Bjud på en smal midsommartårta
Uppdaterad 2016-06-14 | Publicerad 2015-05-22
En smarrig jordgubbstårta hör midsommarfesten till. Men bara för att den är söt behöver den inte vara sprängfylld med kalorier. Här är ett tips på en jättegod tårta – som är både god och snäll mot midjan.
Saftig jordgubbstårta för 15 pers
(243 kcal/portion)
Socker 4 dl
Vetemjöl 5 dl
Bakpulver 4 tsk
Hett vatten 2 dl
Smör till formen 1 tsk
Ströbröd 2 msk
Hallon 300 g
Blåbär 250 g
Jordgubbar 150 g
Honung 8 tsk
Vaniljsocker 6 tsk
Vaniljvisp 1,5 dl
Så gör du
1. Sätt ugnen på 200 grader. Om du använder dig av frysta bär, ta fram dem så att de tinar.
2. Smöra och bröa undertiden två formar med löstagbar kant som är cirka 23 centimeter i diameter. (Har du inte två formar går det minst lika bra att grädda bottnarna i omgångar också.)
3. Vispa ägg och socker poröst.
4. Blanda samma mjöl, bakpulver och vaniljsocker (4 tsk) i en annan skål. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten och tillsätt vattnet.
5. Fördela smeten i formarna (eller om du bara har en form, häll upp hälften av smeten i formen) och grädda i 30 minuter.
6. Låt bottnarna svalna i 30 minuter och skär sedan itu en av dem så att det blir två bottnar.
7. Gör den första fyllningen genom att mosa hallon och blanda med 1 tsk vaniljsocker och 2 tsk honung.
8. Gör sedan den andra genom att mosa blåbär och blanda med 1 tsk vaniljsocker och 2 tsk honung.
9. Gör den tredje med jordgubbar på samma vis.
10. På den första tårtbottnen lägger du hallonfyllningen, på den läggs sedan den andra tårtbottnen på vilken du lägger blåbärsfyllningen.
11. Jordgubbsfyllningen ska däremot inte spridas över hela den översta bottnen. Lämna istället ungefär två centimeter till kanterna.
12. Vispa vaniljsvispen så att den får en fast konsistens. Bred ut eller spritsa runt jordgubbsfyllningen och längs tårtans sidor. Dela jordgubbarna som ska vara till dekoration och blanda även dem i honung. Lägg de sedan i en fin ring ovanpå vaniljvispen. Servera!