Lilla Nora blev livlös – mitt under flygningen
Uppdaterad 2018-04-23 | Publicerad 2017-10-05
Lilla Nora blir plötsligt helt livlös – på flera tusen meters höjd.
Någon läkare finns inte ombord på planet – men en BVC-sköterska ser att något händer.
– Jag tar upp henne och smärtstimulerar med min knytnäve vid bröstbenet och då kommer hon ju igång igen, säger Malin Wallberg, 49.
Följ Svenska Hjältar på Facebook
Malin Wallberg sitter på planet från Stockholm på väg för att hälsa på en väninna och hennes döttrar i Malaga.
På tredje raden på samma plan sitter Sofie Sundgren, 29, med sin knappt fem månader gamla dotter Nora i famnen.
– När vi har ungefär en timme kvar innan vi är framme i Malaga så skriker Nora till lite. Hon sover i min famn och jag tror bara att hon bara drömmer och ska somna om, men istället försvinner hon bort och blir helt livlös. Jag tar upp henne i mina händer och hon bara hänger och är helt kritvit i ansiktet. Jag skriker rakt ut, säger Sofie.
Tar fram syrgasen
Malin ser från sin plats en bit bak i planet hur en av flygvärdinnorna lyfter ner en syrgastub. Hon bestämmer sig för att gå fram och se efter vad som hänt. Under tiden har Sofie börjat göra första hjälpen.
– Jag hinner göra fyra inblåsningar och sedan öppnar hon ögonen och kvicknar till. Jag bara handlar, jag vet inte vart jag ska ta vägen. Jag tänker bara: Hon får inte dö nu, säger Sofie med gråten i halsen.
När Malin kommer fram sätter hon sig på huk vid Sofie och Nora. Då sitter Nora upp i Sofies knä – men strax efter börjar hon säcka ihop igen.
– Jag sjunker bara ned på stolen jämte henne och frågar: ”Får jag ta henne?”. Jag drar ner pyjamasen och tar av strumporna och klämmer lite i låren och då vaknar hon och börjar gråta, säger Malin.
– Mamman är fantastisk. Hon är jätteduktig och ger mig verkligen förtroendet att få hålla på med hennes dotter. Hon tappar inte på något sätt greppet, säger hon berömmande.
”Den längsta timmen”
Kabinpersonalen frågar Malin om planet behöver nödlanda.
– Men jag säger att jag inte kan ta det medicinska ansvaret för jag är bara sjuksköterska. De ropar i högtalaren efter läkare, men det är aldrig någon som ger sig till känna, säger hon.
– Den där timmen fram till att vi skulle landa är den längsta timmen någonsin, säger Sofie med eftertryck.
Det beslutas att de ska flyga vidare, men bara några få minuter senare kommer nästa kris.
– När det är 30 minuter kvar tappar hon medvetandet totalt. Hon bara lägger av och blir som en trasa i famnen på mamman, säger Malin.
Hon sätter igång med att smärtstimulera lilla Nora med knytnäven vid bröstbenet tills andningen kommer igång igen.
– Så fort hon tappar medvetandet så får man klämma igång henne igen. Klämma runt låren och trycka henne under fötterna så att hon börjar skrika och då ser jag att hon drar in luft ordentligt, säger Malin.
Landar med ”bredsladd”
Nu tvingas Malin ha Nora stående i sitt knä medan planet snabbt närmar sig flygplatsen.
– Så vi flyger ju liksom bara rakt ner och det känns som om vi landar med en bredsladd. När vi går av planet vickar det lite, de har inte hunnit få ner hjulen ordentligt.
På flygplatsen står en ambulans och väntar, men läkaren bestämmer att den inte behövs. Istället får Sofie och hennes lilla dotter leta upp en taxi för att åka till ett barnsjukhus. Väl där läggs Nora in för undersökning och observation.
– Vi åkte ju ner på lördagen, dagen efter terrordådet i Stockholm. Så jag tänkte mest på annat som kunde hända. Och att hon inte hade fått något vaccin, säger Sofie.
Efter tre dygn skrivs de ut från sjukhuset utan att läkarna har hittat något fel. Samma dag landar Noras pappa Jonathan.
– Han kommer ner för att vara stöd för mig för jag tittar ju bara för att se att hon andas 24/7, säger Sofie.
Ett par dagar senare flygs de hem, en läkare från SOS International övervakar Noras andning under hela flygningen. I Sverige går Nora igenom flera undersökningar med bland annat EEG och EKG utan att man kan hitta något fel.
”Mycket känslor”
I somras kunde Malin återförenas med Sofie och lilla Nora.
Hur kändes det när du träffade lilla Nora igen?
– Jättestarkt. Fantastiskt. Jag var rörd och tagen efteråt, jag åkte hem och lade mig och sov. Det är mycket känslor på en gång, säger Malin.
Fotnot: Varje år drabbas omkring 200 barn i Sverige av plötsligt oväntat hjärtstopp utanför sjukhus. De flesta som drabbas är i ettårsåldern, enligt 1177.se.
Följ Svenska Hjältar på Instagram!
Hjärt-lungräddning på barn under ett år – så gör du
- Öppna barnets luftvägar genom att hålla en hand på pannan, böjt huvudet bakåt och lyft upp hakan med andra handens pek- och långfinger.
- Gör fem inblåsningar – med högst så mycket luft som ryms i din mun. Varje inblåsning ska ta cirka 1,5 sekund.
- När du ser att bröstkorgen rör sig vet du att luft nått lungorna.
- Om barnet inte visar livstecken växlar du mellan 30 bröstkompressioner och två inblåsningar.
- Placera pek- och långfinger mitt på bröstkorgen på nedre delen av bröstbenet.
- Tryck ner en tredjedel av bröstkorgens djup, cirka fyra centimeter, 30 gånger. Hastigheten ska vara snabbare än ett tryck i sekunden, 100–120 gånger per minut. Gör sedan två inblåsningar. Upprepa 30 kompressioner och två inblåsningar ytterligare två gånger.
- Larma 112. Fortsätt att göra omväxlande 30 kompressioner och två inblåsningar tills ambulansen kommer eller tills barnet visar livstecken.
Källa: 1177.se
Hjärt-lungräddning på barn över ett år – så gör du
- Öppna barnets luftvägar genom att hålla en hand på pannan, böjt huvudet bakåt och lyft upp hakan med andra handens pek- och långfinger.
- Kläm ihop barnets näsborrar med den hand som du håller på pannan för att förhindra att luften du blåser in kommer ut genom näsan.
- Gör fem inblåsningar, varje inblåsning ska ta cirka 1,5 sekund. Anpassa mängden luft med barnets storlek.
- När du ser att bröstkorgen rör sig vet du att luft nått lungorna.
- Om barnet inte visar livstecken växlar du mellan 30 bröstkompressioner och två inblåsningar.
- Placera en handflata mitt på bröstkorgen på nedre delen av bröstbenet. Känns det ostadigt kan du placera den andra handflatan ovanpå den första.
- Använd raka armar och tryck ner cirka fem centimeter, beroende på barnets storlek, 30 gånger.
- Hastigheten ska vara snabbare än ett tryck i sekunden, 100–120 gånger per minut. Gör sedan två inblåsningar. Upprepa 30 kompressioner och två inblåsningar ytterligare två gånger.
- Larma 112. Fortsätt att göra omväxlande 30 kompressioner och två inblåsningar tills ambulansen kommer eller tills barnet visar livstecken.
Källa: 1177.se
Hjärt-lungräddning på vuxna – så gör du
- HLR görs genom tryck på bröstkorgen (kompressioner) och inblåsningar.
- När du ska utföra tryckningarna mot bröstkorgen ska handloven placeras mitt på bröstbenet mellan bröstvårtorna, placera din andra hand ovanför den andra.
- Tryck ned bröstkorgen minst fem centimeter, men inte mer än sex centimeter. Håll en takt av 100–120* tryck per minut. Tryck 30 gånger.
- Inblåsningar gör du efter att du öppnat personens luftväg genom att hålla en hand på pannan, böjt huvudet bakåt och lyft upp hakan med andra handens pek- och långfinger.
- Knip om personens näsa, placera din mun tätt intill den drabbades och blås in luft till bröstkorgen höjer sig. Gör två inblåsningar.
- Fortsätt att göra 30 kompressioner och ge två inblåsningar tills hjälp anländer eller att personen andas med normala andetag.
* tidigare rekommenderades 120–130 tryck per minut
Källa: TT
Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.
Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.
Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.
Nominera din hjälte här nedan!