Test: Macbook Air late 2018 – sen men super
Nya Macbook Air är bra – men inte längre en budgetdator
Uppdaterad 2018-11-30 | Publicerad 2018-11-16
Äntligen har Apple totalrenoverat sin populära Macbook Air, och resultatet är inte svårt att tycka om.
Det enda som inte är lika lätt att uppskatta är priset, tycker Tek.no:s teknikexpert.
Åtta år (!) har det tagit Apple att uppdatera designen på sin billigaste Macbook. Ingen annan bärbar dator har haft samma design lika länge, och de senaste åren har den enda snälla vi har haft att säga om Macbook Air varit att den var billigare än Apples andra datorer och att den kom med MacOS.
Det står i bjärt kontrast till för åtta år sedan. När Macbook Air lanserades utgjorde den en revolution. Du fick superb byggkvalitet, en hel dags batteritid och en väldigt låg vikt i en klass konkurrenterna ännu inte ställt sig vid startlinjen för.
Tillsammans med ett överkompigt pris blev datorn en säker vinnare hos kvalitetsmedvetna studenter och andra Mac-köpare på budget.
De senaste åren har tiden dock stått blick stilla hos Apple. Den tiden har emellertid inte konkurrenterna låtit gå till spillo. Och i fjol bekräftades den långt gångna misstanken att Macbook Air (och Macbook) var totalt omseglade, när Huaweis fantastiska Matebook X kom med en båt från Kina.
Kanske insåg Apple också att de på allvar hade hamnat på efterkälken, och påbörjade arbetet med att totalrenovera sin förhistoriska Air. Resultatet är en brutal förbättring mot föregångaren på nästan alla punkter, men frågan är fortfarande hur många som gör en särskilt smart drag genom att köpa nykomlingen.
Apple har nämligen varken utvidgat lagringutrymme eller minne, men ökat priset med 4 000 kronor sedan sist. Därmed vinkar de adjö till de flesta som omfamnade Air av budgetskäl.
Med ett utgångspris på 14 995 kronor lägger sig nya Air dessutom bara 500 kronor under instegsmodellen i Macbook Pro-serien, som är utrustad för att hålla sig på topp i flera år och i praktiken varken är mycket tyngre eller tjockare.
Men över till det som är bra med nya Macbook Air. För det visar sig att Apples nyaste tillskott är lätt att tycka om, om man ser på den ensam och inte tänker för mycket på värde för pengarna.
Designad för detta årtionde
Gamla Macbook Air fick ta emot en hel del kritik för sin utdaterade design. Datorn var väldigt bred, hade tjocka ramar runt skärmen, var tjockare än alla andra Mac:ar och vägde till slut lika mycket som företagets Pro-datorer.
Nu framstår Air äntligen som en dator från den senaste halvan av detta decennium och redo för nästa. Trots att den paradoxalt nog fortfarande är Apples tjockaste bärbara, har nya Air i alla fall slankat ner skärmramarna en hel del, blivit två centimeter kortare och 14 millimeter smalare, samt tappat 100 gram. Den har helt enkelt blivit mer kompakt, och vi gillar storleken.
Om du tittar rakt på en Macbook Air ser den identisk ut som en Macbook Pro, och på utsidan är det inte heller mer än den droppformade Air-designen (som gör den smalare i ena änden) som skiljer dem åt.
Eller, det är en sak till: nya Macbook Air har fått en touch ID-sensor i på-knappen. Den låter dig logga in på datorn och godkänna betalningar med fingret, något som vi framhöll som den största nyvinningen hos Macbook Pro för ett par år sedan.
Samtidigt tycket vi att Touch Bar, som följde med på köpet, verkade som en dyr ”gimmick” med få verkliga fördelar. Nu ger oss Air det bästa från två världar, en fingerskanner och en rad traditionella funktionstangenter.
Gamla Macbook Air hade den magnetiska Magsafe-kontakten som frigjorde sig när någon snubblade över sladden. Att denna ryker hos nykomlingen är ingen överraskning, men det är trots allt tråkigt att se den här fiffiga lösningen som har besparat tusentals Mac:ar en tur ner i backen försvinna.
Samma öde möter alla andra portar som gamla Air var utrustad med, och in rycker två Thunderbolt 3-portar med USB C-kontakt. Dessa två portar samlar flera funktioner och hanterar både laddning, dataöverföring, externa skärmar och nätverk, men för många kommer de att kräva adaptrar om inte resten av utrustningen också är ganska ny.
Nya Air kommer förresten äntligen i flera utföranden än silver, som nu får följe av rymdgrå (som på bilderna) och guld.
Fantastisk skärm
Skärmen är den bästa uppgraderingen hos nya Air. Att gå från den gamla lågupplösta skärmen med 1 440 x 900 pixlar till den nya med 2 560 x 1 600 pixlar är som natt och dag.
Med fyra gånger så hög upplösning upplevs skärmen som väldigt skarp och du får äntligen plats för ett par fönster bredvid varandra utan problem.
Panelen är perfekt kalibrerad direkt från fabrik så att både färger och vitbalans är korrekt. Det gör mycket för upplevelsen. IPS-panelen ser dessutom till att bilden inte blir blekare när du tittar på skärmen från en sned vinkel.
I förhållande till Macbook Pro-skärmen, som vi mätte till nästan 600 nits ljusstyrka, har Air bara 300 nits att skylta med. Tack vare ett väldigt bra antireflexfilter verkar skärmen emellertid mer ljusstark än många andra som vi har mätt till 400 nits.
Vi upplevde heller aldrig att skärmen var utsatt för återsken eller reflektioner och kan bara ge Apple 10 av 10 för den här skärmen.
De bästa fjärilstangenterna hittills
Det börjar bli några år sedan de första Macbookarna med ”fjärilstangenter” dök upp. Dessa är större, mer stabila och snabbare än de gamla, men vi har också kritiserat dem för väldigt kort slaglängd och högfrekvent oväsen.
För personer som kommer från en gammal Air till en ny modell blir övergången tydlig, men fjärilstangenterna hos nya Air är av det som Apple kallar tredje generationen, och de är helt klart den bästa versionen av tangenterna hittills.
De är fortfarande korthuggna och låter mer än den gamla typen, men den högfrekventa delen av ljudet är borta och slaglängden är acceptabel (– alltså inte jämförbar med den hos Macbook!).
Förbättringarna är tillräckliga för att vi ska börja fatta grejen med tangenterna, som är snabba, stabila och resoluta, om än fortfarande något mer högljudda än vi hade föredragit. Det viktigaste är att de inte längre är ett argument för att inte köpa datorn, vilket vi tyckte att första generationen var.
Större och ännu bättre pekplatta
Pekplattan växer med 20 procent hos nya Air, och det är en verkligt välkommen ändring. Det gör det ännu enklare än tidigare att använda olika fingerrörelser, som Apple lyckats göra till en så naturlig del av navigationen i MacOS.
Dessutom får pekplattan Force Touch som låter appar svara olika beroende på hur hårt du trycker. Den här funktionen har inte fått så många nyttiga användningsområden ännu, men det gör ingenting, för det bästa med Force Touch är att du kan trycka ner plattan fysiskt var som helst, inte bara på den nedre delen, som hos Windows-baserade laptops.
Batteri
Batteritid är för många mycket viktigare än ren prestanda, så innan vi går in på det sistnämnda är det värt att ha med sig att nya Air levererar 11,5 timmar i vårt batteritest.
Detta gäller vid videouppspelning, men för normalt arbete eller surfande kan du känna dig trygg med att ha nog ”juice” för en hel arbetsdag. Den generösa batteritiden kan vi förresten tacka processorn för...
Prestanda
... och vi anser att Apple har hittat den perfekta processorn för Macbook Air. På insidan har de nämligen gömt en tvåkärnig 7-watts Inter Core i5–8210Y som har en tredjedel av energiförbrukningen av 28-wattsprocessorn som sitter i en Macbook Pro och hälften så stor energiförbrukning som 15-wattsprocessorerna i många bärbara med motsvarande form.
Som följd kan inte Air utföra tunga uppgifter lika snabbt som vissa konkurrenter, men den håller i alla fall längre på en laddning – och det är viktigast, tycker vi.
För prestandan upplevs fortfarande som väldigt bra när du använder datorn till vanliga saker som att surfa på nätet, strömma film, skriva eller behandla bilder.
Prestandamässigt lägger sig Macbook Air mitt emellan Macbook, med väldigt svag prestanda, och Macbook Pro, med vad som kan kännas som för bra prestanda för mångas behov.
Någon speldator kan inte ens de allra starkaste Macbook Pro:arna kalla sig, och framför allt inte nya Air. Glöm spelande, så länge du inte siktar mot att besöka retropärlor från minst tio år tillbaka, eller enskilda indie-spel.
I teorin ger Thunderbolt 3-portarna möjlighet att koppla in en extern grafikaccelerator för mer bränsle, men processorn i Macbook Air kommer att begränsa effekten av den så pass mycket att det inte skulle bli någon bra upplevelse.
Det blir lite brus, men bara när maskinen jobbar på max och över lång tid. Dessutom är bruset av det jämna, brusande slaget som gärna försvinner i annat bakgrundsbrus.
När det kommer till SSD-prestandan är den ganska medelmåttig och imponerar inte på 4K-mätningarna.
Slutsats
Macbook Air är en våldsam uppgradering från gamla Air, även om detta egentligen inte är så relevant med tanke på att Apple trots allt rullat tummarna i åtta år.
I sig själv är datorn ändå en av de mest genomarbetade vi har fått från Apple på ett bra tag. Allt från design och byggkvalitet till skärm och styrplatta sitter som gjutna. Ja, till och med det omstridda tangentbordet börjar bli bra nu.
Batteritiden är dessutom imponerande för en så tunn och lätt maskin. Och även om Macbook Air varken är tunnast eller lättast är den en väldigt bra kompromiss mellan prestanda och storlek.
Upplevelsen av att använda nya Air är allt som allt extremt bra och för att göra upplevelsen ännu bättre har vi så klart MacOS som en viktig del i detta. MacOS är en säkerhet för många som väljer Mac genom att det är igenkännbart, stabilt och bjuder på få distraktioner för dig som använder det.
Samspelet med andra iOS-enheter som låter dig skicka sms och ringa via Iphone, eller dela bilder och dokument kors och tvärs, är också guld värt. Windows-apparater ger dig inte alls samma möjligheter här.
Det finns emellertid ett problem, och det är priset. Nya Macbook Air är hela 4 000 kronor dyrare än den gamla modellen.
Därmed skiljer det nu bara 500 kronor upp till Macbook Pro-instegsmodellen. Pro:n har kraftigare maskinvara och en mer ljusstark skärm för att nämna något, utan att den är väldigt mycket tjockare eller märkbart tyngre.
Prestanda har aldrig varit ett argument för potentiella Air-köpare, men med en så liten prisskillnad bör du överväga att den extra prestandan hos Pro:n gott och väl kan låta dig behålla maskinen ett år längre utan att den känns trög. Problemet med att rekommendera den billigaste Pro:n är emellertid att den använder andra generationens fjärilstangenter, som vi menar låter och inte är bra att skriva på.
Om vi ser bortom Apples egen portfölj kommer som tur är en pangbra kandidat upp i vårt kikarsikte: Huaweis Matebook X Pro. Nyligen gav vi den vår första tio-poängare på över fyra år i bärbarkategorin och berättade att vi tyckte den är den bästa Windows-maskinen på marknaden.
Och vet du vad? Den titeln fick Matebook X Pro eftersom den både matchar och stundtals långt överträffar de kvalitéer många bara känner från Apples Mac-datorer sedan tidigare.
Om du vill punga ut för en Macbook Air har du en väldigt bra upplevelse till godo, men om inte tanken på att byta ut en MacOS-dator mot en bra Windows-dator skrämmer dig har du mycket att vinna på att ge Matebook X Pro en chans.
Nya Macbook Air (late 2018) får betyget 8/10 av tekniksajten Tek.no, som genomfört och först publicerat testet.
Fördelar med Macbook Air late 2018:
- Byggkvalitet i toppklass
- Väldigt bra skärm
- Den bästa pekplattan
- Äntligen stämmer tangentbordet igen
- Lång batteritid
- Fingerskanner
- Thunderbolt 3-portar
- Väldigt kompakt
Saker att funder över:
- Väldigt dyr
- Lite minne och lagring
- Lite brus vid hård belastning
- Ingen traditionell USB-port