Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Familjen drabbades av sjukdom och olyckor – då byggde grannarna färdigt huset

Uppdaterad 2014-10-24 | Publicerad 2014-10-23

Villan stod ofärdig i över tio år: ”Det här var vårt sätt att visa att vi bryr oss”

Efter småbarnsåren skulle Ulrika och Max Fyrhake äntligen sätta i gång med renoveringen av drömkåken.

Men sjukdom, olyckor och dödsfall satte käppar i hjulet.

När man äntligen kommit på fötter fick sen Ulrika mardrömsbeskedet. Obotlig cancer.

Då kom grannarna till undsättning – och byggde klart huset. 

Minns du snickaren Mattias som byggde klart Peters hus efter att denne halkat och blivit förlamad? Och visst är Sverige fullt av bygghjältar – i Huddinge hittade vi hela nio familjer som hjälpte till att bygga klart en sjukdomsdrabbad familjs villa!

Det var i november 2001 som Ulrika, 46, och Max Fyrhake, 41, köpte drömvillan i Huddinge. Ett riktigt renoveringsobjekt.

– Varje gång det åskade försvann mer och mer puts, säger Ulrika och skrattar.

Drabbades av cancer

När parets andra son Leo, 10, sen såg dagens ljus och Max bestämde sig för att plugga till polis fick renoveringsplanerna läggas på is. Men 2010 kände familjen att man äntligen kunde ta tag i projektet. Ulrikas pappa Lars som var byggnadsingenjör blev en hjälp och ett stöd.

– Det hade aldrig gått utan honom. Han stod för alla ritningar och lärde oss hur man bygger, säger Ulrika.

Men under hösten kom det första dråpslaget. Knölen Ulrika upptäckt i bröstet visade sig vara cancer och hon genomgick en tuff behandling. Trots det fortsatte man att renovera eftersom paret tyckte att det var både roligt och ett välbehövligt avbrott i sjukdoms-vardagen. Men när sommaren kommer är olyckan framme. Ulrika ramlar från en byggställning och åker rakt ner i stenläggningen – och bryter ryggen.

I tre månader är hon sängliggande med fruktansvärda smärtor. Ändå förblir familjen vid gott mod. Ulrika hade ju vunnit över cancern och brutit ryggen utan att bli rullstolsbunden. Huset får vänta. Våren därpå drabbas Max sen av akut diskbråck och opereras. Våren 2013 sätter man i gång med huset igen. Och då drabbas Max av ännu ett diskbråck.

– Man kunde inte annat än att skratta åt det. Samtidigt ökade ångesten över att huset aldrig skulle bli färdigt och det började kännas pinsamt, säger Ulrika.

Tillvaron brakade samman

I november går sen hennes pappa helt oväntat bort och familjen förlorar den expertis de haft. När våren kommer ser man ändå fram emot att försöka bygga utifrån ritningarna men då får Ulrika mardrömsbeskedet. Cancern är tillbaka och är obotlig. Och nu brakar tillvaron samman.

– Till slut orkar man inte hämta mer energi. Jag vill inte ägna tid åt huset men jag vill ju se vår dröm bli färdig och jag vill att killarna ska ha en trygghet den dagen jag inte längre finns, säger Ulrika.

Och det är nu familjen Fyrhakes grannar bestämmer sig. De ska bygga klart fasaden. Bakom initiativet ligger bland annat Dennis Forssell som är noga med att poängtera att de var flera som tänkt i samma banor. En kväll gör han och ett par grannar slag i saken och Dennis fru Caroline skapar en Facebook-grupp. Familjer i grannskapet som man brukar umgås med bjuds in och samtliga ställer upp. Till och med personer som inte tillfrågats vill vara med.  

– Vi hade länge pratat om att vi ville göra något och att bygga var något konkret vi kunde bidra med, säger Dennis.

En helg i september samlades så nio familjer för att färdigställa fasadens största moment. I blå Fuck cancer-tröjor sågade och hamrade gruppen som hade varierande byggerfarenhet.

– Deras engagemang var helt otroligt. Vi vet hur mycket man har att göra på helgerna och här hade de avsatt tid för oss. Att säga tack känns fjuttigt, säger Ulrika.

En push i byggandet

För henne väntar nu en tid av behandlingar. Trots att cancern i dagsläget betraktas som obotbar hoppas familjen att Ulrika med hjälp av dessa ska kunna leva många år till. Och tack vare grannarnas insats har man fått en ordentlig push i byggandet. Nu är målet i sikte – och glädjen är tillbaka. För Dennis och grannarna var det hela syftet med hjälpen och man ser nu fram emot att bistå fler grannar i behov.

– Det värsta som händer när man blir sjuk är vänner som tar avstånd. Det här var vårt sätt att visa att vi bryr oss och att ge familjen en helt vanlig helg utan sjukdom, säger Dennis.