Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Dan: Rädslan för min homosexualitet höll på att döda mig

Dans historia har fått ryska myndigheter att blockera en hel tidskrift

Uppdaterad 2022-01-27 | Publicerad 2020-03-25

Dan Eriksson, 63, är same. Och homosexuell.
Det senare höll på att kosta honom livet.
– Min dröm är att få möjlighet att berätta för att hjälpa andra, säger han.

"Skulle jag leva var jag tvungen att berätta""Skulle jag leva var jag tvungen att berätta"

Dan Eriksson från Arvidsjaur hade bestämt sig för att dö. Han var 53 år och tvåbarnsfar. Några timmar innan hade han åkt till familjens stuga. Han mådde fruktansvärt dåligt psykiskt men ingen förutom han själv visste varför.

– Det var som skådespeleri och jag orkade inte hålla på med det längre. Jag hade levt hela mitt liv i en lögn och var otrogen både mot min kvinna och mot mig själv. Jag visste inte hur jag skulle kunna berätta som det var.

När Aftonbladet Svenska Hjältar träffar Dan Eriksson sjunger han solo i Arvidsjaurs kyrka. Det är svårt att förstå att han under många år levt med svår social fobi. Att det varit så illa att han varit heltidssjukskriven och inte vågat gå ut.

– Jag blev psykiskt sjuk av att dölja vem jag var, och av rädslan för att bli avslöjad som homosexuell. Jag tänkte att alla tittade på mig och pratade om mig. Och det var inga trevliga saker jag tyckte mig höra. Jag tänkte att jag kanske betedde mig fjolligt eller såg konstig ut. Men allt var i mitt huvud. Jag var så full av skräck och skuld och skam.

Dan Eriksson är stolt homosexuell. Och stolt same.

Storebror Anders tog sitt liv

Dan Eriksson kommer från en samisk familj. Båda föräldrarna är samer bak till 1600-talet. Men han är inte uppväxt med rennäring utan i ett hus i Laisvall och senare i Arvidsjaur. Precis som många andra samer pratade hans föräldrar inte samiska med honom. För tidigare generationer var det förbjudet att prata samiska i skolan.

– Jag är stolt över min bakgrund. Den betyder mycket. Men jag tror att det samiska idealet kanske också kan ha påverkat negativt. En renskötare, oftast en kille, förväntas klara sig själv. Man ska vara lite macho och kunna hantera alla utmaningar en renskötare har med flytten, myndigheter, slakt, bete, rovdjur och annat. Men nu vet jag att ensam inte är stark.

Dans storebror Anders tog sitt liv när han bara var 24 år gammal.

– Vi vet inte varför han gjorde det. Visst har jag funderat över vad det kunde vara, men jag vet att jag aldrig kommer få svar. Men nog tänker jag på det.

I sitt sovrumsfönster har Dan ett foto på storebror Anders. Det var fyra år mellan bröderna.

– Jag önskar att jag hade fått veta vad det var som gjorde att han inte orkade. När jag föreläser hyllar jag min brorsa. För jag vet hur jävla dåligt han måste ha mått när han tog beslutet att avsluta sitt liv, hur mycket han måste ha kämpat.

Dans storebror Anders blev 24 år gammal.

”Jag förnekade mig själv”

Dan Eriksson är i dag helt säker på att hans egna psykiska ohälsa bottnade i att han förträngde sin sexuella läggning, och förnekade sig själv.

– Första gången jag kan minnas att jag tänkte på killar på ett sexuellt sätt var i puberteten, när jag var runt 12 år. Och det var ju förbjudet. Det var sjukt. Sen träffade jag min kvinna som är en helt fantastisk person och vi levde ett bra liv och fick två pojkar. Men allt kom ikapp mig.

Han kunde inte sluta längta efter att få vara sig själv, och vara med en man.

– Jag hade hela tiden i huvudet det här med killar. På sätt och vis var jag otrogen både mot min kvinna och mot mig själv.

Dan blev diagnostiserad med bipolär sjukdom och fick sjukpension, på grund av sin psykiska ohälsa.

– Min kvinna, hon stannade hos mig trots att jag var hemskt sjuk. Jag kunde ligga hemma på soffan en hel dag utan att säga ett ord. Och så på slutet var jag otrogen med en man. Det var det värsta. Men hon sa ändå att ”jag lämnar aldrig Dan så länge han är sjuk”. Hon hade anledningar att lämna mig, men hon gjorde inte det. Det var äkta kärlek från början, hon är fantastisk.

Bild på Dan Eriksson som ung, strax innan han började ana sin sexuella läggning.

Kom ut som 53-åring

Dan gjorde två allvarliga självmordsförsök. Vid båda var han så svårt skadad att det krävdes flera dygn av intensivvård innan han kunde väckas.

– Jag minns när jag vaknade, att jag tänkte att nu måste jag säga det. Att jag måste berätta att jag är homosexuell. Men det gick inte. Det var en spärr som var uppbyggd under många många år.

Till slut, några år senare, lyckades han ändå berätta för sin sambo och sina söner.

– Jag tänkte att om jag nu ska leva så vill jag göra det på riktigt. Vara jag.

Dan Eriksson var 53 år gammal när han kom ut som homosexuell.

– Min sambo visste ju redan hur det var, precis som min svärmor. Trots att jag inte sagt något. Och barnen, de reagerade inte särskilt mycket. De är kanske uppväxta i en annan tid.

Till Dans förvåning var det ingen som reagerade negativt.

– Det var väl då jag insåg att jag själv är den värsta homofoben.

I dag älskar Dan Eriksson att vara ute och träffa människor.

Föreläser för att hjälpa andra

Efter att Dan Eriksson kommit ut som homosexuell vände allt snabbt. Han bestämde sig för att föreläsa om sin resa, och har gjort det på bland annat Sápmi Pride och flera andra sammanhang.

– Det känns väldigt viktigt och betydelsefullt. Kan jag hjälpa en enda person att våga vara sig själv är det värt det. Jag vill också föreläsa för sjukvården om hur viktigt det är att se hela människan, för homosexuella män är överrepresenterade i självmordsstatistiken.

Dan Eriksson har själv både positiva och negativa upplevelser av sjukvården.

– Jag berättade faktiskt för en terapeut en gång att jag var homosexuell, men han blev så paff att han inte svarade något och istället började prata om sina egna problem. Helt oprofessionellt.

I dag har Dan startat en enskild firma. Han kallar sitt företag för Hela Dan, eftersom han berättar om hur han själv blev hel, trygg och orädd. En stolt homosexuell man. Han är också volontär hos Suicide Zero.

– Mitt mål är att få människor att våga prata med varandra. Berätta hur det egentligen är och hur man mår. För om man inte vågar prata kan man faktiskt dö.

I lägenheten finns flera posters och foton som vittnar om Dans nya liv.

Stoppad av ryska myndigheter

Dans föreläsningar och intervjuer har blivit omskrivna på flera språk. En artikel från Samefolket översattes till ryska och publicerades i tidskriften Barents Observer. Enligt Rysslands medietillsynsmyndigheten kränkte Dans berättelse rysk lagstiftning.

– Men Barents Observer tog inte bort reportaget så nu är hela tidningen blockerad från Ryssland. För att det jag berättar om mitt liv är för kontroversiellt.

Här i Sverige tas föreläsningarna däremot alltid emot med tacksamhet.

– Jag får förtroende av många, många kommer i förtroende och berättar om hur de mår. Just nu hjälper jag en kille här som gjort tre självmordsförsök.

Dan Erikssons lägenhet i Arvidsjaur är full av posters och foton som visar ögonblick från hans liv. Från resor och möten med andra människor.

– I dag är jag lycklig. Jag lever mitt liv. Jag vet precis hur det är att vara sådär djupt nere, som i en tunnel. Och jag vet också att det går att rädda liv. Och att det aldrig är försent att komma ut.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!