Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Parets superchans: Träna miljonhästar

Här är personerna bakom trav-Sveriges nya jättesatsning: ”Är så att man får nypa sig lite i armen”

Uppdaterad 2018-10-23 | Publicerad 2018-10-22

Entreprenören Leif Bengtsson, 54, storsatsar och har köpt ettåriga travhästar för runt sex miljoner kronor senaste månaderna.
Nu kan Trav365 avslöja att travtv-profilen, tillika amatörkusken, Patrik Fernlund, 29, och hans sambo, rutinerade hästskötaren Jasmine Ising, 28, blir ansvariga för den stora unghästsatsningen.
– Det är så klart en dröm och jag är oändligt tacksam, säger Jasmine Ising, om chansen att få förädla toppstammade unghästar.

Under sommarens hajpade unghästauktion ”Wenngarn Yearling Sale” kom en ny storsatsande hästägare in och stal showen från de stora drakarna.

Mannen bakom ägarnamnet Philip Konsulting HB, entreprenören Leif Bengtsson, 54, köpte då sex toppstammade hästar, varav det mest spektakulära köpet, Muscle Hill-sonen Hefner Am, gick under klubban för 1,6 miljoner kronor, auktionens dyraste häst.

Under Kriterieauktionen fyllde mannen, som köpte sin första travhäst som 14-åring, på med fler fina ettåringar.

Hästarna är nu på inkörning i hos Jörgen S Eriksson och Ruth J Andersson i mellan-Sverige.

Men många har undrat vilka som ska träna dyrgriparna i framtiden.

”Något man fantiserat över”

Nu kan Trav365 avslöja att Leif, tillsammans med travtv-profilen, tillika amatörkusken, Patrik Fernlund, 29, och hans sambo, rutinerade hästskötaren Jasmine Ising, 28, drar igång en rejäl stor unghästsatsning, där Jasmine blir privattränare.

– Jag har under mina år som hästskötare hos Jörgen Westholm skaffat mig en hel del rutin och fått ansvara för väldigt fina hästar. Att ta steget till att få träna unghästar av toppklass som vi dessutom själva scoutat fram på auktioner är så klart en dröm och jag är oändligt tacksam att få den chansen tillsammans med Patrik. Att få vara privattränare är ju alltid något man fantiserat över men såklart aldrig trott ska ske, det är ytterst få personer som får en sådan chans. Det ska bli oerhört roligt, spännande och en väldigt intressant resa tillsammans med Patrik, vår personal samt Leif, hans familj och vänner, säger Jasmine Ising, som är kvinnan bakom parets egentränade Fred Cobra och Perfect King, som vann på imponerande sätt på Solvalla i dagarna. 

Fernlund kommer att fortsätta synas i Kanal75:s travsändningar, något han kommer kombinera med jobbet i det högintressanta stallet.

– Leif kontaktade mig för några månader sedan och frågade om vi var intresserade och först trodde jag faktiskt att han skojade med mig, ha ha. 

– Men sedan vårt första möte har vi tillsammans byggt upp något vi tror ska passa alla – allt från ägare, mig och Jasmine, vår personal samt hästarna. Jag kände direkt att jag och Leif hade samma syn på hur upplägget skulle vara, där mycket tid ska finnas för hästarna och att kvalitet går före kvantitet och att harmoni ska finnas för hästar och personal. Man kan säga att vi fått chansen att forma vår egen verksamhet med fina individer och det är så att man får nypa sig lite i armen, säger Patrik Fernlund, som vann Amatörligan på Solvalla 2017 och blev trea i Nordiskt Mästerskap för amatörer tidigare i år.

Paret fortsätter: 

– Vi har gjort klart med en tjej som ska jobba tillsammans med oss. Nu återstår det att hitta den sista pusselbiten för att göra vårt team komplett.

”Nu kan jag njuta av det här i fulla drag”

Arbetet på gården på Julmyra Horse Center, tre mil utanför Sala, startar 1 februari 2019.

– Just nu känner jag mig skapligt färdig i arbetslivet, jag är inte så aktiv i mina företag som sköter sig själva och jag har den ekonomiska muskeln som krävs för att göra den här satsningen, jag förstår att det kommer att kosta pengar, men med den biten har jag haft lite tur under vägen, så jag klarar det, utan att ta risker, säger Leif Bengtsson, som är mannen bakom miljardföretaget Picadeli.

– Att få hålla på med sin roligaste hobby är ett privilegium jag har. Nu kan jag njuta av det här i fulla drag!

54-åringen har ägt en bra bit över hundra travhästar genom åren och köpte, som ovan nämnt, sin första häst som 14-åring.

Ett avelssto, som hade gått sönder, hos Stig H Johansson.

– Hon hette Grace Eye, som jag betäckte, och där jag fick ett ett stort antal föl med skaplig framgång. Jag fick blodad tand som ung pojk. Sedan växte det och blev större och större. Till jag kom upp i femtiotalet hästar där det var avelston, unghästar, kombinerat med tävlingshästar, där alla var hos proffstränare hela tiden.

– Sedan så kan man säga att jag blev mätt på det för omkring 20 år sedan. Det blev för mycket att kombinera med yrkeslivet, det var svårt att få ut glädjen av det, samtidigt som jag arbetade hårt. Jag har alltid haft en dröm om att, när jag närmar mig pensionsåldern, ha en egen gård med travhästar och sköta dem själv, men den kunskapen har jag inte och kommer aldrig klara av. Men att ha en egen gård med anställda och kunna styra, ha bättre kontroll och kunna vara med i matchningar och såna grejer, det är en önskan jag alltid haft. Tack vare den här satsningen så blir jag mer med i själva verksamheten. Det ska bli otroligt roligt.

”Ska satsa hårt på unghästar”

Patrik Fernlund och Jasmine Ising får chansen. Hur kom du fram till att de här två skulle få arbeta med dina hästar?

– Som egen företagare började jag jättetidigt som ung kille och fick möjligheten att lyckas, jag ansvarade för en egen livsmedelsbutik när jag var 24. Jag gillar att satsa på ungdomar, både tjejer och killar. När jag nu lärt känna Patrik och Jasmine så har jag känt ett enormt engagemang och det här blir verkligen en jättespännande satsning tillsammans.

Har du några mål och framtidsplaner för hästarna?

– Tanken är att vi ska satsa ganska hårt på unghästar och hela tiden jobba med bästa kvalitet och förnyelse. Jag hoppas och tror det ska leda till något resultat i framtiden, även om jag är införstådd med att det blir några tunga år i början. Men min tanke är att förnya oss med bästa tänkbara kvalitet, varje år. Vi ska inte ha några ”matlappsjägare”, de hästarna ska vi avyttra och hela tiden ha ett filter som ger kvalitet istället för kvantitet. Stallet ska bara bestå av 20-25 hästar där vi ska ha in nya, toppstammade, ettåringar varje år.

Ni kör i gång på Julmyra Horse Center. Varför där?

– Utav det jag sett av Sverige är det bara att konstatera att det är är högsta klass. Hästarna får den absoluta chansen där, stället har det mesta. Det faller inte på anläggningen, säger Leif med ett skratt. 

Följ ämnen i artikeln