Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Janne, 63, var död i 15 minuter

Uppdaterad 2023-04-12 | Publicerad 2018-02-15

I somras hände det som inte får hända – Janne Alsér fick hjärtstopp och i hela 15 minuter var han död. Men trots att hans hud blev mer och mer blågrå gav inte hans fru Kristina upp. Hon gjorde 800 hjärtkompressioner under de sju minuter de väntade på ambulansen och det blev hans räddning. Vimmerby Tidning var först att skriva om händelsen.

– Jag kommer ihåg att jag skrek: “Dö inte, Janne. Vi är inte färdiga med varann”, säger Kristina till Aftonbladet.

Det var i slutet av sommaren 2017. Janne Alsér och hans fru Kristina kommer från Vimmerby men var i sin lägenhet i Stockholm. Janne skulle bara göra ett snabbt ärende och köpa en t-koppling i en närliggande järnaffär.

Klockan var strax efter nio på morgonen fredagen den 25 augusti när Janne sprang nedför trapporna på Kungsholmen. Strax efter att han lämnat lägenheten hörde Kristina hur dörren öppnades igen.

– Jag får ögonkontakt med Janne och hans ögon utstrålar förtvivlan, de utstrålar hjälp, säger Kristina.

Sekunden efter trillar Janne rakt ner på trapphusets golv.

Kristina lyckades vända Janne och ringa 112, som instruerade henne i att göra hjärt-lungräddning, eller HLR som det också kallas.

”Dö inte, Janne”

800 kompressioner – så mycket hann Kristina med innan ambulansen kom sju minuter senare. Under tiden skrek hon, utan att få någon reaktion eller några livstecken från sin man.

– Det var fruktansvärt. Jag var så rädd. Jag var säker på att han var död.

Och just då var Janne död.

– Jag kommer ihåg att jag skrek: “Dö inte, Janne. Vi är inte färdiga med varann”, säger hon och fortsätter:

– Då började han bli gråblå.

Mitt i alltihop var Kristina tvungen att lämna sin älskande på golvet, för att springa ner för trapphuset och öppna porten för ambulansen. Dörren kunde hon ställa upp med en dörrstopp som Janne tidigare hade fixat.

Några timmar senare, vid lunchtid, började Janne återfå färgen på sjukhus. Det visade sig att Janne fått hjärtstopp som orsakats av en propp som täppt till vänster kranskärl.

Dagen därpå väcktes Janne och kunde pussa sin fru. Han flyttades då först till Hjärtintensivvårdsavdelningen (HIA) under några dagar och fick sedan åka till ett sjukhus närmre hans hem, Västerviks sjukhus.

Inget minne

Janne minns – till skillnad från Kristina – inget om händelsen.

– Vi har totalt skilda upplevelser. Jag minns ingenting och har jättesvårt att relatera till något jag inte ens vet har hänt, säger Janne.

Men trots parets olika relation till historian har de vidtagit flera praktiska åtgärder. De har till exempel köpt hjärtstartare till sig själva och barnen, men de ska också anordna kurser i hjärt-lungräddning.

– När Janne låg där tänkte jag att det aldrig kommer att gå, det är kört. Där hade jag hjälpen av operatören att fortsätta. Och det är det som är mitt kall nu, att det är aldrig för sent, säger Kristina.

Förutom drivkraften att sprida kunskap om HLR har även paret börjat prata mer om praktiska aspekter i den egna relationen. De har exempelvis lärt varandra lösenord till sina sociala medier och banknummer, men även pratat om hur de vill ha sina begravningar. 

– Det är bara att inse att alla kommer vi att någon gång hamna där, säger Janne.

Janne har svårt att relatera till händelsen, men han är medveten om händelsens allvar och beskriver tacksamheten mot sin fru: 

– Tack vare henne lever jag och har fått tillbaka alla funktioner, säger Janne. 

Så gör du HLR:

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!