Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bernhard, Bernt

Hur väljer man rätt gym?

Uppdaterad 2016-07-04 | Publicerad 2013-03-22

Ta hjälp av vår smarta checklista Detta ska du tänka på

Ett gymkort är en investering, så lägg ner lite tid på valet.
Trivs du ökar chansen att du verkligen går dit.
För ett gymkort gör ingen nytta i plånboken, det ska användas.
Viktklubb ger dig 6 värdefulla råd.

Tiden är förbi då gymmen bara befolkades av lycraklädda topptrimmade kroppar. Nu går alla dit. Gamla och unga, tjocka och smala. Sondera terrängen innan du tecknar medlemskap. Utbud, inriktning, och prisnivå varierar. Det är inte bara kostnaden som räknas. Kolla också upp öppettider och utbud. De flesta anläggningar erbjuder bred och varierad träning. Från styrkemaskiner till yogaklasser och danspass. Det är inte heller helt ovanligt att det finns tillgång naprapater, massörer och personliga tränare.
Är ditt mål att gå ner i vikt? Ta hjälp av våra verktyg här

Allemansrätt

Även personalen på gymmen är bättre rustade än tidigare att möta olika sorters människor och olika behov. Är du helt grön får du all hjälp du behöver- rundtur, visning av maskinerna och hjälp att lägga upp ett personligt styrkeprogram. Om du är intresserad av det. Du behöver inte använda gymmet om du inte vill. Det går jättebra att bara gå på gruppklasser. Klasserna brukar vara indelade efter erfarenhetsnivå, så det är lätt att hitta rätt. 
Gymmen har blivit folkligare helt enkelt. Och du har lika stor rätt att vara där som någon annan.

Tänk på det här innan du skriver under

* Läge: Att gymmet ligger i närheten av ditt hem/jobb/skola eller någonstans på vägen gör det lättare att gå och träna. Och svårare att hitta på ursäkter för att slippa.

* Utbud: Vad är du intresserad av? Om du bara vill gå på gruppklasser, ta inte för givet att schemat passar dig utan stäm av att det verkligen gör det. Likaså kolla upp vad de har för olika klasser. Ett brett utbud är alltid bra. Du kanske bara är intresserad av dansklasser idag. Men om ett halvår kanske du är sugen på step. Fråga också hur det är med platser på klasserna. Räcker det att hämta en biljett i receptionen, eller måste du ringa in och anmäla en dag innan. Om du istället är inne på maskiner och löpband kolla att utrustningen är modern, i bra skick och att det finns fler än ett löpband. Är du en aspirerande medlem får du säkert en gratis rundtur på gymmet. Glöm inte att kolla att dusch- och omklädningsrum är fräscha.

* Atmosfär: Du måste känna dig bekväm. Okej, du kanske inte gör det de fem första gångerna. Men det underlättar om du inte är skräckslagen. En avslappnad och välkomnande stämning är viktig och ska inte underskattas.

* Personal: Personalen ska vara vänlig, hjälpsam och kunnig. Det bör alltid finnas någon tillgänglig i receptionen som kan svara på frågor eller erbjuda hjälp.

* Medlemskap: Priset varierar. Kolla runt och se vad som känns rimligt. Visst kan ett par hundra i månaden kännas mycket, speciellt om man inte är särskilt road av träning. Men om du ser det som en investering i din hälsa kanske kostnaden blir lättare att ta. Har du tur subventionerar ditt jobb en del av priset. En del arbetsgivare erbjuder personalen friskvårdsbidrag. Fråga också vad det är för betalningsvillkor som gäller. Kan du betala med autogiro, eller måste du lägga ut hela summan på en gång? En annan viktig fråga är hur länge kontraktet är giltigt. Och vad som häner om du vill säga upp det i förtid. En del gym erbjuder "frysning" om du blir långvarigt sjuk, eller måste åka bort.

* Öppettider: Vill du träna morgon eller kväll, eller kanske på lunchen? Kolla att öppettiderna passar dig. Det är ofta högtryck vardagar mellan 17-19. Har du möjlighet att träna på andra tider kan det vara skönt.
Behöver du extra stöd för att komma igång? Läs mer här

Följ ämnen i artikeln