”Hjälp, hur slutar jag att hetsäta?”

Publicerad 2014-05-19

”Hjälp, jag kan inte hejda mig! Jag kan inte sluta äta…

Jag kan inte hejda mig, jag har ingen karaktär. Jag hetsäter sötsaker och bröd när jag kommer hem från jobbet och kan inte sluta. Vikten ökar och jag skäms över det jag gör. Hur ska lyckas skärpa mig? Jag äcklas av mig själv och vet inte vad jag ska ta mig till.

- Anonym

PSYKOLOGEN SVARAR

Du är långt ifrån ensam - hetsätning är vanligt. Men eftersom många skäms över sitt beteende är detta en väl bevarad hemlighet. En vanlig uppfattning är att het

sätning bara handlar om hur mycket man äter – men det är inte hela sanningen. Det handlar inte bara om mängden utan framförallt känslan av att tappa kontrollen när man äter. Man kan ha en ide om att hetsätning är när man står med sleven i kastrullen och häver i sig när det i själva verket handlar om känslan av att tappa kontrollen i stort och smått.

Stark längtan

Om det inte handlar om mängden – vad är det då? Man kan beskriva en typ av heltsätning som ett kaotiskt småätande så pågår under lång tid. En del kan beskriva det som att ”kylskåpet har svängdörr” och att man kan inte kan hejda sig själv. Det handlar om att inte kunna sluta äta fastän du själv vill, ett starkt sug att äta vissa saker som man ofta förbjudit sig själv, en längtan som inte går att nonchalera.

Ta sig ur cirkeln

Den onda cirkeln av hetsätning drivs oftast av bantning och för att ta sig ur den behöver man bryta den med att äta regelbundet. För många handlar det om att man försöker vara duktig på dagen genom att banta vilket leder till att man senare blir superhungrig vilket i sin tur kan leda till hetsätning av just det man förbjudit sig under dagen. När man gjort det känner man sig jättedålig och talar om hur för sig själv hur värdelös man är och hur tjock kommer att bli. För att ”lösa problemet” stramar man upp reglerna mer och ”bantar” ännu hårdare. Där har man köpt en biljett till nästa omgång av hetsätande och självkritik.

Klara Edlunds tips för att få bukt med hetsätande

1. Få kontroll över självkritiken uppmärksamma vad du säger till dig själv. Beröm dig själv för det du gör bra istället för att kritisera dig själv.

2. Vara väldigt noggrann med måltidsordningen. Håll dig på en bra nivå hela tiden, det minskar sug.

3. Fysisk aktivitet är en annan sak som minskar sug och hetsätande.

4. Ha en handlingsplan för hur du ska bete dig när suget slår till.

5. Viktklubbs filosofi lyder ”ät allt men inte alltid”. Det tycker jag är jätteviktigt. Ha inte förbud, det brukar vara just det som vi vill ha ännu mer då.

6. Blir du begränsad i din vardag ska du söka hjälp. Det finns effektiv hjälp att få med kognitiv beteende terapi. Det enklaste sättet är att gå till din vårdcentral och be din läkare om råd och hjälp.

/Psykolog Klara Edlund

Text: Rebecka Wållgren

Följ ämnen i artikeln