Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Google Home är bra – men vänta dig ingen Star Trek-upplevelse

Google Home Mini vs Google Home

Uppdaterad 2020-01-31 | Publicerad 2018-10-25

Google Home ser åtminstone ganska läcker ut där den står på sin hylla.

Nu är den här – och förstår svenska.
Men hur bra är egentligen Googles smarta högtalare – och vilken ska man välja?
Tek.no:s teknikexpert har provat att leva en vecka i framtiden.

Google Home har äntligen släppts officiellt i Sverige. Intresset har varit stort långt innan den lanserades, och kollar man på Prisjakt har flera butiker redan sålt slut på de nya smarthögtalarna.

Vi har testat både Google Home och den mindre Home mini, men slår samman de två till ett test, eftersom det är i stort sett samma upplevelse. Storlek och ljudkvalitet skiljer sig naturligtvis åt, men det återkommer vi snart till.

Som science fiction... när det funkar

För teknologiintresserade finns det något särskilt eggande över smarta högtalare. Tanken på att du kan yttra några kommandon rakt ut i luften i ditt hem, och teknologin lystrar till det du säger, verkar som en framtidsdröm som nu blivit verklig.

Och de gånger som Google Home fungerar ordentligt, kan det faktiskt kännas lite som Star Trek. Du frågar om värdet och får tillbaka väderleksrapporten. Du frågar hur mycket klockan är och får tillbaka klockslaget.

Men rör du dig för långt bort från de vanliga kommandona, och vidare till frågor som ”Kan du sänka musiken i köket och i stället spela upp ljudet i vardagsrummet”, inser du att den aldrig förstod vad du sa till att börja med – den kände bara igen en fråga som den hade blivit inlärd att förstå.

Vi har haft Google Home-högtalarna hemma i nästan en vecka nu, och har blivit både positivt överraskade och nöjda med några aspekter, men också irriterade och frustrerade över andra.

Google Home Mini är liten som en puck, eller en munk.

Låt oss börja med de positiva:

1. Läckra och placeringsvänliga

Google Home och Home Mini är rätt och slätt ett ganska gulligt högtalarpar. Båda två är överraskande små, och Google Home mäter bara kring 14 centimeter på höjden. Minin är mer som en hockeypuck eller en donut, som Google helst liknar högtalaren vid. Båda använder textil i olika nyanser av grått, för att få designen lite extra mysig och placeringsvänlig.

Google Home har ett beröringsfält på ovansidan och några små färgade ljusdioder under toppytan som signalerar att den hör att du pratar, samt för att representera ljudvolymen när du justerar den. På Home justerar du ljudet genom att teckna en cirkel på ovansidan, medan Minin styrs genom att trycka på beröringsfält på sidan, dolda under tyget.

Designen är helt enkelt en av höjdpunkterna hos de små, smarta högtalarna.

Google Home är oväntat liten, men snygg.

2. Enkel installation

Google Home-högtalarna är väldigt enkla att installera. Oavsett om det är Mini-varianten eller den vanliga kopplar du bara in den med en medföljande stickkontakt, sedan gör du resten av installationen via din mobil.

Det kräver naturligtvis att du kopplar ännu mer till ditt Google-konto, och ger bort ännu mer persondata till en nog så mäktig amerikansk aktör. Det är sällan man man blir så medveten om vilken slags data ett företag sitter på som när du ser att Google Home lagrar varenda röstsökning du gör, inklusive ljudklipp.

I testsyfte har det suttit fint att kunna se tillbaka och kolla om högtalaren faktiskt förstod vad vi sa, genom att ta en titt på loggen, men för gemene man hade det nog varit bättre om den aldrig lagrat detta över huvud taget.

Som tur är kan man radera de här filerna manuellt, men hur raderade de egentligen blir är inte lätt att säga.

3. Äntligen pratar en smart högtalare svenska

Det här är kanske lite överflödigt, men efter att ha pratat engelska med smarthögtalare hemma i flera år, är det befriande att få in en liten svensk robotvän i hemmet också. Apples Homepod pratar trots allt bara engelska, även om Siri egentligen finns på svenska, och Sonos One-högtalaren har vi också fått att prata med oss via Alexa, men även där bara på engelska.

Google Home-högtalaren har emellertid Google Assistant, eller Assistent med e på svenska, inbyggd. Den har nu kommit på svenska.

I stort sett förstår Home-högtalaren oss utan problem, och lystrar till kommandon som den kan. För även när vi ber den att göra saker som den inte kan, har vi dubbelkollat i loggen för att se om den åtminstone förstod orden, och det har den i stort sett gjort.

Det bör dock nämnas att undertecknad har en dialekt som nog inte utgör den största utmaningen för Googles algoritmer.

Volymen på Google Home justeras på samma sätt som på de gamla Ipodsen.

En nyhet vid lanseringsdagen är att du kan lägga till föredragna svenska nyhetsförmedlare, så att du enkelt kan fråga högtalaren om nyheterna. Frågar du till exempel ”Vad är senaste nytt”, plockar den nyheter från din föredragna nyhetsförmedlare.

Detta är relativt krångligt att hitta fram till, och du är tvungen att gå genom inställningar > flera inställningar (längst ner) > tjänster > Nyheter. Aftonbladet finns emellertid redan installerat från början.

Vi vill också passa på att ge Google ett par extra tummar upp för att de ger stöd åt två språk samtidigt, så att du kan byta mellan svenska och engelska när du vill. Det blir stundtals lite förvirrande när du pratar engelska med högtalaren och den ändå svarar på svenska, men i vissa lägen öppnar det upp för flera möjligheter, då högtalaren har stöd för långt fler engelska appar än svenska.

4. Kan fungera sömlöst med både Google- och tredjepartstjänster

Som vi nämnde i inledningen kan Google Home kännas som en liten bit av framtiden när saker och ting fungerar som det ska. Det gäller särskilt när du har kopplat upp högtalaren mot tredjepartssystem, som Philips ljussystem Hue.

För tillfället är det fyra ”grundsystem” som fungerar relativt sömlöst med Google Home på svenska.

  • Lampor
  • Termostater
  • Smarta vägguttag
  • Kameror

Det är bara produkter inom dessa kategorier som Google utlovar bra, svensk integrering med. Flera produktkategorier är dock på väg.

Under testperioden har vi bara testat kopplingen mot smart ljus, i form av Philips Hue och Ikea Trådfri. Bägge fungerade helt sömlöst. De rum som du redan har definierat i Philips-appen registreras och förstås av Googles Home-app, och därmed förstår också Googles app omedelbart var dina lampor är placerade.

Vi stör oss lite på att ”smarta” system som detta inte är smarta nog att förstå att Kitchen och Köket betyder att produkterna står i samma rum, eller att dessa rum kan behålla sina ursprungliga namn och paras ihop på något sätt, men det får vi ta en annan gång.

När allt är installerat kan vi helt enkelt säga ”Hey Google, tänd ljuset i vardagsrummet” eller ”Stäng av alla lampor i huset”, så lyssnar den omedelbart. Framtiden!

Den lilla Google Home Mini kostar inte mycket.

5. Schysst ingångspris

Google Home Mini kostar under 600 kronor i de flesta svenska butiker. Det här kommer nog att vara ett tillräckligt lågt pris för att den ska bli årets hårda klapp under svenska julgranar, oavsett om det är något de flesta behöver eller ej.

Google Home för 1 599 kronor är inte heller fy skam, men om ljudkvaliteten verkligen är värd tusen kronor extra återkommer vi till.

Över till det negativa

Som du förstår finns mycket att tycka om hos Googles små högtalare, men testdagarna har inte passerat utan ett par svordomar och slit i håret.

Här är sakerna vi har irriterat oss över med Google Home:

1. Enkla saker som bara inte går

Visst, du kan säga ”sätt på Suits på tv:n i vardagsrummet”, så ploppar plötsligt serien upp på tv-skärmen. Gott så. Men försöker du göra något mer i samma frågekategori, oavsett om det är på svenska eller engelska, förstår du snabbt att det finns stora begränsningar kring vad du faktiskt kan göra här.

  • ”Sätt på Suits på tv:n” – Fungerar, och sätter på Netflix på tv:n via Chromecast
  • ”Sätt på säsong 1 av Suits” – Ingenting
  • ”Sätt på senaste avsnittet av Suits” – Ingenting
  • ”Sätt på nästa avsnitt” – Det fungerar!
  • ”Sätt på Suits på Netflix – Återigen ingenting

Det här är bara några få exempel, och du möter dem konstant. Du kan få Google Home att spela upp musik, men även enkla kommandon som ”spela upp Logics senaste album” missförstås, och en vanlig spellista med utvalda låtar av artisten spelas upp.

Samma sak gäller om du vill ha lite mer direkt kontroll över hur musiken ska spelas upp. Du kan få den att spela upp musik i köket eller i vardagsrummet eller båda samtidigt, men att ”flytta” musiken kräver att du först stänger av musiken helt, innan du ber dem att spela upp den i ett annat rum.

2. Du vet inte vad du kan säga – och inte säga

Detta fallet lite under samma irritationsmoment som i den förra punkten, men inte helt. Vi förväntar oss inte att produkter som Google Home ska kunna styra precis allt i hela världen. Det är bara ett nav, eller en slags knutpunkt, som binder samman ett antal olika teknologier. All skuld ska inte hamna hos Google.

För konsumenten är det fortfarande frustrerande att aldrig vara säker på om kommandot man kastar ut blir förstått eller genomfört. Du kan ställa samma fråga på fyra olika sätt, och kanske är det bara en av dem som är formulerad på rätt sätt för att Google Home ska första vad du menar.

Ännu värre är det när den tror att den har förstått vad du menar, men bommar totalt. Som när vi lyssnade på en låt av Fleet Foxes, men bad om en annan låt.

– OK Google, sätt på en annan låt.

Vi trodde att detta skulle resultera i att den antingen hoppade vidare till nästa låt på spellistan, eller i värsta fall sätta på en annan valfri låt av samma artist. Men nej. Den satte på en helt slumpmässig barnlåt i stället.

Försöker Google trolla oss?

Som tur är har Google Home en mute-knapp på baksidan, så att man kan stänga av den om den trilskas.

3. Den hör inte när vi pratar med den (och vaknar när vi inte gör det)

Under testperiodens gång har vi lagt märke till att Google Home inte alltid är så duktig på att lyssna när den tilltalas. ”Hey Google” har en tendens att ignoreras och måste ofta upprepas en gång innan lamporna på ovansidan vaknar till liv, medan ”OK Google” fungerar lite bättre.

Det gäller särskilt om det finns någon musik i rummet, eller annat brus. Här verkar det rätt och slätt som att mikrofonerna i Apples Homepod och Sonos One är bättre.

Nästan lika irriterande är det att högtalaren kvicknar till när den inte tilltalas över huvud taget. Samtal i rummet där ordet ”OK” nämns tycks få högtalaren att vara lite extra på sin vakt, och säger man till exempel ”Okej, grymt” under ett samtal, är risken stor att Google Home ropar ut till både dig och dina vänner att den inte riktigt förstår vad du menar, ”men blir smartare för var dag som går!”.

Efter flera liknande störningar under ett och samma besök stängde vi av mikrofonen med den fysiska strömbrytaren på baksidan.

4. Bara vissa appar fungerar

Google Home har redan varit tillgänglig i USA i flera år, och under loppet av den tiden har producenter och utvecklare kunnat tillverka så kallade ”Actions” för att styra produkter och tjänster via Googles högtalare.

Nu finns flera tusen Actions, och flera av apparna du har på din mobil har troligtvis en eller annan Google Home-action som man kan aktivera via en Google Home-högtalare.

Jag använder till exempel handlingsappen Bring tillsammans med min bättre hälft för att synka vår inköpslista. Den fungerar fint med röstassistenten Alexa, där jag kan säga ”Open Bring and add milk”, så dyker en mjölkkartong upp i appen.

Samma app har även Google Assistant-stöd, men inte stöd på svenska. Vi har kollat en handfull tredjepartsactions, och i nuläget ser väldigt få ut att ha stöd för svenska. Detta är kanske inte direkt Googles fel, men du måste ändå bereda dig på att även om produkter och appar säger att de stöttar Google Home/Assistant, innebär det inte att de fungerar på svenska.

Ljudet hos Apple HomePod överträffar Google Home med hästlängder, men så är den också betydligt dyrare, och förstår inte svenska.

5. Hur blir det med Home Max och Home Hub?

Mycket vill ha mer! Nu har vi äntligen fått Home och Home Mini i Sverige, men företagets ordentliga Hi-Fi-högtalare Home Max, som lanserades i fjol, har inte fått något svenskt lanseringsdatum. Detsamma gäller för den intressanta Home Hub, som är som en Google Home, fast med en skärm.

Båda produkterna verkar väldigt intressanta. Ljudkvaliteten tillhör nämligen inte höjdpunkterna hos varken Home eller Home Mini. Home låter helt okej med tanke på sin kompakta storlek, men det är ändå snack om ett ganska ihåligt och oengagerande ljud.

Google bedyrar att högtalaren med hjälp av smarta algoritmer kan anpassa ljudbilden automatiskt genom att känna av var i rummet den står, men det räcker inte.

Ska du använda högtalaren till att lyssna mycket på musik duger Google Home i krig, och Mini kan du bara glömma. Där är ljudet så pass spetsigt, med total avsaknad av bas, att du inte kommer att klarar av att lyssna på musik i mer än ett par minuter.

Som tur är kan du ansluta andra högtalare via Chromecast eller bluetooth, så att du kan få bättre ljudkvalitet utan större ansträngning.

Slutsats

Google Home och Home Mini är smarta högtalare som troligtvis väldigt många kan få ut glädje av. Särskilt Home Mini står ut som en potentiell julklappsvinnare för många på grund av sitt låga pris.

För bara 549 kronor får en smart högtalare som du kan prata med och ställa frågor, och som kan styra alla smarta produkter som du eventuellt har fyllt ditt hus med. Pungar du ut med tusen kronor till får du Google Home, som har samma funktioner, men som också låter flera snäpp bättre än Mini.

Om du vill ha en högtalare som verkligen låter bra är ingen av högtalarna något för dig. Du kan emellertid ansluta andra högtalare via bluetooth eller Chromecast, och därmed framstår Mini som det bästa köpet, eftersom ingångspriset är så pass mycket lägre.

Vad du kan göra med Google Home-högtalare är fortfarande begränsat, men detta kommer att förbättras under kommande veckor och månader. Smarthögtalare som de här blir trots allt desto roligare ju fler smarta produkter du kan styra med dem, och allt fler produkter släpps nu med stöd för Google Home.

Google Home får 6/10, medan Home Mini får 7/10 i betyg av Tek.no som genomfört testet.

Fördelar med Google Home Mini:

  • Ser läcker ut
  • Kan kommunicera på svenska
  • Förstår vad vi säger bra
  • Enkel att installera
  • Fungerar bra med tredjepartssystem
  • Billig

Saker att funder över hos Google Home Mini:

  • Begränsat användningsområde
  • Hör inte alltid att vi pratar med den
  • ”Väcks” till liv i tid och otid
  • Dålig ljudkvalitet

Fördelar med Google Home:

  • Ser läcker ut
  • Kan kommunicera på svenska
  • Förstår vad vi säger bra
  • Enkel att installera
  • Fungerar bra med tredjepartssystem

Saker att fundera över hos Google Home:

  • Begränsat användningsområde
  • Hör inte alltid att vi pratar med den
  • ”Väcks” till liv i tid och otid
  • Ljudkvaliteten är ingen höjdare
Black Friday 2019: Rea, erbjudanden och deals
online