Så gör du hjärt-lungräddning HLR på barn under 1 år
Uppdaterad 2022-05-17 | Publicerad 2018-01-22
Vad gör du om din baby slutat andas eller om hjärtat slutat slå?
Lär dig att rädda liv. Det som skiljer HLR på barn under 1 år från äldre barn är sättet du gör gör inblåsningar och kompressioner på.
Så här gör du för att öppna luftvägarna:
- Lägg barnet på rygg på plant underlag.
- Placera ena handen på barnets panna.
- Lyft upp barnets haka genom att placera en eller två fingrar under hakan och lyft hakan försiktigt uppåt. Se till att inte trycka in mjukdelarna under barnets underkäke.
Så här gör du för att kontrollera om barnet andas normalt:
- Titta om bröst och mage rör sig.
- Lyssna om luft strömmar in och ut genom att lägga örat nära barnets mun och näsa.
- Håll kinden över barnets näsa och mun och känn om luft strömmar ut.
Vid hjärtstopp kan barnet fortsätta ta enstaka, oregelbundna andetag som kan låta som suckar. Denna andning är inte normal och ger ingen syresättning till kroppen.
Om barnet andas normalt men är medvetslöst ska du lägga hen i stabilt sidoläge och sedan ringa 112. Använd högtalarfunktionen på telefonen.
Om du inte kan se, höra eller känna någon andning måste du utgå ifrån att barnet har ett andningsstopp. Börja då omedelbart mun mot mun-andning.
Mun mot mun-andning – gör 5 inblåsningar:
- Fortsätt att hålla barnets luftvägar öppna genom att hålla en hand på pannan och en eller två fingrar på hakspetsen.
- Om barnet är yngre än ett år ska du lägga din mun tätt över både näsa och mun. Om barnet är äldre än ett år ska du i stället klämma ihop barnets näsborrar med den hand du håller på pannan. Det förhindrar att inblåst luft kommer ut genom barnets näsa i stället för ner i lungorna.
- Gör 5 långsamma inblåsningar. Anpassa mängden efter barnets storlek. Små barn har små lungor. Att blåsa in luften ska ta ungefär 1 sekund per inblåsning. Kontrollera att bröstkorgen höjer sig när du blåser in luft. När bröstkorgen höjer sig ska du avsluta inblåsningen. Kontrollera att bröstkorgen sänker sig när barnet andas ut.
Om barnet visar livstecken men inte andas normalt: Fortsätt med mun mot mun-andning
- Gör 20 inblåsningar under 1 minut.
- Fortsätt göra 20 inblåsningar per minut, tills ambulansen kommer.
I väntan på ambulansen ska du kontrollera livstecken varannan minut. Det finns en risk att syrebristen leder till att hjärtat slutar slå.
Om barnet inte visar livstecken: Växla mellan 15 bröstkompressioner och 2 inblåsningar.
Du måste göra hjärt-lungräddning med bröstkompressioner om barnet inte visar några livstecken. Lita på din bedömning. Det är inte skadligt att göra bröstkompressioner på ett barn även om hjärtat slår.
Gör växelvis 15 bröstkompressioner och 2 inblåsningar.
Bröstkompressioner – gör 15 tryck:
- Barnet ska ligga på rygg på ett hårt underlag om möjligt.
- Om barnet är yngre än ett år ska du placera pekfinger och långfinger mitt på bröstkorgen, på nedre halvan av bröstbenet. Var noga med att inte placera fingrarna för långt ner mot magen så att de hamnar på bröstbensspetsen.
- Om barnet är äldre än ett år ska du lägga din handlov mitt på bröstkorgen, på nedre halvan av bröstbenet. Luta dig över barnet med rak arm. Din axel ska vara rakt ovanför handen du trycker med. Var noga med att inte placera handen för långt ner mot magen så att den hamnar på bröstbensspetsen. Känns det ostadigt med en hand eller om du tycker att kraften blir otillräcklig kan du lägga den andra handen ovanpå den första.
- Tryck ner en tredjedel av bröstkorgens djup 15 gånger. Djupet ska vara cirka 4 centimeter på barn under ett år och 5 till 6 centimeter på barn över ett år. Hastigheten ska vara lite snabbare än ett tryck i sekunden, det vill säga 100 till 120 kompressioner per minut.
Gör 2 inblåsningar:
Fortsätt därefter med omväxlande 15 kompressioner och 2 inblåsningar tills ambulansen kommer eller tills barnet visar tydliga livstecken.
Du ska försöka göra momenten utan avbrott och i jämn takt. Gör inte paus för att kontrollera livstecken och undvik att göra långa pauser vid bytet mellan kompressionerna och inblåsningarna.
Källa: 1177.se
Följ Svenska Hjältar på Facebook