Elin, 18, samlade in flera miljoner: Blev trött på okunskapen
Finansierade informationsfilmen om diabetes typ 1
Uppdaterad 2020-01-13 | Publicerad 2017-11-14
Visst kan du bli frisk – bara du äter lite mindre socker. Eller motionera lite mer.
”Råden” slutade aldrig att komma. Till slut tröttnade Elin Cederbrant, 18 – och samlade in flera miljoner till en informationsfilm.
– Man kämpar varje dag med sin typ 1-diabetes, så man orkar inte möta all den här okunskapen, säger hon.
Följ Svenska Hjältar på Facebook!
Elin blev sjuk i typ 1-diabetes när hon var elva år.
– Mitt elvaåriga jag var väldigt nålrädd, så det blev ett väldigt liv i början. Min mamma, pappa och syster fick hjälpas åt – två höll fast mig och en stack mig. Jag avskydde det.
I dag är det inte nålarna som är värst. Det är att hela tiden tvingas tänka på blodsockret. Att ständigt ha i bakhuvudet att försöka balansera matintag och insulin.
– Man kan aldrig slappna av. Även om du är på semester och kopplar av i en solstol måste du hela tiden ha med dig: ”Hur ligger mitt blodsocker nu? Behöver jag mäta mig? Behöver jag korrigera? Behöver jag äta någonting?”. Man vet att om det blir fel så kan det ju hända någonting med mig, säger Elin.
Har du varit med om att det gått illa?
– Ja, det var inte så länge sedan. Jag låg och kröp på golvet och kunde inte tänka. Jag visste precis vad jag skulle göra: Äta druvsocker. Jag visste att jag skulle gå tio meter bort till lådan där jag har mitt druvsocker – men det gick inte. Det hände ingenting, kroppen fungerade inte. Det tog bara stopp.
– Jag var tio minuter ifrån att svimma om jag inte hade ätit, det var väldigt obehagligt.
Hur fick du hjälp?
– Min syster var hemma så hon sprang och hämtade druvsocker och tryckte in i munnen på mig. Då var blodsockret nere på 1,3 eller något sånt. Min mätare kunde inte ens läsa av det.
"Jag önskar att nån kunde fixa det här. För det är ju ganska jobbigt med diabetes. Det är mycket att tänka på."
Leiah, 6 år, på Barndiabetesfondens hemsida
Blir blodsockret för lågt kan den diabetessjuka hamna i koma. Ett normalt riktvärde ligger på 4–6 millimol.
– Man blir helt slut i hela kroppen sedan för det blir en sån påfrestning för kroppen. Och när man väl har piggnat till så blir man jätterädd.
Hade du slarvat med maten?
– Ibland blir det fel. Även om jag skulle äta exakt likadant varje dag vid exakt samma tid så kan jag ändå inte ta lika mycket insulin. Det beror så mycket på allt man gör runt omkring.
– Den här perfekta dosen som alltid funkar till måltiden finns inte, det beror alltid på vad du gjort innan, vad du ska göra efter, har du någon infektion i kroppen? Allting påverkar, det är inte bara just vad man äter utan det är så mycket mer som påverkar hur mycket insulin man ska ta.
900 insjuknar varje år
Varje år drabbas 900 svenskar av diabetes typ 1 – en siffra som ständigt ökar. Totalt lever runt 50 000 svenskar med sjukdomen. Men kunskapen om sjukdomen är alldeles för dålig, tycker Elin.
I mellanstadiet trodde vännerna att bara hon skötte blodsockret skulle hon bli frisk.
– Jag kom ihåg att om jag hade ett bra värde när jag mätte mig – kanske 5,3 – då började de jubla: ”Yes, Elin! Nu är du frisk!”
I mellanstadiet fick lärarna utbildning i vad typ 1-diabetes innebär och hur de skulle agera till exempel vid ett blodsockerfall. Utbildningen försvann dock i högstadiet och på gymnasiet.
– Alla lärare lär sig ju första hjälpen, det borde ingå i grundutbildningen vad man gör när en person med typ 1-diabetes blir medvetslös.
Så du drog igång T.A.D – Together Against Diabetes?
– Vi körde igång i november i fjol, men jag har känt nästan hela tiden sedan jag blev sjuk att ”Fasen, du måste göra någonting – vi kan inte ha det så här”. Folk måste förstå vad diabetes typ 1 är och hur det känns att leva med det och speciellt hur många som insjuknar.
– För det ökar ju hela tiden. Det är den absolut vanligaste livshotande helt obotliga sjukdomen som drabbar barn – och gemene man har ingen aning om vad det är.
Målet: Visa filmen i alla skolor
Elin drog igång en webbshop med bland annat plånböcker, Ipadfodral och armband med diabetesmönstret: en glukosmolekyl. Hon startade också en hemsida och Facebook. Allt i syfte att samla in pengar till en informationsfilm om diabetes. Hon lyckades över förväntan och fick in över tre miljoner kronor och i somras spelades filmen in.
– Min stora dröm, mitt verkliga mål med den här filmen är att den ska visas i alla skolor och för all personal så att alla har den med sig.
– Jag fick ett meddelande från en pappa som hade visat filmen i sin dotters skola där han skrev ”Vi har redan märkt att vår dotter har mötts av en annan förståelse både från elever och lärare”.
Nu hoppas Elin att informationsfilmen ska spridas till fler skolor.
– Varje gång jag kommer någonstans så tror alla att det är någonting jag har ätit mig till eller så ger de mig ett litet tips: ”Men ät inte så mycket socker då så blir du ju frisk! Och motionera lite mer, Elin, så löser det ju sig”. Jag vill helst av allt bra bli av med det, men det går inte. Det är tröttsamt när alla tror att det kanske inte alls tar livet av mig – samtidigt som jag varje dag måste se till så att min diabetes inte gör det.
– Tänk när man är nyinsjuknad och kämpar med den här nya skiten som kommit in och rört om i ens liv och så möts man av en vuxen människa som säger till en att äta lite mindre socker! Det är helt fruktansvärt.
Hoppas på botemedel
Men det är inte bara ett kunskapslyft Elin är ute efter.
– Jag vill ju att vi ska kunna forska fram ett botemedel, det är ju huvudmålet. Tänk att kunna säga att jag HADE typ 1-diabetes, det hade varit helt fantastiskt att kunna säga.
På Världsdiabetesdagen 14 november sjösätter hon också sitt event på Facebook, tanken är att så många som möjligt ska swisha en tia till Barndiabetesfonden. Pengarna som kommer in ska gå direkt till forskning.
– Hela tanken var att uppmärksamma typ 1-diabetes. Alla behöver inte göra så mycket, men blir vi många så når vi många med information.
Vad skulle du vilja säga till dem som har typ 1-diabetes?
– Skäms aldrig, det är absolut inte ditt fel att du har fått det. Jag tycker att man ska vara stolt för att man klarar det varje dag – för det är mycket att tänka på och mycket att kämpa med. Så alla som klarar det – speciellt barn – för mig är de hjältar.
Följ Svenska Hjältar på Instagram!
Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.
Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.
Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.
Nominera din hjälte här nedan!