Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Därför är det bra med mandelmjölk

Publicerad 2014-11-19

I hälsomagasin, sociala medier, trendiga bloggar och på matlagnings-tv.
Här är den nya hälsodrycken som alla pratar om – mandelmjölken.
Men vad är det egentligen och varför är just den så bra?
Josefine Jonasson, dietist på Viktklubb, förklarar.

Mandelmjölk är egentligen ingenting annat än rostade mandlar och vanligt vatten. Vill man av någon anledning undvika mejeriprodukter eller laktos, är den alltså ett bra alternativ, menar Josefine Jonasson.
– Det kan också vara så att man helt enkelt bara vill ha en annorlunda smak. Mandelmjölken har en lite nötig ton och varianten med socker är dessutom lite sötaktig. Den osötade varianten smakar inte fullt lika mycket, men har ändå tydliga spår av mandel.
Innebär det att man ska undvika den om man är nötallergiker?
– Ja, är man allergisk mot just mandel bör man såklart absolut låta bli. Och eftersom den även kan innehålla spår av andra nötter kan det vara bra att undvika den även vid annan nötallergi, beroende på hur känslig man är.
Och hur är det med kaloriinnehållet då?
– Den osötade mandelmjölken innehåller bara runt 13 kalorier per deciliter, vilket är betydligt mindre än i vanlig mjölk. Den sötade ligger på nästan det dubbla antalet. Dock är proteinhalten väldigt låg i båda varianterna.