Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Fett eller lätt - på smörgåsen

Uppdaterad 2013-04-12 | Publicerad 2013-01-21

Pålägget på mackan kan vara en riktig kaloribomb. Viktklubbs dietist listar vad du bör välja på mackan – och vad du bör undvika.

Är du en av många svenskar som älskar att äta smörgåsar på morgonen? Då borde du ha koll på vilket pålägg som är bäst och sämst att lägga på mackan. Viktklubbs dietist Josefine Jonasson berättar vad du ska tänka på när det kommer till smörgåsmat.

Marmelad hör till de sämsta alternativen

Vilka pålägg bör man vara försiktig med?

–Ost och korv innehåller en hel del fett och generellt sett är ostmackorna ett gissel för många på grund av det. Fördelen med ost är att det innehåller värdefullt kalcium. Marmelad innehåller en hel del socker. Men jag rankar utan tvekan marmelad, nutella och korv som sämsta påläggen.

Smalt med kalkon

Vad är smalast att lägga på mackan?
–Bäst är kalkon, makrill, avokado och keso. Om du sedan kompletterat med grönsaker är det ett lysande alternativ.