Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

De skapade årets snällaste julkalender

Publicerad 2014-11-28

Didrik och Nikkis Snällkalender gömmer 24 goda gärningar

Hur snäll har du varit i år?

Vill du vara säker på att tomten inte glömmer bort dig kanske Snällkalendern kan fungera som en skön back-up.

Bakom välgörenhetsjulkalenderns 24 luckor gömmer sig nämligen inte choklad – utan goda gärningar att utföra.

– Kalendern är som ett bootcamp i snällhet, säger designduon och upphovspersonerna Didrik Persson och Nikki Schmidt.

I julruschen för två år sen kom idén till Didrik Persson. Det var på tunnelbanan i Stockholm han la märke till att folk trots den stundande högtiden inte alls verkade måna om sina medmänniskor. Så han plockade upp sitt anteckningsblock och skrev upp en idé: skapa kalender med goda gärningar. Men det skulle dröja två år innan han gjorde slag i saken och verkligen producerade vad som i dag är Snällkalendern.

– Jag kontaktade min gamla gymnasiekompis Nikki som jag vet är en duktig illustratör, och hon gick i gång på idén direkt, säger Didrik.

Nikki fortsätter:

– Jag tänker mycket på hur andra har det och varför de mår som de mår. Det är viktigt att vara snäll – ett samhälle utan snällhet skulle ingen kunna leva i, säger Nikki.

Bootcamp i snällhet

Under två veckor i somras skapade duon kalendern digitalt. Man kom också överens om att överskottet från försäljningen skulle skänkas till välgörande ändamål. Eftersom julen är barnens högtid föll valet på Plan Sverige, där man också föll för den goda kalendern.

Men vad gömmer sig då bakom Snällkalenderns 24 luckor? Små men goda gärningar, naturligtvis. De där gärningarna man kanske glömmer mitt i julstöket.

– Majoriteten av gärningarna är lätta, som att hålla upp dörren eller le mot de man träffar. Men man ska också vara snäll mot någon man inte tycker om, säger Didrik.

Designduons förhoppning är att snällheten ska sitta i också efter den 24 december. För varje lucka blir gärningarna nämligen lite mer krävande – som ett bootcamp i snällhet.

Men är svenskar verkligen så otrevliga att vi behöver tränas i snällhet?

– I grund och botten är nog alla egentligen jättesnälla men man glömmer bort hur enkelt det är att visa det. Man tror att man måste göra världens största grej för någon annan, när det i själva verket kan handla om att ge någon en komplimang, säger Didrik.

Men hur snälla är ni själva?

– Jag försöker att vara snäll i vardagen – hålla upp dörrar, jag ringer mina föräldrar eftersom det gläder dem och är allmänt positiv, säger Didrik.

Nikki fortsätter:

– I och med kalendern så har jag blivit ännu mer medveten om just snällhet i vardagen, att det är viktigt att vara omtänksam och umgås.