Liisa startade miljoninsamling till eboladrabbade

Publicerad 2014-11-14

”Om ingen gör något händer inget”

När ebolan spred sig i Liberia kunde inte Liisa Kiviloog, 35, bara se på.

Tillsammans med vännen Peter Henning drog hon i gång en insamling på Facebook.

Nu har de fått in 1,2 miljoner kronor, pengar som redan har nått de drabbade i form av klorin och mat.

– Det är ett bevis för att den enskilda människan här hemma kan hjälpa den enskilda människan där, säger Liisa.

Så mycket sömn eller socialt liv har det inte blivit de senaste veckorna.

På dagarna har Liisa Kiviloog och Peter Henning skött sina vanliga arbeten, Liisa som riskhanterare på SSC, Swedish Space Corporation, och Peter som it-konsult på Youni AB – all annan tid har de ägnat åt att här hemifrån hjälpa folket i Liberia – det land som har drabbats värst av ebola-epidemin.

– Men det är det värt, säger Liisa.

– Det är nu hjälpen behövs – och det är en befrielse att kunna hjälpa ett land som jag har bott i och har så starka känslor för.

”Fantastiskt land”

2011 åkte Liisa Kiviloog till Liberia för att under ett år jobba där för Vattenfall.

Det blev ett möte som satte djupa spår i henne.

– Liberia är ett fantastiskt land, men det var en utmaning att lämna trygga Sverige och ta del av ett land som har utsatts för så mycket, både krig och fattigdom, men ändå växer, säger Liisa.

– Jag lärde mig mycket om mig själv och hur bra vi har det i Sverige. Om min medmänsklighet var stark innan, blev den ännu starkare där.

När hon kom hem fick hon frågan om hon ville engagera sig i Svenska Utbildningsfonden för Liberia, en ideell organisation som verkar för att stödja utbildning i Liberia.

Förebyggande hjälp

Nu i höst skulle fonden lansera sitt stipendieprogam, men då började skolorna stänga på grund av ebola-smittan.

Liisa och Peter ville göra något – men vad?

– Jag förstår att de större insatserna tar tid, men när jag såg bilder på människor som låg döda i samma kvarter som jag har bott i kände jag att jag måste göra något.

Via en lokal kontakt i Liberia fick de frågan om de snabbt kunde hjälpa till förebyggande, med klorin – som späds med vatten och används som handsprit – och hinkar.

De nappade på enkelheten, la ut ett upprop på Facebook – och inom tolv timmar hade de fått in 60 000 kronor.

Dagen därpå kunde deras kontakter i Liberia, Benson Whea och Momolu Vannie, köpa 3 840 flaskor klorin och 400 hinkar, som några dagar senare nådde fram till de drabbade.

Ser sig inte som hjälte

Nu, sex veckor senare, har de fått in 1,2 miljoner kronor.

Inom en vecka når pengarna ut till de behövande. Förutom klorin även i form av mat – olja och ris – till de som tvingas sitta i karantän, på grund av smittorisken.

– Om ingen gör något händer inget. Vi måste ta ansvar och hjälpa varandra – det har inte med politik att göra. Alla kan hjälpa på sitt sätt, säger Liisa.

Men hjälte vill hon inte kalla sig.

– Nej, det är inte jag och Peter som är hjältar. Det är de drabbade och de som hjälper där nere som tillsammans med våra givare här hemma är hjältar.

– Vi skapar bara möjligheten för svenska hjältar att möta liberianska hjältar.

Det här är ebola

Ebola tillhör en grupp sjukdomar som kallas blödarfeber och är världens mest dödliga virussjukdom.

Utbrottet i Västafrika är det mest omfattade sedan sjukdomen upptäcktes hos människor, i södra Sudan och Zaire, nuvarande Kongo-Kinshasa,1976.

Det nuvarande utbrottet började i sydöstra Guinea i december förra året, men först i mars i år förstod man att det handlade om en ebolaepidemi. Utbrottet spred sig till flera regioner i Guinea och även till grannländerna Sierra Leone och Liberia, där situationen just nu är som allvarligast. Hittills har nästan 14 000 smittats, varav 5 000 dött.

Även i Nigera har några fall konstaterats, liksom i USA, Spanien och Norge. Då handlar det om personer som smittats i de drabbade länderna och i några fall i sin tur smittat vårdpersonal.

Ebola smittar via blod och saliv och det är främst vid omhändertagandet av sjuka som smittan sprids. Sjukhuspersonal och nära anhöriga är därför mest utsatta.