Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

David räddade man som tänkte hoppa från bron

Uppdaterad 2016-08-01 | Publicerad 2016-07-26

När David Viklund, 33, var på väg över bron såg han plötsligt en man utanför räcket på väg att hoppa. Han gjorde då det ingen annan där gjorde – han stannade och pratade med honom.

– Det var helt otroligt hur många som bara passerade oss, säger David.

Det var under måndagen som David Viklund, 33, var ute på en promenad över Liljeholmsbron i Stockholm. Då fick han syn på en man i 30-årsåldern som stod utanför broräcket, 13 meter över vattnet nedanför. David såg både bilar och människor passera förbi honom i båda riktningarna men ingen stannade och frågade hur det var fatt – då gjorde han det.

– Jag stannade till och pratade med honom lite, frågade om han tänkt hoppa och han sa att det är precis det han tänkt göra.

Fick klättra över staketet för att hjälpa

Killen sa att han gått mitt på vägen en lång stund utan att någon stannat honom och medan de pratade fortsatte människor att gå förbi dem.

– Det var helt otroligt hur många som bara passerade oss, blundade. Det är helt fruktansvärt.

Efter ett tag kom det dock en man på cykel dit, han ringde 112 och därefter stannade en kvinna och pratade med David och killen. Till sist var de tre som försökte övertala killen att klättra tillbaka in men det var svårt. Då bestämde sig David för att klättra ut till honom.

– Jag är väldigt höjdrädd men jag fick övervinna det. Det fanns bara ett galler att stå på men jag kände att om han skulle bestämma sig för att hoppa kanske det fanns en chans för mig att nå honom.

Kort därefter anlände polisen.

– De var så duktiga och det behövdes verkligen att vi var många som pratade med killen. Ingen av oss var psykologer och man behöver varandra för att klara av situationen.

”Handlar om medmänsklighet”

Till slut bestämde sig killen för att klättra tillbaka och David hjälpte honom över staketet innan polisen tog hand om honom. David säger att det han tar med sig från hela händelsen är hur viktigt det är att vi faktiskt hjälper varandra.

– Det handlar om medmänsklighet. Vi kan inte lämna folk i sticket och ändå görs det hela tiden. För mig var det en ryggmärgsreflex att hjälpa till och ja, det var obehagligt men man kan inte stå där handfallen. Men det viktiga är inte vad vi gjorde utan vad alla andra runt omkring inte gjorde – att de inte ens orkade plocka upp sin telefon och ringa på hjälp

Polisen: ˝Man måste inte ingripa fysiskt”

Johan Ingårda, som jobbar för polisen på Södermalm, var en av poliserna som var på plats. Enligt honom var David och de andra personerna till hjälp i det här fallet.

– De var på plats när vi kom och de kunde således övertyga den här personen att inte fullfölja sina tankar och ideér.

Om man som privatperson någon gång skulle ställas inför samma situation som David säger Johan att det är bra om man agerar och reagerar i den form man kan.

– Man kan larma och försöka etablera kontakt med personen som mår dåligt. Då har man gjort mycket. Men man måste inte ingripa fysiskt, säger han och fortsätter:

– Man får se till vad man faktiskt kan göra, det finns ingen bruksanvising. 

Följ ämnen i artikeln