Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

”Hur överför jag rätt värderingar?”

Uppdaterad 2015-08-31 | Publicerad 2014-09-02

Klara Edlund, psykolog, svarar på Veckans läsarfråga

Hej Klara,
för åtta år sedan födde jag mitt första barn. Och sedan dess har jag aldrig riktigt lyckats få kontroll på min vikt. Innan jag hade lyckats bli av med mina gravidkilon var det nämligen dags för barn nummer två. Och jag har provat det mesta, från bantning till diverse dieter. Nu har jag börjat med Viktklubb och måste säga att jag redan har börjat märka skillnad. Dock oroar jag mig över vilken typ av värderingar jag egentligen för över till mina barn. Det har ju inte undgått dem att jag ständigt väger och mäter mig, samt räknar kalorier. Men jag vill inte att de ska få ett osunt förhållande till mat och tro att det är något farligt. Hur gör jag?
//Mvh Orolig tvåbarnsmamma

Klara Edlund, psykolog:

Hej,
viktökning i samband med graviditet är knappast någonting du är ensam om. Men skynda långsamt. Graviditet, förlossning och amning är en stor påfrestning för både kropp och själ, så ge dig själv utrymme att ”landa” i dig själv och med dina små.
När man känner att vikten ökar på ett sätt som man inte trivs finns det en uppsjö trix för att snabbt och effektivt gå ner i vikt. Tyvärr är problemet att de oftast bara fungerar kortsiktigt och att de i stort sett alltid följs av viktuppgång. Och ganska snabbt hamnar man i det vi brukar kalla för viktpendling eller jojo-bantning. Det är inget hälsosamt beteende och därför bör man undvika att dela med sig av det till barnen. För trots allt stämmer den gamla klyschan – ”barn gör inte som vuxna säger utan barn gör som vuxna gör”. Det finns också forskning som visar att bantningsbeteenden hos mammor utgör en riskfaktor för bantningsbeteenden hos deras döttrar.
Så hur gör man då för att leva hälsosamt – utan att överföra ett ”osunt” förhållande till mat till sina barn? Några tips kommer här:
1. Viktklubb är ett utmärkt alternativ för hela familjen. Eftersom det står för ”vanlig mat” som är hälsosam kan alla äta samma saker. Den som loggar energi eller äter lite mindre av vissa delar av måltiden kan dessutom göra det utan att ”sticka ut”.
2. Barnen behöver inte veta allt. Se till att din loggbok och vägning är till enbart för dig och din vuxna partner om du så vill.
3. Prata om ”mat som kroppen blir glad av” och om att "äta smart". Det är ett positivt sätt som inte handlar om vare sig kroppsideal, vikt eller bantning utan om hur olika sorters mat påverkar vår hälsa. Mat som kroppen blir glad av har till exempel ofta fina färger och att äta smart är att välja sådant som kroppen blir glad av. Det är det Viktklubb handlar om och det som man också kan prata helt fritt om vid matbordet.
4. Påminn också gärna varandra om att alla är perfekta precis som de är och att kroppen, figuren och utseendet inte har någonting att göra med hur vacker man är som person. Och ta hand om dig själv och dina nära, välj smart och må bra. Det är enklare än man kan tro.