”Baskern av – här drar vi till med toppbetyg”
PLUSBETYGEN: Så bra är alla 10 ekipage i Paralympiatravets final
Uppdaterad 2022-05-07 | Publicerad 2022-05-05
På lördag körs finalen av Paralympiatravet på Åby.
Distansen är 2 140 meter auto och förstapriset ligger på 1,5 miljoner kronor.
Hur bra är hästarna?
Trav365:s Andreas Örtengren och Erik Pettersson har satt plusbetyg på samtliga tio ekipage.
Här får ni:
Speed
Styrka
Vinnarskalle
Form
Meriter
1) EXTREME
Kön: Hingst
Född: 17 maj 2016 (5 år)
Kusk: Björn Goop
Tränare: Steen Juul
Hemmabana: Danmark
SPEED
Har visat sig vara oerhört kvick i fotarbetet vid flertalet tillfällen. Till exempel när han vann EM för femåringar på Åbytravet i höstas. Då var han först rapp från start och med i körningen om ledningen, sedan så när luckan kom via open stretch, hade han, trots öppningen, fortfarande en oerhörd speed kvar och han slog av topphästar som Aetos Kronos och förra årets Elitloppsvinnaren Don Fanucci Zet.
STYRKA
Har man vunnit det danska travderbyt är det självklart att man besitter styrka, men det är inte det man kännetecknar Extreme med i första hand. Men som ovan nämnt, att ha två speeder i ett lopp i superfart, tyder också på fin fysisk förmåga.
VINNARSKALLE
51 i segerprocent, säger en del. Klart att Extreme gärna är först över mållinjen.
FORM
Svårbedömd. Vi har den största respekt för tränare Steen Juul och senast gick han inte optimalt balanserad och var ju så klart inte toppad för att vinna V75 på Halmstad när Paralympiatravet hela tiden funnits i pajpen. Men vi blev trots det inte helt övertygade om att superformen sitter där. Han fick ett tungt lopp utvändigt om Night Brodde, men gick aldrig riktigt i närkamp som vi hade velat se. Säkerligen bättre nu, men kan formen vara på 100 procent? Vi tvivlar en aning!
MERITER
Segern i danskt Derby klingar högt, så även skalpen i EM för femåringar samt uppvisningen i C.L. Müllers Memorial.
Totalt: 19
2) UPSTATE FACE
Kön: Valack
Född: 26 maj 2016 (5 år)
Kusk: Adrian Kolgjini
Tränare: Adrian Kolgjini
Hemmabana: Jägersro
SPEED
Upstate Face, har ännu, inte visat sig vara den vrålspeedige typen. Det är en häst med långa ben som kan hålla hög fart länge, så det är mer av en långspeedig häst, lite som en långdistanslöpare. Hög fart kan hållas – länge.
STYRKA
Han kommer från lägre klasser och vi vet inte riktigt hur stark hästen är. Men han har vunnit från det vi kallar ”dödens” flera gånger så det saknas definitivt inte muskler, hjärta och lungor på den här pållen.
VINNARSKALLE
Har man blivit imponerad av pö om pö. Hästen hade en del problem som yngre och är något av en late bloomer. Förra året fick han sitt stora genombrott och har tagit segrar i lägre klasser på ”omöjliga” sätt, som när han satt sist i en final på Solvalla under Elitloppshelgen – men ändå hann fram och var först över linjen. Det visar på skalle!
FORM
Sexåringen är otvivelaktigt en av de mest formstarka hästarna i hela fältet. Det sprutade form ur öronen på honom redan i uttagningsloppet där han besegrade alla den tunga vägen och bara forsade till en överlägsen seger på hemmabanan Jägersro.
MERITER
Andraplatsen i SM och en tredjeplats i Hugo Åbergs Memorial är största meriterna hittills – tillsammans med övertygande segrar på V75, så klart. Det är nu som Upstate Face ska trav-Sverige/världen med storm...
Totalt: 17
3) DÉLIA DU POMMEREUX
Kön: Sto
Född: 29 april 2013 (9 år)
Kusk: David Thomain
Tränare: Sylvain Roger
Hemmabana: Frankrike
SPEED
Hon har vid upprepade tillfällen visat att hon kan springa hiskeliga farter över ett upplopp, kanske främsta exemplet är när hon fångade in självaste Face Time Bourbon i Prix de France förra året. GPS-klockan visade nedåt 04-fart. Baskern av! Här drar vi till med toppbetyg.
STYRKA
Har man stångats med den franska eliten på den stentuffa Vincennes-banan år in och år ut så får man en hårdhet som knappt någon annan häst besitter. Vi kan verkligen kalla henne för järnlady, även om en lopp på rulle och att speeda är att föredra. Kanske ännu mer nu när hon börjat komma upp i åren.
VINNARSKALLE
När man som Délia du Pommereux möter världseliten gång på gång och är ett av få ston mot hingstar och valacker på den nivån, så vinner man ju inte varje gång, av naturliga skäl. Men som ovan nämnt, orkar man jaga ikapp Face Time Bourbon efter vansinnestempot, och slugga sig till seger – då har man pannben.
FORM
Délia har inte haft en lika bra vinter i Frankrike i år som tidigare och såg inte ut att vara helt i sprudlande form senast på Enghien. I fjol kom hon som en hetare aspirant på segern enligt oss. Hon ska räknas tidigt i loppet, men vi tror inte att det är samma form på henne som vid fjolårssegern helt enkelt.
MERITER
En drös! Prix du Bourbonnais, Prix de France och segern i Paralympiatravet i fjol är meriter som sticker ut.
Totalt: 18
4) WHO’S WHO
Kön: Hingst
Född: 25 mars 2014 (åtta år)
Kusk: Örjan Kihlström
Tränare: Pasi Aiko
Hemmabana: Solvalla
SPEED
I Norrbottens Stora Pris i fjol hade nog många, vi också, räknat in Very Kronos till seger över upploppet. Men då kom en häst flygandes ute i banan i raketfart: Who’s Who. Han var nere i farter som hästar knappt kan vara. Bara ett exempel på att den här hästen är oerhört flyfotad.
STYRKA
Likt Extreme är det talande för hästarna som vinner Derbyna i sina respektive land att man är stark. Who’s Who har visat att han går på alla distanser och orkar med tuffa tempon - över alla distanser. Vi ser honom inte som ett styrkefenomen, men är ändå generösa med betygen här.
VINNARSKALLE
Det är klart att Who’s Who gillar att vinna travlopp, men han hade kunnat bevisa mer på den här punkten. Det är ingen ”Triton Sund” som bara sluggar på och s k a vara först över linjen vid varje tillfälle.
FORM
Är vi lite tveksamma på. Han har få lopp i kroppen, samtidigt som han arbetar med avel. Och senaste starten blev inget lopp då hästen galopperade i första sväng. Jag tror nog tränare Pasi Aikio hade velat ha det racet i kroppen på sin springare för att vara helt tillfreds inför lördag. Här är vi skeptiska.
MERITER
Oerhört smickrande! Derbyt, Jubileumspokalen, Norrbottens Stora Pris och Hugo Åbergs Memorial.
Totalt: 17
5) BORN UNICORN
Kön: Valack
Född: 23 mars 2014 (8 år)
Kusk: Magnus A Djuse
Tränare: Daniel Redén
Hemmabana: Solvalla
SPEED
Ingen häst som gjort sig känd som den speediga typen, här har vi en slugger som gillar högt, jämnt, tempo i loppen och drar hellre musten ur motståndet än att fisåka i 2 000 meter och sedan springa ifrån selen över upploppet.
STYRKA
”Ho, ho, ho – här är det muskler!”, som Bengt Frithiofsson sa i morgon-tv en gång. I regi Redén har Born Unicorn blivit rena rama kraftpaketet och det är mycket på sin styrka som hästen lever. Han har krossat sitt motstånd vid upprepade tillfällen i Silverdivisionen i fjol. Senast knycklade han ihop den ärrade kämpen Milligan’s School från utvändigt ledaren – okörd. Körs likadant igen!?
VINNARSKALLE
När den här hästen får hugg på segern så är det inte många som kan stå emot. Brukar ha krossat sitt motstånd redan i sista sväng, i lägre klasser. Nu kommer elddopet och får feeling är att han duger mycket gott i det här skicket han är i nu.
FORM
Efter senast måste vi dela ut toppbetyg under den här rubriken. Tränare Redén fnittrade som en liten flicka och Björn Goop var oerhört nöjd med Born Unicorn efter loppet, det märkte man i segerintervjun. Vad annars? Enligt viskningar så har jobben varit strålande efter senaste segern och här kommer ett formtoppat ekipage då kusken Magnus Djuse kommer från dubbelseger på V75 förra helgen.
MERITER
Var fin som unghäst, men fick inte till det. Som äldre har han varit överlägsen i Silverdivisionen och senast. Tar steget in i riktiga eliten nu!?
Totalt: 18
6) SPICKLEBACK FACE
Kön: Valack
Född: 6 juni 2014 (7 år)
Kusk: Daniel Wäjersten
Tränare: Daniel Wäjersten
Hemmabana: Bergsåker
SPEED
Det här är en häst som är mer segstark av sig än någon häst som avgör något lopp på speed. Här är vi kanske lite väl taskiga när vi bara ger ett plus, men vi anser att mer ska han inte ha under den här rubriken.
STYRKA
Om vi drog ned speeden så tycker vi att Spickleback Face ska ha betydligt högre betyg här. Hästen är stark och oöm för positioner och har, i lägre klasser, tålt att göra jobbet utvändigt om ledaren.
VINNARSKALLE
Är det absolut inget fel på, det är en häst som gärna krigar sig förbi sina motståndare in mot mål och han vill verkligen vara först, oavsett om han har blodsmak i munnen eller inte. Vann på ett bra sätt på V75 på Bergsåker i början av april.
FORM
Hästen har varit riktigt fin i stort sett hela året och hållit en jämn och bra form. Kanske är det så att han har pikat lite sista veckorna då prestationen på Romme var bra.
MERITER
Har. i sammanhanget, ”bara” sprungit in 2,5 miljoner kronor och har mest i huserat i lägre klasser på V75 efter tiden som unghäst. Har tagit klivet upp i gulddivisionen i år och har verkligen tagit ytterligare kliv på utvecklingsstegen hos duktige Daniel Wäjersten. Är inte van motstånd som lördagens och det här blir verkligen ett elddop för hästen.
Totalt: 13
7) BEST OFDREAM TRIO
Kön: Hingst
Född: 18 mars 2017 (5 år)
Kusk: Kim Eriksson
Tränare: Erik Killingmo
Hemmabana: Norge
SPEED
Har haft bakspår i de flesta starterna på svensk mark och vid flera tillfällen öppnat bra och visat prov på en fin startsnabbhet. I V75-starten näst senast på långfredagen på Färjestad öppnade han snabbt från framspår men hade ingen chans att störa Önas Prince i inledningen. Troligen finns det mer att visa – men någon massiv explosivitet är det inte tal om.
STYRKA
Hästen har överraskat och egentligen kommit från ”ingenstans”. Vid flera tillfällen har han visat att styrkan är ett stort vapen. Best Ofdream Trio går hela vägen in i mål och kan hålla hög fart länge.
VINNARSKALLE
Två segrar på de fem starter han gjort i Sverige. Men samtidigt har han haft marginalerna mot sig med startspår och en snöplig galopp. Betyget kanske är väl högt och det är svårbedömt, men han ger sig ogärna i en slutduell. Upp till bevis. Kan vara hur bra som helst.
FORM
Ytterst svårt att säga då hästen kommer från en galopp och först gav upp planerna om en plats i Paralympiatravet. Men andraplatsen bakom ”omöjlige” San Moteur var bländande på långfredagen. Loppets joker.
MERITER
Har vunnit ett par V75-lopp i de lägre klasserna sedan ankomsten till Sverige. Når inte upp i flera av de andras resultat. Men Best Ofdream Trio har framtiden för sig.
Totalt: 16
8) NIGHT BRODDE
Kön: Hingst
Född: 1 maj 2015 (7 år)
Kusk: Conrad Lugauer
Tränare: Conrad Lugauer
Hemmabana: Jägersro
SPEED
En startkanon som ofta tar sig till ledningen från framspår. Senast var det ”all in” från tränaren och kusken Conrad Lugauer som satsade allt på ett kort. Genom sin explosivitet och speed lyckades de ta sig till ledningen och bärga en plats i årets final av Paralympiatravet.
STYRKA
Night Brodde lever mer på sin speed än styrka. Utgångsläget drar naturligtvis ner förhoppningarna.
VINNARSKALLE
Från ledningen är det nästintill ”omöjligt” att ta sig förbi Night Brodde som har otroligt bra statistik i den positionen. Huvudet och stridsmoralen är goda egenskaper, men visst hade ett halvvarv kortare varit att föredra.
FORM
Senaste insatsen var mycket bra och segern i uttagningen var aldrig hotad. Tränaren var tydlig med att han gjort allt för att sätta sin häst i ordning för att nå det stora målet Paralympiatravets final. Formen borde således vara fortsatt god.
MERITER
Flera segrar i V75-finaler. Lägg till triumfer i Elitsprintern på Solvalla och Margaretas Tidiga Unghästserie. Men de riktiga storloppssegrarna finns inte på kontot.
Totalt: 15
9) MINDYOURVALUE W.F.
Kön: Valack
Född: 11 april 2013 (9 år)
Kusk: Robert Bergh
Tränare: Robert Bergh
Hemmabana: Åby
SPEED
Snabbheten och explosiviteten är inget av den här hästens främsta vapen. Kan lägga iväg godkänt från start men att mäta sig med de allra mest speediga, nej, det går inte.
STYRKA
Gillar att vara med i den främre träffen så bakspåret är ett mycket stort minus för Mindyourvalue W.F.. Men styrkan är femstjärnig även om stilen ofta kan se en aning knackig ut. Kan ofta se slagen ut i loppen men det är ofta en synvilla. Kraften att gå hela vägen är ett stort plus och hårdheten från de olika Frankrike-äventyren är fördelaktigt, där han genom åren tjänat fina pengar både inom disciplinen monté och i sulky. Betyget blir högt.
VINNARSKALLE
Detta är en hårdhudad häst som inte räds tuffa upplägg och gärna inte släpper någon förbi sig. Positionen utvändigt ledaren innebär inga problem, det viktigaste är att kunna vara med långt framme i loppen vilket inte blir helt enkelt den här gången.
FORM
Tog några galoppsteg näst senast och slutade fyra i uttagningen till Paralympiatravet senast. Båda gångerna över kort distans på bra tider. Formen borde vara intakt och fina pengar in på kontot för en häst som tjänat nästan tio miljoner.
MERITER
Mängder av fina skalper i Frankrike. Vunnit Monté-SM och åtskilliga fina prestationer på V75. Men den där riktiga supersegern saknas än så länge.
Totalt: 15
10) PACIFIC FACE
Kön: Valack
Född: 4 april 2012 (10 år)
Kusk: Giuseppe Lubrano
Tränare: Giuseppe Lubrano
Hemmabana: Halmstad
SPEED
Kan öppna fullt godkänt och har utvecklat snabbheten enormt mycket de senaste åren. Den där absoluta explosiviteten finns inte och blir det en ren speeduppgörelse kan han få svårt.
STYRKA
Styrkan har länge varit den här hästens signum. Han har hävdat sig väl i storloppen, ofta över lång distans där han egentligen kunde trava hur länge som helst. Sin säregna stil har också den förbättrats avsevärt. Tål oömma upplägg och får betraktas som ett styrkefenomen, trots att han klarar snabba tider på kortare distanser numera.
VINNARSKALLE
Släpper ogärna någon förbi sig och har utvecklats enormt på flera plan de senaste åren. Har inte räckt till tidigare i de allra största loppen. Stridsmoralen är fullt godkänd, även i dessa sammanhang.
FORM
Har travat betydligt bättre i årets starter än någon gång tidigare och formen finns där. Loppen som körts borde ha satt fram honom ytterligare. Lubranos reklamhäst kan överraska många.
MERITER
Har ”bara” tjänat 2,8 miljoner kronor och det får i dessa omgivningar beskrivas som blygsamt. Han har de senaste åren växt in i eliten men framgångarna har hittills fått stanna vid V75-segrar. Deltagit i flera storlopp men inte riktigt lyckats fullt ut där än.