrydda, och låt stå i 10 minuter (eller hela dagen).
2. Sätt ugnen på 225 grader. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 10 minuter i ugnen.
3. Bred på Ajvar och strö över riven ost. Lägg även på de soltorkade tomaterna. Toppa med cashewnötter, havssalt och svartpeppar.
4. Grädda i ugnen i 10 minuter. Servera med ruccolasallad.