”Har bortsett från spelarnas makt...”

Publicerad 2015-06-10

Konkurrenten om utredningen: ”Kan inte tjäna som underlag”

ATG vill slopa spelmonopolet och införa licenser för spelbolag att verka i Sverige.

Men förslaget ifrågasätts direkt – av konkurrerande bolag.

– Det tillgodoser två intressen, statens behov av pengar och hästnäringens behov av pengar. Men det kan inte tjäna som underlag för en konstruktiv diskussion hur en spelreglering som skapar lojalitet med spelarna skulle fungera, säger Peter Alling, chef för samhällskontakter hos Unibet till Trav365.

Peter Alling.

På onsdagen presenterade ATG sin utredning om hur bolaget ser på den framtida spelmarknaden i Sverige, där man vill ge utländska bolag licenser att agera på den svenska marknaden.

Redan på pressträffen möttes dock utredningen av frågetecken och kritik, bland annat från  Unibet – som redan i dag erbjuder spel på svensk trav- och galoppsport.

– Den omedelbara reaktionen är att man helt har bortsett från den makt som spelarna faktiskt har på den globala handelsplats om internet i dag utgör, säger Peter Alling.

Blockering fungerar inte

Framförallt ifrågasätter Alling möjligheterna att hindra olicensierade spelbolag att verka i Sverige.

Enligt honom har erfarenheten från andra länder visat att sådana åtgärder är ett slag i luften:

– Man har en övertro på lösningar som uppfanns i det förra århundradet som inte fungerar. IP-blockeringar och betalningsblockeringar är åtgärder riktade mot kunderna för att bestämma vilka bolag kunderna ska spela hos. Men det funkar inte, det visar all erfarenhet hos oss och våra utländska kollegor vid andra spelbolag.

Kräver lägre skatt

I ATG:s förslag är återbetalningsgraden till spelarna satt till 90 procent, en siffra som inte är möjlig med skattesatsen man föreslår: 20 procent. En halvering av den sistnämnda siffran är rimligare, anser Alling:

– Effektiviteten i en spelreglering mäter man bara på ett sätt och det är graden av kanalisering, alltså hur stor del av spelandet sker hos licensierade bolag. Man måste rimligen satsa på över 95 procent, då hamnar vi på tio procent av nettot. Det är ungefär de kostnader som spelare är beredda att ta.

På en punkt håller dock Unibet med ATG, en framtid utan förändringar på spelmarknaden är inget bra alternativ för de olika aktörerna.

– Allt pekar på att spelandet kommer att öka och kunderna kommer söka sig till den globala aktör som erbjuder den bästa upplevelsen för kunden.

Och vad händer om allt fortsätter på samma väg som i dag?

– Skatteintäkterna kommer minska naturligtvis. Och överskottet från Svenska Spel och folkrörelserna kommer minska om de inte får utveckla sig.