Ising: ”Det är tufft att välja bort hästar...”
Paret drar ned på rörelsen: ”Beslut som vuxit fram” • ”Rätt så tufft psykiskt för mig”
Uppdaterad 2021-12-20 | Publicerad 2021-12-08
Tv-profilen Patrik Fernlund och travtränaren Jasmine Ising köpte nyligen en exklusiv miljongård i Dalarna.
Nu drar paret ned på sin träningsrörelse – och har tvingats välja bort miljonhästar.
Anledningen: platsbrist – samt hälsoskäl.
– Det är tufft att välja bort ett gäng hästar, men det är ett måste när vi bestämde detta, säger Jasmine Ising.
– Jag har inte riktigt mått bra i vissa stunder då jag har höga prestationskrav på mig själv och inom travsporten måste du hantera motgångar på ett bra sätt, säger Patrik Fernlund.
Nu har travsatsningen varat i tre år – och kommer fortsätta – om än i lite mindre skala.
”Kom fram till att det här är en bra lösning”
Nyligen köpte Fernlund och Ising en exklusiv miljongård utanför Borlänge, med närhet till Rommetravet – och lämnar därmed Julmyra Horse Center i Heby, mellan Uppsala och Sala, dagarna innan jul.
Det innebär färre boxplatser och en omstrukturering och neddragning av träningsrörelsen.
– Detta är ett beslut som vuxit fram på senare tid, mellan mig och Patrik. Leif har ingenting med detta val att göra, han hade stöttat oss oavsett val. Det har han varit tydlig med, säger Jasmine Ising.
Paret har därmed selekterat ut de hästar de vill ha med sig till Borlänge.
Resten av hästarna har åkt till Axevallatränaren Ulf Stenströmer.
– Då vi har elva boxar på gården började vi fundera på upplägg, och kom fram till att detta blev en bra lösning med tanke på flera olika saker. Vi har haft fantastiskt bra personal under dessa år, men när ingen kan följa med oss till Romme på grund av avstånd siktar vi på att jag driver det i egen regi, Patrik är med som ett bollplank och hjälper mig med fortkörningen och så tar vi in någon extrajobbare vid behov. Visst, det är tufft att välja bort ett gäng hästar, men det är ett måste när vi bestämde detta och baksidan av myntet, säger Jasmine Ising.
”Mina dåliga tankar som ibland springer iväg...”
Tv-profilen Patrik Fernlund tar ett steg tillbaka och kommer inte vara lika inblandad som tidigare. Något han hoppas påverkar hans hälsa åt det positiva hållet.
– Att vara aktiv i branschen är rätt så tufft, det tror jag de flesta tycker även om vi alla älskar trav och hästar. Det är många bollar i luften, det är aldrig vila och ständigt frågor som ska besvaras och lösas. Även fast vi har haft det fantastiskt bra och ett upplägg man egentligen bara kan drömma om så har det ändå varit rätt så tufft psykiskt för mig emellanåt. Jag har inte riktigt mått bra i vissa stunder då jag har höga prestationskrav på mig själv och inom travsporten måste du hantera motgångar på ett bra sätt, annars är det tufft, säger han och fortsätter:
– Leif har hela tiden stöttat oss, det är mina egna dåliga tankar som ibland springer iväg till fel platser. Därför var detta steg rätt så bra för mig mentalt, hoppas jag. Att få lite mindre rörelse, lite mer lugn och att jag tar ett steg bakåt och Jasmine kör med mig som bollplank och stöttning.
Nu kommer mer tid att läggas på tv-jobbet.
– Jag har aldrig uppskattat mitt jobb för Kanal75 så mycket som nu. Jag gör en hel del pass på stallbacken, träffar aktiva och det måste jag säga är oerhört roligt. Jag har varit på de flesta positioner i trav-tv, men reporter-jobbet är det roligaste jag gjort inom tv-branschen och då var det ännu enklare att ta beslutet att minska ned på antal hästar, säger Patrik Fernlund.
”Jag har full respekt för beslutet”
Leif Bengtsson kommer fortsätta att satsa på travet.
– För min del finns det både för- och nackdelar med det här. Fram till nu har mitt bolag ägt hela verksamheten och haft tränarna anställda. Nu blir jag som många andra, som får hyra in mina hästar hos tränare. Jag har full respekt för Jasmines beslut och förstår det till fullo med flytten till den här nya gården, säger han.
Och fortsätter:
– Jag ser inte så stora skillnader i övrigt, det finns vissa plusfaktorer med det här upplägget också, en är att jag får närheten på ett annat sätt. Med tanke på att jag bor i västra Sverige så får jag mycket närmare att åka och titta på när dom tävlar på till exempel Åby och Axevalla.
– Det här året har vi haft mycket sjukdomar på hästarna och har man hästarna i ett och samma stall så slår det rätt så hårt på hästägaren, med lite spridning så kanske något av stallen kan tävla på när andra inte gör det, det är en annan grej.
Ulf Stenströmer får hästarna som lämnar Ising, hur kommer det sig?
– Jag är glad att jag träffat på en så kompetent och trevlig tränare som Ulf Stenströmer. Det är väldigt bra trivsel i det stallet, säger Leif Bengtsson.