”Jargongen är härlig – det blir matchkänsla”
Tobias Forsberg om travsportens betydelse i vägen tillbaka efter olyckan • Minnena från travresorna • Bilderna
Uppdaterad 2021-06-28 | Publicerad 2021-06-25
Tobias Forsberg föll olyckligt in i sargen 2018 och blev förlamad från bröstkorgen och nedåt.
En viktig del i vägen tillbaka: kärleken till travsporten.
För Trav365 berättar han om minnena från uppväxten i en travfamilj, svensexan som tog honom hela vägen in till TV4:s V75-sändning och längtan till lördagarnas V75-omgångar.
– Man bygger upp förväntningarna inför V75 tillsammans med vännerna, det blir lite matchkänsla, säger han.
På annandagen 2018 var olyckan framme när Tobias Forsberg föll in i sargen och låg orörlig på isen.
I början på maj kom beskedet från Leksandsforwarden Tobias Forsberg om olyckans omfattning.
”Jag är förlamad nedanför bröstet, har nedsatt funktion i armar och ingen i mina fingrar. Det är i den verkligheten jag försöker landa”, skrev han på sin Instagram.
I SVT:s helgstudio 2020 sa han bland annat:
– Jag måste acceptera situationen, även om jag aldrig kommer att acceptera att jag sitter i den här stolen.
”Massvis med roliga historier”
Vägen tillbaka har varit lång och pågår ständigt. En viktig del för Piteåsonen Tobias Forsberg? Travsporten.
Han är uppväxt i en travfamilj där hans pappa och farbror ägde V75-profilen Storstadsbusen som sprang in över 7,4 miljoner kronor mellan 1995 och 2002.
Minnen från travbanorna är många.
– Det är främst alla resor som både jag, brorsan och kusin Mattias var med på. Jag har mycket minnen från Solvalla där vi åt tillsammans med andra hästägare på Kongressen där bland annat ägarna till Zoogin och Scandal Play satt. Det är även mycket starka minnen från Paris, Vincennes och Prix d’Amérique, säger han och ger ett axplock av några av minnena och historierna som etsat sig fast:
– Det finns massvis med roliga historier. Jag minns ett år när Storstadsbusen vann Guldbjörken på Umåker (hästen vann både 1996 och 1997). Det var otroligt varmt den sommaren. Vi skulle springa till vinnarcirkeln efter segern och jag satt på pappas axlar. Det var så mycket folk och vi kom knappt fram, trots att pappa sprang som en ångvält.
– När vi var i Paris visade min farbror upp sitt patientkort för att ta sig in på stallbacken på Vincennes och det gick vägen. När vi skulle besöka Eiffeltornet så trodde vi att sortie betydde uppåt, men det betyder ju utgång, så vi såg första våningen, ha ha. När vi var i Tyskland och Gelsenkirchen så fastnade vi i en hiss och satt fast i flera timmar. Det är otroliga minnen.
”Lika förvånad varje gång”
Under hockeykarriären var det flera lagkamrater som var travintresserade. Tobias Forsberg fastnade aldrig, trots historiken. Det har blivit annorlunda efter olyckan 2018.
– På senare tid har travet varit en stor del för mig. Jag har fått upp själva intresset för sporten och spelet som jag inte haft tidigare och jag längtar till lördagarna (V75) och onsdagarna (V86). Jag har sett charmen i det på ett annat sätt. Nu kan jag sitta och läsa på och det är en härlig känsla när man själv hittar lite ingångspunkter inför loppen.
Vilken charm är det du tänker på?
– För mig är det främst den sociala sociala biten, man knyts samman med kompisarna. Vi har en travgrupp där farsan, brorsan och kompisarna är med, det bara smattrar sms där inför exempelvis V75 och man kan driva med varandra. Jag tycker den jargonen är härlig och det blir lite lagkänsla, det som jag har saknat från ishockeyn. Det är lite samma jargong i den här gruppen som i ett omklädningsrum inför en match. Man är lika taggad inför varje V75-omgång och tror det ska gå vägen och man blir lika förvånad varje gång när det inte går vägen, ha ha.
– Travet är viktigt för mig och absolut något jag ser fram emot varje lördag. Man har saknat att bygga upp förväntningarna, det blir lite matchkänsla, men framförallt blir det en gemenskap.
Skulle du vilja äga en travhäst i dag?
– Vi har pratat om det och vi är sugna. När man tänker tillbaka på hur det var när man var liten så skulle det vara kul nu när man är äldre och förstår, och inte bara är på travbanorna för att dricka läsk och äta godis, ha ha.
”Var givetvis en lögn”
Så var det lördagens svensexa som slutade i ett besök i TV4:s V75 Direkt-studio efter V75-1 under lördagskvällen.
– Jag är fortfarande i chock, sa Tobias Forsberg i studion till programledaren Per Skoglund.
Det hela var en kupp från vännerna, där stjärnmålvakten Oscar Alsenfelt hade fixat tv-besöket.
– Vi hade planerat att vi skulle testfotografera oss i Humlegården, vilket givetvis var en lögn. När vi kom till Humlegården fattade jag att någonting var på gång då det var lite väl högljutt och min ramsa som jag körde på isen hördes: ”Huvud axlar knä och tå”. Sedan var det massvis med leksingar där som tände bengaler, sen kom polarna och mötte upp, det var helt sjukt.
Förutom Alsenfelt och barndomskompisarna fanns även brodern Johan Forsberg med och de gamla lagkamraterna Jens Holmström och Michael Raffl, som tagit resan från Washington.
– Efter Humlegården drog vi och käkade lunch och vi drack lite vin. De sa åt mig att ta det lite lugnt för jag skulle vara med i V75 Direkts studio på kvällen. Då trodde jag att de drev med mig.
Gifter sig i Dalarna
I mitten av juli väntar ett ”Dalabröllop” för Tobias Forsberg och sambon Filippa.
– Vi skulle gift oss sommaren efter jag skadade mig, och sedan kom coronan. Det känns som vi har skjutit upp det tillräckligt. Det ska bli sjukt kul och det är en underbar känsla.
I V75-sändningen i lördags avslöjade även Tobias Forsberg att han och vännerna satt bra på det efter den första V75-avdelningen då de hade spikat storskrällen Silver Bullit. Systemet slutade dock i fem rätt efter att bland annat spruckit på Swagger i V75-5.
– Jag är nog lite för våghalsig som spelare och försöker bara att fälla stora favoriter.
Har du någon speciell taktik, bortsett från att fälla alla favoriter?
– Inte direkt, ibland brukar jag låta min sambo ta ut några hästar och hon brukar ha mer rätt än mig. På slutet har jag gått på magkänslan, det får vara melodin framöver.
Fotnot: Tobias Forsberg är sedan förra säsongen expert i C Mores ishockeysändningar.