Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Vendela

6 enkla tips – så minskar du matsvinnet

Uppdaterad 2021-05-17 | Publicerad 2018-02-23

Visste du att svenskar slänger i snitt 70 kilo matrester per person och år? Stora delar av det som hamnar på soptippen

Här är tipsen som gör dig mer klimatsmart!

Hela 30 procent av all mat slänger vi helt i onödan.

Svenska hushåll slänger 4,2 miljoner ton hushållssopor på ett år – och en stor del av dessa är matrester. Faktum är att vi privatpersoner är faktiskt värre än handeln och restaurangköken.

Mycket av maten slängs för att den inte äts upp i tid. Hela 30 procent av alla rester som slängdes hade kunnat ätas upp istället för att bli avfall. 

En hel del hälls också ut i vasken – vanligaste är kaffe och te, följt av mejeriprodukter och andra drycker. Totalt uppgår det till 224 000 ton varje år vilket motsvarar 425 miljoner koppar kaffe och innehållet från 56 miljoner mjölkpaket.

Nu finns flera organisationer och eldsjälar som driver projekt för att minska matsvinnet, och satsar på att ta vara på mat som annars skulle kastas. En av dem är Lasse Wennman, som startat Matakuten i Gävle och ger bort tomnvis med mat till Gävles utsatta. 2016 prisades han som Årets miljöhjälte på Svenska Hjältar-galan.

Och det är inte bara miljön som skulle vinna på att vi alla handlar smartare – ett hushåll beräknas kunna spara minst 3 000– 6 000 kr per år på att minska sitt svinn.

Lasse Wennman var missbrukare i många år. Han fick rätsida på livet och prisades som miljöhjälte. För sin insats fick han föreläsa för kungen.

6 tips – så enkelt kan DU göra en insats för miljön

  1. Köp inte mer än du kommer hinna göra av med. Håll koll i kylskåpet på vad som närmar sig bäst före-datum och planera vad du bör laga till först.
  2. Förvara maten rätt. De flesta grönsaker och frukter håller längre om de förvaras i kylskåp.
  3. Släng inte mat bara för att den passerat bäst före-datum – ofta håller den mycket längre. Titta, lukta och smaka och våga lita på dina sinnen.
  4. Ta hand om rester – gör en plockmåltid, använd dem i en ny maträtt eller frys in.
  5. Köp mat med kort datum! Om du vet att du ska äta maten inom en snar framtid kan du göra en insats för miljön genom att köpa mat med kort tid kvar till bäst före-dag.
  6. Om du köper storförpackningar – dela upp i mindre förpackningar och frys in det som inte går åt de närmaste dagarna. Gör storkok och frys in, gärna i portionsförpackningar.
    Källa: SCB, Livsmedelsverket