Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Sportchefen: ”Tror det är en bra väg att gå”

Svensk Travsports sportchef bemöter kritiken • Nya reseregeln har upprört flera kuskar: ”Bäst för travsporten”

Uppdaterad 2022-02-11 | Publicerad 2022-02-03

Beslutet från Svensk Travsport: kuskar får inte tävla på två banor samma dag om avståndet överstiger 22 mil.

Flera av landets toppkuskar riktar nu skarp kritik mot förbundet och sportchefen Robert Karlsson.

– Vi har Svensk Travsports helhet att ta hänsyn till, inte individens, säger Karlsson till Trav365.


LÄS MER: Kuskarnas kritik mot nya reglerna: ”Det är ett hån”.


Under fredagen delgavs beslutet från svensk Travsport att kuskar och ryttare, från och med den 1 mars i år, inte får tävla på två banor samma dag om avståndet banorna emellan överstiger 22 mil.

På sin hemsida berättade förbundet och sportchefen Robert Karlsson om tre huvudskäl till förändringen.

1) Vi vill att kuskarna ska kunna ha marginaler för ett tryggt och trafiksäkert resande och kunna vara utvilade när de kommer till tävlingsbanan.

2) Vi vill att kuskarna före och efter loppen ska ha möjlighet att kunna ägna mer tid åt sina uppdragsgivare tränarna.

3) Vi vill sprida styrningarna på fler händer inom vardagstravet. Den nationella kuskeliten ska kunna fokusera fullt på dagens huvudtävling medan andra- och tredjebanan gärna kan ha lite mer lokal/regional prägel.

”Ska förbundet vara trafikpolis”

Det dröjde inte länge förrän flera av landets främsta catchdrivers såg rött.

Kuskarna anser bland annat i sin kritik att den nya regeln slår undan benen på dem som fria företagare och att de inte utgör någon fara i trafiken.

– Ska förbundet vara en trafikpolis?, undrade Ulf Ohlsson upprört.

Kuskkollegan Rikard N Skoglund ansåg även han att förändringen är mycket problematisk.

– Jag tycker beslutet är ogenomtänkt och obegripligt. Summa summarum tror jag inte det blir något av det, jag tror inte man kan. Tråkigt att Robert Karlsson har en personlig agenda med sin hjärtefråga. Han borde ta sitt jobb på större allvar. Det här är maktmissbruk, sa han i intervjun med Trav365.

Sportchefen: ”Vill inte gå in i något krig”

Robert Karlsson är väl medveten om att det nya beslutet skulle komma att väcka reaktioner.

Trots kritiken från vissa håll är han övertygad om att det här är rätt väg att gå.

– Tar du fram såna här beslut, då väcker det reaktioner över hela linjen. Jag ser det egentligen inte som någon kritik mot min person, men det är klart att de som påverkas mest av beslutet är också de som har synpunkter på det. Jag tror det här är en bra väg att gå och vi har kommit fram till beslutet genom olika instanser och slutligen har styrelsen fattat beslutet, som vi tror är bäst för travsporten, säger sportchefen och utvecklar sitt resonemang:

– Ska Svensk Travsport bry sig om vad som händer på vägen? Jag förstår att vissa tycker att det är polisens sak men trafiksäkerheten är bara en del i detta. Vi jobbar mycket med hållbarhet och då är det knappast bra att man ränner runt som man gör. Vi har Svensk Travsports helhet att ta hänsyn till, inte individens. Kuskarna som nu är kritiska är duktiga hårt arbetande yrkesmän och vi vill inte motarbeta dem. Jag vill heller inte gå in i något krig i media. Jag tycker om dem allihop men vi kan inte stämma av sådana här beslut med enskilda individer. Jag efterlyser en bredare debatt där fler får komma till tals om beslutet.

”Måste sätta gränsen någonstans”

Robert Karlsson anser att frågan fått för stor uppmärksamhet samtidigt som han ytterligare förklarar hur man kommit fram till just idén om de 22 milen.

– Frågan har fått väl stor dignitet, så dramatiskt kommer det sannolikt inte att bli. Hälften av alla dubbleringar kommer att kunna fortsätta. Många gånger hinner man inte med att köra de här sträckorna på den här tiden. Om vi kommit rätt i exakt 22 mil är svårt att säga, men man måste sätta gränsen någonstans.

– En annan sak som vi stött och blött var om vi överhuvudtaget skulle tillåta två banor samma dag. Vi har också tittat på tiden men ansåg att det skulle bli en för stor apparat. Vi kommer att följa utvecklingen där vi kanske måste finkalibrera. Beslutet är bara en begränsning. Summa summarum, vi kör igång och kommer utvärdera. Problemet blir knappast så stort som det framställs nu.

Flera av toppkuskarna menar att förändringen inte är laglig. Har ni tittat på om det är juridiskt möjligt att införa den här reseregeln?

– Jag är inte jurist men vi har stämt av med vår juridiska kompetens. De har inte sett något problem med det.

Resebegränsningen gäller inte för tränare och skötare. Tränare och skötare kan fritt resa och starta häst på flera banor, men om avståndet är längre än 220 km får man bara köra/rida i lopp på den ena banan, skriver Svensk Travsport på sin hemsida.


LÄS MER: Kuskarnas kritik mot nya reglerna: ”Det är ett hån”.


Följ ämnen i artikeln