Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Det här är epilepsi – överaktiva nervceller i hjärnan

Epilepsianfall kan se ut på många olika sätt

Uppdaterad 2020-01-13 | Publicerad 2019-04-12

En person av tio kommer någon gång i livet drabbas av ett epileptiskt anfall

Epileptiska anfall ser olika ut beroende på i vilken del av hjärnan den epileptiska aktiviteten äger rum och hur stor del av hjärnan som är inblandad.

Epilepsi innebär att vissa av hjärnans nervceller är överaktiva, vilket kan orsaka olika typer av anfall. Hur anfallen ter sig är olika från person till person. Enligt 1177 Vårdguiden kommer symtomen plötsligt men är vanligtvis kortvariga, från några sekunder upp till några minuter. Hur anfallen blir beror på i vilken del av hjärnan den epileptiska aktiviteten äger rum och hur stor del av hjärnan som är inblandad.

Epileptiskt anfall

Ett epileptiskt anfall kan innebära allt från att plötsligt förlora medvetandet och krampa kraftigt till att du tillfälligt känner en påverkan på syn eller hörsel utan att omgivningen märker något. Vid lindrigare anfall kan du ha varit frånvarande under några sekunder, men inte minnas något av det efteråt – annat än att du kan uppleva att du ”tappat tråden” en stund. En allvarlig form av epilepsi är status epilepticus som är ett tillstånd med långvariga eller tätt återkommande epileptiska anfall som kan medföra en risk för långtidseffekter i form av nervskador.

Symtom på epilepsi

Vid epilepsi har du direkta symtom och sjukdomstecken bara så länge anfallet pågår och en kort stund efteråt. Mellan anfallen finns det inget som visar att du är sjuk. Bara för att du har haft ett epileptiskt anfall betyder det inte att du har epilepsi. Närmare en av tio kommer någon gång i livet att drabbas av ett epileptiskt anfall. I de flesta fall handlar det om ett provocerat anfall, på grund av skada, hög feber eller alkoholabstinens, som man bara får en gång. Om man efter undersökningar hos neurolog får en epilepsidiagnos finns det mediciner man kan ta för att minska risken för anfall.

Källa: 1177