ATG vill stryka spelmonopolet

Publicerad 2015-06-10

”Vi försvarade länge monopolet, men vi utredde och insåg att vi tycker tvärtom”

Travsporten vill öppna upp för utländska spelbolag via licenser – och släppa på spelmonopolet.

Då tappar spelbolaget ensamrätten på spel på hästar – men konsumentskyddet skulle öka. Det visar en utredning som Svensk Galopp, Svensk Travsport och ATG tagit fram.

– Vi försvarade länge monopolet, men vi utredde och insåg att vi tycker tvärtom, säger Johan Lindberg, generalsekreterare på Svensk Travsport på en presskonferens.

På onsdagen höll Svensk Travsport, Svensk Galopp och ATG en presskonferens om hur de vill reglera om den svenska spelmarknaden.

I den utredning som de tre aktörerna gjort har man kommit fram till att det bör införas licenssystem för spelbolagen.

Utredningen visar bland annat att skatteintäkterna skulle öka med ett licenssystem för spelmarknaden, samt att konsumentskyddet skulle öka om de utländska spelbolagen bjöds in att på laglig väg konkurrera på lika villkor.

– Det är viktigt att jobba med både med piska och morot, dels att designa en spelmarknad som är attraktiv för så många som möjligt. Samtidigt måste man säkerställa att den som inte går med i licenssystemet, men ändå agerar på den svenska marknaden, får det svårt, säger ATG:s vd Hasse Skarplöth till Trav365.

”Finns ett antal vinnare”

Enligt rapporten ökar svenskarnas  spelande på utländska spelbolag, vilket  samtidigt minskar statens skatteintäkter från de bolag som har laglig rätt att bedriva spelverksamhet i Sverige – såsom ATG, Svenska Spel och folkrörelserna.

Med en skattesats på 20 procent, där folkrörelsedrivna spel slipper skatt i förslaget, hoppas ATG ha hittat en modell som passar alla aktörer. Konkurrenter hävdar dock att den föreslagna skattesatsen är för hög, men Skarplöth menar att ATG-förslaget tar ett bredare grepp:

– I vårt förslag finns ett antal vinnare. Det är konsumenterna som får en tryggare spelupplevelse, det är spelbolagen väldefinierad marknad som är fortsägbar. Det är staten som får ökade  intäkter sett till vart man är på väg nu. De statliga intäkterna från spelet minskar ju ganska kraftigt årligen och jag hävdar med bestämdhet att staten är en vinnare med vårt förslag, säger Skarplöth.

Vill bredda ATG:s utbud

Förslaget innebär även att ATG skulle tappa ensamrätten på spel på hästar, men att bolaget i gengäld får möjlighet att erbjuda andra spelformer.

Med en omreglering räknar ATG med att ta fem procent från sport- och turspelsmarknaden som spelbolaget vill in på. Å andra sidan räknar de med att tappa 15 procent på hästspelen.
– Vi är intresserade av att bredda ATG:s produktutbud från att bara ha spel på hästar till att erbjuda andra turspel och andra sportspel, säger Skarplöth.

ATG föreslår att förändringarna införs senast 1 januari 2019.

En omstöpning av den svenska spelmarknaden är ett måste, annars är krisen nära förestående, menar Skarplöth:

– Jag skulle vilja säga att det är närapå kris vad gäller svensk trav- och galoppsport redan i dag, som är helt beroende av intäkterna man får från ATG. De har ju minskat de sista tre-fyra åren och de skulle minska ännu mer om ingenting görs.

Här kan du läsa hela rapporten som Svensk Galopp, Svensk Travsport och ATG tagit fram.