”Jag vill bli antirasisternas Zlatan”

Publicerad 2013-08-27

Grattis Siavosh "Sia" Derakhti, 22, som fick ta emot det första svenska Raoul Wallenberg-priset på 100 000 kronor för sitt arbete mot antisemitism och främlingsfientlighet i Malmö.

– Tack. Det är stort och hedrande att bli jämförd med en så stor hjälte som Raoul Wallenberg. Och det är ett kvitto på att om man verkligen kämpar för något bra så får du något bra tillbaka. Att våga drömma stort – tillsammans kommer man längst.

Vad ska du använda pengarna till?

– Jag ska besöka olika koncentrationsläger med ungdomar, men även starta en utbildning för att utbilda ledare som kan ta detta vidare, genom att åka ut i skolorna och föreläsa och prata.

Du var bara 19 år när du startade föreningen "Unga muslimer mot antisemitism" - hur kom det sig?

– Det började med att jag märkte att judar, muslimer och romer i Malmö var väldigt förtryckta – och jag ville bygga broar. Jag kände att något måste göras och ordnade en resa med min klass till Auschwitz, som vi finansierade på egen hand. Majoriteten i min klass, 90 procent, var muslimer och jag ville att de skulle få se det, med egna ögon.

I dag har föreningen bytt namn till "unga mot antisemitism & främlingsfientlighet" – vad gör ni?

– Vi åker ut och håller föredrag och workshops, träffar politiker och tjänstemän, bjuder in föreläsare och samlar ungodmar på olika mötesplatser, där vi samtalr. Och besöker koncentrationsläger.

Varför är det så viktigt att dagens unga besöker koncentrationslägren?

– Det förekommer fortfarande folkmord runt om i världen i dag och då är det viktigt att gå tillbaka till Förintelsen. I modern tid har vi sett ett folkmord i Europa, i det forna Jugoslavien.

– En del förnekar Förintelsen och säger att det inte ens har existerat – därför är det viktigt att prata om det. De överlevande är gamla nu och orkar inte så mycket mer. Det är mitt ansvar att föra det vidare och koppla det till dagens folkmord.

– Och framför allt: I vårt fantastiska land Sverige förekommer det förtryck och hatbrott, både på våra gator och på nätet, som bara växer.

Muslimer som slåss för judar är inte så vanligt – har du mött mycket motstånd?

– Ja. Absolut. Jag har fått mejl och hotelser genom telefon. Lite obehagligt, men det är mer folk som ifrågasätter att jag är svensk, att jag inte är tillräckligt svensk och borde åka hem till mitt hemland. Jag är bara en "blattejävel" och "muslim-terroristjävel". Jag har inte blivit påhoppad från mina egna, men jag är mentalt förberedd på allt.

Jobbar du med föreningen på heltid i dag?

– Nej, vid sidan om arbetar jag som socialarbetare, som ungdomscoach och fritidsledare på skolor och olika mötesplatser för ungdomar i Malmö. Jag coachar dem i det sociala och för att få in dem i skolan och arbetslivet och sluta med kriminaliteten.

– Mitt mål är att jobba med detta på heltid. Jag vill bli antirasisternas Zlatan. En Zlatan/Wallenberg i samhället.

Vem är din hjälte?

– Självklart är Zlatan Ibrahimović en av dem. Han är en förebild som inspirerar. Men även min familj, min mamma och pappa.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt?

– Att vi människor lägger ned hatet och förtrycket på våra gator och på nätet. Att vi inser att vi alla är människor, oavsett ursprung och religion, namn, sexuell läggning eller hårfärg.