Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Kolla: Detta kan du byta ut sockret mot

Uppdaterad 2015-08-31 | Publicerad 2014-11-12

Forskaren: ”Majoriteten ljuger till och med för sig själva”

Många har svårt att avstå från sockret i både kaffet, teet och frukostflingorna.
Här tipsar vi därför om ett par lite hälsosammare vardagsalternativ.
– Det går att lära gamla hundar sitta, säger Josefine Jonasson, dietist på Viktklubb.

Hur gör man egentligen för att minska på sockerintaget om man har druckit sitt kaffe eller te, ätit sina frukostflingor och bakat sin favoritkaka på samma sätt hela sitt liv?
Det allra bästa, menar Josefine Jonasson, är att ta en dag i taget och försöka vänja sig av vid allt det där söta successivt.
– Dra ner på sockret i kaffet och teet, sluta med sötade flingor, baka med mindre socker och begränsa fikabrödet och godiset till helgen. Satsa hellre på färska eller frysta frukter och bär för att få den söta smaken. Fruktsockret är nämligen snyggt förpackat på så vis att det serveras tillsammans med vitaminer, mineraler och fibrer, säger hon.

Baka med frukter och bär

Att börja baka med fruktsocker för att vara nyttig är däremot ingenting Josefine Jonasson rekommenderar, eftersom man då har plockat ut fruktsockret från sin snygga förpackning och därmed också förlorat alla de där nyttiga ämnena.
– Såvida du inte utesluter sockret helt och fyller kakan med frukter och bär för att få den söta smaken förstås, tillägger hon.

Använd sötningsmedel – men bara i "värsta fall"

Har du svårt att sluta med socker i kaffet och teet eller inte kan avstå läsk, finns vissa alternativ som kan fungera under en viss övergångsperiod:
– Ta sötningsmedel i den varma drycken i stället och köp lightläsk, men se till att för den sakens skull inte överdosera! Läsken bör fortfarande ses som någonting "extra" du kan unna dig ibland och absolut inte någonting du kan dricka varje dag.

Testa att använda sötaktiga kryddor

Råsocker, honung och sirap är andra livsmedel som ofta framställs som nyttiga alternativ. Många tar exempelvis gärna en klick honung i yoghurten. Men även om dessa alternativ kan vara lite bättre än vanligt socker är den förbättringen försumbar, menar Josefine Jonasson.
– Använd hellre kanel eller kardemumma i till exempel yoghurten. Men återigen: Försök hellre dra ner på själva behovet av den söta smaken. Det är ju det du försöker komma bort från. Jag lovar, ditt framtida jag kommer att tacka dig.