Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

”Sagt att han har vårt stöd – stämmer inte”

Nya reseregeln kan dra förbundet inför rätta • Travtränarnas Riksförbund: ”Finns inget behov av förbud” • ST:s svar

Uppdaterad 2022-02-11 | Publicerad 2022-02-04

Travtränarnas Riksförbund undersöker om de kritiska kuskarna kan få rättshjälp.

Svensk Travsports nya beslut: kuskar får inte ”dubbelköra” samma dag om avståndet överstiger 22 mil.

Nu hotar delar av kuskeliten att vidta rättsliga åtgärder mot förbundet.

– Robert Karlsson har sagt att han har vårt stöd men det stämmer inte, säger generalsekreteraren för Travtränarnas Riksförbund, Staffan Osterling, till Trav365.

– Proffstränaren Thomas Uhrberg är styrelseledamot, han sa jag har föreningens fulla stöd, svarar sportchefen.


LÄS MER: Svensk Travsports vd: ”Har ingen avsikt att riva upp beslutet”.


I förra veckan meddelade Svensk Travsport att de fattat ett nytt beslut som begränsar kuskar och ryttare, från och med den 1 mars i år, att tävla på två banor samma dag – om avståndet banorna emellan överstiger 220 kilometer.

Förbundets sportchef, Robert Karlsson, motiverade förändringen på Svensk Travsports hemsida med följande huvudskäl.

Trafiksäkerheten.

Ägna mer tid åt sina uppdragsgivare.

Få en mer regional/lokal prägel på banorna, en ökad bredd.

”Slår undan benen på oss”

Den nya regeln mötte omgående mycket skarp kritik från flera av landets främsta kuskar.

De anser att begränsningen inskränker på konkurrens- och företagslagar – och att förbundet inte har befogenhet att införa dessa nya bestämmelser.

– Det är ett hån och de kränker oss kuskar, sa unge stjärnskottet Magnus A Djuse i en intervju med Trav365.

– De slår undan benen på oss, berättade Ulf Ohlsson som samtidigt menade att den nya regeln inte är förankrad rent juridiskt.

Sportchefen Robert Karlsson eftersöker en bredare debatt där fler än de drabbade kuskarna får säga sitt i frågan.

Enligt Karlsson är beslutet förankrat med förbundets juridiska kompetens och helt i sin ordning.

Men det är något som inte Ulf Ohlsson håller med om. Han har, tillsammans med andra berörda kuskar, kontaktat flera juridiska experter på området som också de, enligt Ohlsson, anser att detta strider mot vad som är lagligt.

Rättslig process mot förbundet: ”Driva frågan”

De är nu beredda att gå så långt att driva en rättslig fråga mot förbundet om inte beslutet återkallas.

– Vi har pratat med flera jurister och det som sägs hörs bra för vår del. Vi tänker driva frågan och se om man får göra på det här sättet. Vi kan inte bara sätta oss ner och acceptera något som vi inte är nöjda med, att bara få ett besked snabbt att inte få köra som förut. Min känsla, det är inget jag vet, men det är att ST inte har kollat upp det här juridiska ordentligt, om man faktiskt får göra så här, säger Ulf Ohlsson och fortsätter:

– Innan allt det händer vill vi informera Svensk Travsports vd Maria Croon. Hon har varit oanträffbar hittills men vi vill gärna komma i kontakt med henne för att förklara vår situation.

Hur går ni vidare och får ni någon rättshjälp?

– Först och främst, innan vi skaffar ett ombud, vill vi se om TR (Travtränarnas Riksförbund) kommer hjälpa oss, om inte så kommer vi att driva frågan själva.

Några av de kritiska kuskarna undersöker nu om TR (Travtränarnas Riksförbund) kan bistå med rättshjälp.

Generalsekreteraren: ”Kör eget race”

Staffan Osterling är generalsekreterare i Travtränarnas Riksförbund (TR) där också de kritiska kuskarna är medlemmar.

Han är insatt i ärendet och inleder med att uttrycka förvåning över den nya reseregeln.

– Det här förslaget har varit uppe i Reglementskommitén och fått avslag tidigare. Hälften av mina medlemmar vill ha förbud och vissa tycker det är åt helvete. Vi har inte tagit ställning medlem mot medlem. Svensk Travsport har fortsatt driva frågan själva. Jag är förvånad över att de kört sitt eget race. När Robert Karlsson inte fick gehör bland de aktiva så fick han ändå igenom det med ST:s styrelse som tyckte att det var okej. Nu har de godkänt och vi får se vad som händer.

Hur företräder ni de kuskar som är kritiska och har de rätt att få rättshjälp?

– Vi har kontaktat vår upphandlare av försäkringar och ställt frågan. Nu väntar vi på vilket svar försäkringsbolaget (If) meddelar om vad som egentligen gäller i frågan om rättshjälp i ett sådant här läge. Jag skulle ha fått besked redan under torsdagen men ännu inte hört något. Jag ska kolla upp saken igen och höra vad som gäller, så att jag kan meddela de kuskar som efterfrågat vår hjälp.

Hur ställer sig TR till det nya beslutet om att begränsa resandet för kuskar och ryttare?

– Robert Karlsson har sagt att han har TR:s stöd och det stämmer inte, det har han inte haft. Frågan har kommit upp och styrelsen har ansett att det inte finns något behov av ett förbud. Jag framför bara vad styrelsen har sagt. TR tycker alltså inte det är rätt att förbjuda, sen kommer det ändå ett beslut och det kan jag tycka är märkligt. Förbundet tar helt enkelt kontakt med de som håller med och har fått med sig styrelsen. Sen tycker vissa av våra medlemmar olika i frågan.

”Blev förvånad när beslutet var fattat”

Jan Halberg är ordförande i Travtränarnas Riksförbund.

Han delar sin kollegas uppfattning om vad som sagts innan beslutet om att införa den nya 22-milsregeln.

– Robert Karlsson har framfört de här tankarna till mig tidigare. Mina medlemmar har varit väldigt splittrade, det var min uppfattning och det berättade jag också för Karlsson. Vi kommer ta upp den här frågan på nästa styrelsemöte i nästa vecka eller veckan därpå, säger han och fortsätter:

– Jag har pratat med Ulf Ohlsson och Rikard Skoglund och lovat att vi ska undersöka, genom deras medlemskap, om de kan få rättshjälp genom den kollektiva försäkringen. Jag vill inte ta ställning utan företräder mina medlemmar, egentligen helt oviktigt vad jag personligen tycker. Det är klart att jag blev lite förvånad när jag såg att beslutet var fattat.

Robert Karlsson: ”Sa jag hade fulla stödet”

Svensk Travsports sportchef, Robert Karlsson, menar att han fått ett ett stöd från Travtränarnas Riksförbund – detta genom en av TR:s styrelseledamöter.

– Det jag vänder mig emot är att jag inte skulle haft TR:s stöd och kört mitt eget race. Proffstränaren Thomas Uhrberg är styrelseledamot i organisationen och vi hade ett bra samtal om det här under onsdagen. Han sa då till mig att jag har det fulla stödet och det är också det jag fört vidare, då kan ingen säga att det inte stämmer vad jag sagt, avslutar sportchefen på förbundet.

Följ ämnen i artikeln