Om vanlig pasta vs bönpasta

Publicerad 2015-04-10

Dietisten: ”Denna är bäst om du vill gå ner i vikt”

Vad är det egentligen för skillnad mellan pasta och bönpasta?
Och framför allt: Vilken är bäst om man vill gå ner i vikt?
Här listar dietisten Josefine Jonasson dess för- och nackdelar.

Vanlig fullkornspasta eller bönpasta på sojabönor?  Tja, tittar man på energiinnehållet är det ungefär detsamma i båda, menar Josefine Jonasson. Tittar man däremot på mängden kolhydrater så skiljer de sig åt: Medan bönpastan innehåller väldigt lite kolhydrater och är rikare på både protein och fiber, är det samtidigt betydligt mer fett i den.
– Fördelen med den höga mängden protein och fiber är dock att mättnaden blir större, vilket i sin tur kan göra att man äter mindre mat och därmed också får i sig färre kalorier. Sedan tror jag att många skulle kunna vinna på att dra ner lite på kolhydratrik mat i allmänhet och då "mjölmat" i synnerhet, eftersom det helt enkelt är lätt att få i sig lite för mycket kolhydrater, säger Josefine Jonasson.