Så mycket och ofta ska du äta

Uppdaterad 2015-08-31 | Publicerad 2015-08-17

Här är experternas åsikt ”Du kan äta allt och ändå gå ner”

Många tror att det gäller att äta så lite som möjligt för att gå ner i vikt.
– Inte alls, menar Stehpan Rössner, professor emeritus vid Karolinska Institutet.

Enligt Stehpan Rössner, som har spenderat många år vid Överviktsenheten på Karolinska Institutet, tror många att de genom att hoppa över mål kan "spara in på kalorier". Sedan svälter de sig i veckorna, för att överkompensera med flera pizzor på helgerna.
– Det finns nästa inga som hoppar över så många mål som dem med överviktsproblem. På Överviktsenheten har vi därför alltid betonat vikten av att undvika att gå så länge utan mat att man tappar kontrollen. Tricket är snarare att planera. Studier visar att det går bättre för dem som äter frukost och sedan har en regelbunden måltidsordning resten av dagen.

Stephan Rössner, professor emeritus. Foto: Per Björn

Det är alltså inte enbart vad eller hur mycket man har på tallriken som räknas utan också hur ofta man äter, menar Stephan Rössner. Sedan är det självklart en fördel om maten är både fiberrik och fri från fett och socker.
Men vad gör man om man lider av ett obotligt sötsug?
– Jamen ta då en bit choklad, bara du planerar in den. Ser du till att äta regelbundet kommer suget dock avta. Så på sätt och vis är det viktigare att äta lite då och då, än att inte äta alls.

Dietist Josefine Jonasson:

”Det handlar om balans och mängd”

Hur stora just dina portioner bör vara är väldigt individuellt.
Därför har Josefine Jonasson även satt ihop en portionsguide.
Ett vanligt problem är att inte kunna hålla koll på alla kalorier. Och det gör det desto svårare att hålla koll på vikten. Enligt Josefine Jonasson finns dock två riktlinjer:
1. Skapa en bra balans
Grönsaker bör till exempel finnas med i alla måltider. Gärna både råa och tillagade för näringens och variationens skull. Utöver det bör du få i dig minst en till tre frukter per dag.

2. Håll koll på mängden
Hur stora dina portioner bör vara beror även på hur mycket du äter övriga måltider, samt på om ditt mål är att gå ner, hålla din vikt eller träna för att bli starkare.

Josefine Jonasson, leg. dietist. Foto: Mia Carlsson

TIPS: Ta hjälp av en köksvåg när du måttar upp dina portioner.

3 vanliga mål – 3 rekommendationer

* 1: Jag är överviktig och vill bli av med mina extrakilon
Grönsaker: 1/2 tallrik (ca 3 dl), såväl till lunch som middag.
Protein: 1/4 kött, kyckling, ägg eller vegetariskt (ca 100 g i tillagad vikt).
Kolhydrater: 1/4 potatis, pasta, ris eller fullkornsbulgur (ca 2 medelstora potatisar eller 1-1,5 dl kokt pasta eller ris). Skippa även brödet.

* 2: Jag har gått ner och vill hålla min nya vikt
Grönsaker: 1/3 tallrik (ca 3 dl), såväl till lunch som middag.
Protein: 1/4 kött, kyckling, ägg eller vegetariskt (ca 100 g i tillagad vikt).
Kolhydrater: 1/4 potatis, pasta, ris eller fullkornsbulgur (ca 2 medelstora potatisar eller 1-1,5 dl kokt pasta eller ris). Om du bör äta bröd eller ej beror på hur många kalorier du behöver, samt på hur mycket du rör dig.

* 3: Jag vill bygga muskler och inte nödvändigtvis gå ner
Grönsaker: 1/4-1/3 tallrik.
Protein: 1/4 kött, kyckling, ägg eller vegetariskt (ca 120 g i tillagad vikt).
Kolhydrater: 1/4 potatis, pasta, ris eller fullkornsbulgur (ca 3 medelstora potatisar eller 2-3 dl kokt pasta eller ris). Komplettera gärna med 1 skiva mjukt eller 2 skivor hårt fullkornsbröd.

Följ ämnen i artikeln