Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Test: Urbanears Lotsen – liten men potent

Black Friday 2018: Med nytt lågt pris är Urbanears Lotsen dessutom ett bra köp!

Uppdaterad 2018-11-23 | Publicerad 2018-10-08

Stort test: Urbanears Lotsen aktiva högtalare.

Urbanears Lotsen är liten, lättplacerad och ger bra ljud.
Efter att priset dessutom sjunkit rekommenderas den av Tek.no:s expertreporter.

För drygt ett år sedan testade vi två högtalare som vi tyckte väldigt mycket om, nämligen Urbanears Stammen och den större Urbanears Baggen. Det här var märkets allra första aktiva högtalare, och ljudkvaliteten var det svårt att klaga på.

Det är kanske inte så märkligt, det är trots allt svenska Zound Industries som ligger bakom – samma företag som har givit oss de fantastiska Marshall-högtalarna (annonslänk till Prisjakt).

I dag tar vi oss en titt på minstingen i Urbanears-familjen: Lotsen. Var ifrån de hämtar sina namn må gudarna veta, men de låter i alla fall lagom moderna och funky.

Gemensamt för både Baggen, Stammen och Lotsen är också en väldigt modern design. De är totalt fyrkantiga, täckta av tyg och svagt upphöjda av fyra runda gummipluppar.

Ovanpå hittar vi två vridknappar, varav en är av den steglösa typen. Den andra vrids däremot i steg, för att välja mellan olika lägen. Så långt skiljer sig inte Lotsen från storebröderna.

Det finns ingen basport under den mindre Urbanears Lotsen. Det märks.

Lillebrorsan är emellertid mer olik de två andra på följande punkter:

  • Ovansidan – Medan de andra har tyg på ovansidan och bara en liten plastplatta vid rattarna, är hela ovansidan på Lotsen täckt av plast (utom kanterna)
  • Sidorna – Lotsen har ett tyg som drag horisontellt längsmed hela högtalaren, och en sidoställd söm. De två andra har ett separat bakstycke och framstycke.
  • Undersidan – Lotsen har en enklare, rund ingång för strömsladden, och ingen USB-utgång för laddaren. Det finns inte heller någon basreflexport här.

Så länge du inte lider av en skriande brist på vägguttag hemma kommer knappast avsaknaden av laddutgång att vålla dig några besvär.

Däremot talar avsaknaden av basreflexport för att man har prioriterat bort prestanda i bottenregistret då man konstruerade Lotsen. Mer om detta längre ner.

För att avrunda designslutsatsen: undertecknad har en stark preferens för den här typen av estetik. Minimalismen och färgutbudet gör att högtalarna passar väl i nära nog varje hem, och säkerställer också att de är enkla att placera på ett effektivt sätt – inte minst vad gäller Lotsen.

Här behöver du inte frigöra en särskild plats för högtalaren; ställ bara in den mellan din gamla kurslitteratur i bokhyllan, och så är den saken ur världen.

Laddaren till Urbanears Lotsen är enklare än till de större högtalarna.

Trivs bäst med lugn pop och radio

En annan ”fördel” med Lotsen är att den inte är lika kinkig med placeringen som sina större syskon – mest på grund av att den alltså inte levererar lika mycket i det djupa registret. Både Baggen och Stammen är med sina bottenmonterade basreflexportar relativt beroende av att stå på marknivå och allra helst intill en vägg får att prestera sitt allra bästa.

Lotsen skickar mycket riktigt – i likhet med de andra – ljudet åt ett och samma håll, så även här måste du se till att vinkla den någorlunda åt det håll du vill ha ljudet.

Så var det detta med ljudet. I samma stund som man börjar använda Lotsen märker man att den trivs som bäst när den handskas med röster och mellantoner och får kämpa som hårdast i bottenregistret.

Rattarna på ovansidan av Urbanears Lotsen är härliga att använda.

Du kan mycket väl justera både diskant och bas i Urbanears i övrigt fantastiska app, men det behövs i undertecknades ögon i stort sett inte. Medan både Stammen och Baggen mår bra av att få basen något uppdragen och diskanten något ner, är Lotsen i princip helt balanserad direkt ur kartongen.

Ljudkvaliteten har vi inte så mycket att att slå ned på, och till och med på högsta volym finns få antydningar till förvrängning och urspårade register. För lugn pop och radiolyssning passar Lotsen alldeles ypperligt – men där går också gränsen.

För det första: volymen hade gärna fått gå ett par snäpp högre, speciellt med tanke på priset. Högtalare till motsvarande pris går att hitta med långt större element och mer högljutt uppförande än vad du finner här.

På ljudkvaliteten briljerar emellertid Lotsen, precis som de flesta andra ljudprodukter som vi har sett från Zound Industries.

Pangbra app och multiroom-lösning

Precis som tidigare måste vi också här lyfta fram Urbanears fantastiska applösning, som delar mycket av sitt DNA med motsvarande app för Marshall-produkterna i samma familj.

Att det ens finns två olika appar är stängt taget onödigt, med tanke på att detta är rent kosmetiskt; Marshall-högtalare dyker upp i Urbanears-appen och vice versa. Detta innebär dessutom att om du skulle äga en multiroom-högtalare från antingen Marshall eller Urbanears sedan tidigare, så glider Lotsen rakt in i systemet.

På så vis kan Lotsen fungera mycket väl som en lösning dedikerad för de övre registren, något som undertecknad provade i en kombination med både Stammen och Baggen. Att koppla samman högtalarna är barnsligt enkelt, så länge alla är uppkopplade mot samma nätverk (2,4 GHz och 5 GHz är inte interkompatibelt här).

Sätt helt enkelt alla på multiroom-läget via appen eller tryck rent fysiskt ner volymknappen på ovansidan för att byta läge. Bytet är ilande kvickt och smärtfritt.

Du kan också samla högtalarna i förhandsdefinierade grupper via Google Home och både Spotify Connect och Apple AirPlay har dessutom stöd.

Erbanears app är helt förträfflig och kan användas med Marshallhögtalare också.

Inne i appen är överblicken över högtalarna lätt att förstå sig på, och utan onödigt lull-lull. Du får enkelt överblick över volymnivån på de enskilda högtalarna och kan justera varje enskilds equalizer i ett svep.

Att du förutom Wifi, Bluetooth och AUX även får hela sju programmerbara lägen får man se mest som en bonus. Undertecknad har sällan använt sig av detta, förutom till webbradio.

Men om du vill, så kan du enkelt lägga till en spellista från Spotify på läge nummer två, en annan på läge nummer tre och kanske bara ”Charts” på nummer fyra? På så vis kan du alltid ha de senaste hitlåtarna färdiga att bränna på utan att behöva uppdatera en egen lista först.

Slutsats – en väldigt bra inkörsport till streaminghögtalare

Så, borde du köpa Urbanears Lotsen? Nå, vi har fortafarande inte varit inne på priset än, och det är det – som så ofta annars – som spelar stor roll för utfallet här. Till en början, när det här testet skrevs, var priset allt för högt. 1 990 var väldigt nära reapriset på de båda större modellerna och då känns det meningslöst.

Men precis före publicering av den här texten sjönk priset hos flera kedjor drastiskt – och det utan att vara på rea. Med en permanent prissänkning till 1 290 kronor är Lotsen långt mer attraktiv, och ett rimligt alternativ för musikströmning.

Det är också bra mycket mindre än vad till exempel Sonos ska ha för sitt minsta alternativ, Sonos One – men mycket mer än vad till exempel Sony och JBL ska ha för sina motsvarande varianter.

Det är också (äntligen) en bra bit under vad du får betala för SackIt MOVEit, som trots allt spelar väldigt mycket högre och inte minst långt mer engagerande. För visst, här finner du en särskild basreflexport – och till på köpet är högtalaren portabel och uppladdningsbar.

Men – ljudkvaliteten tryter lite jämfört med Urbanears utbud. Det gäller framför allt instrumentseparation och detaljer; där når den inte hela vägen upp.

När Lotsens största problem tidigare var Urbanears egna Stammen och Baggen, krigar den nu i desto högre grad mot mer jämförbara konkurrenter. Det bör emellertid nämnas att särskilt den enorma Urbanears Baggen fortfarande är ett sanslöst bra köp, såvida man kan hosta upp 1990 kronor och har plats för den.

Ljudet som du får från den här stora aktiva högtalaren är rätt och slätt helt sanslöst bra, och slår självklart Lotsen i alla kategorier. Annars är de som redan nämnts väldigt lika varandra.

Urbanears Lotsen, Stammen och Baggen kopplas enkelt ihop med wifi.

Precis som vi inledningsvis skrev här, skulle vi rekommendera Lotsen om priset sänktes. När precis det faktiskt har hänt, och det ytterst drastiskt, finns det bara en sak att göra: att rekommendera det lilla charmtrollet å det varmaste.

Kanske än viktigare än utmärkt ljudkvalitet och ett väl formgivet yttre är det faktum att programvaru- och ekosystemsupplevelsen är pangbra. det gör det också långt mer attraktivt att senare utvidga ljudsystemet mer flera högtalare ur samma familj.

Har du lite mer än en tusenlapp i din budget och ska fylla ett mellanstort rum med musik? Köp en lotsen, för guds skull!

Testet publicerades först på tekniksajten Tek.no, som ger högtalaren 8,5 av 10 möjliga.

Fördelar med Urbanears Lotsen:

  • Läcker och minimalistisk design
  • Lätt att placera
  • Bra och detaljrikt ljud
  • Fina knappar och pangbra app
  • Mycket ljud för pengarna

Saker att fundera över med Urbanears Lotsen:

  • Tyget får lätt fläckar
  • Lite lite känsla i bottenregistret