Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Stortränarnas kritik mot förbundet: ”Misslyckats”

Proffsens skarpa varning – efter ST:s nedskärningar av prispengar: ”Väldigt dystert” • Så ska framtidstro skapas

Publicerad 2023-12-19

Prispengarna i svensk travsport sänks med 35 miljoner kronor 2024.

Nu varnar flera av landets största tränare för konsekvenser om inte kursen vänds.

– Det är lätt att allt positivt försvinner i den negativa spiralen, säger proffstränaren Jörgen Westholm.

– Kris är inget överord, fortsätter Joakim Lövgren.

Svensk Travsport beslutade under torsdagen om budgeten för 2024.

Förra året drogs förbundet och de aktiva med en underbalanserad budget om cirka 70 miljoner.

Nu kommer nästa smäll med med besparingar som följd.

Prispengarna sänks med 25 miljoner och anmälningsavgifter höjs, något som leder till ett totalt minus på 35 miljoner kronor.

Tidigare har det kostat 80 kronor att anmäla en häst till ett STL-lopp.

Nu blir den kostnaden i stället 400 kronor.

– Vi är väldigt medvetna om att det är tufft för alla aktiva inom travsporten nu. Strategin är därför att minska så lite som möjligt på prismedel och istället försöka omfördela klokt. Gällande uppfödarmedel blir det till och med en liten ökning och i budgeten finns också ett antal satsningar med, sa förbundets vd, Maria Croon, i ett pressmeddelande.

Ordföranden: ”Budgeten är inte bra”

Sänkningen kom inte som någon överraskning för Mikael Melefors, ordförande i Travhästägarna.

– Vi har suttit och arbetat med det här hela året. Förra gången la man en budget med ett underskott på 68 miljoner kronor. Under det här året har vi tittat på olika scenarier över hur ATG kommer att leverera. Men ATG levererar mindre än vad det kostar att driva runt sporten. I fjol tog vi eget kapital, något jag aldrig varit med om tidigare, vi köpte oss ett år helt enkelt, säger han till Trav365 och fortsätter:

– Budgeten är inte bra men det hade kunnat se betydligt värre ut. För bara för några veckor sedan var det tal om 55 miljoner kronor i sänkta prispengar.

Hade det kunnat sparas på ett annat sätt, och hur?

– Jag tror vi kommer att få se fler gånger, upp och ner. ST äger ATG, men styr inte, det är nyckeln till allt. Jag hoppas verkligen vi får ta över ATG till sommaren. Jag vet att det förs en dialog med finansmarknadsministern och ATG. Om staten kliver ur helt och hållet så att det blir majoritet i styrelserummet.
– Jag tror det skulle lösa enormt många bitar. I dag är det tjänstemannastyrt. Staten har alltid suttit med, men nu finns det signaler om att det kan bli en förändring där ST:s styrelseordförande Anders Källström är optimistisk.

Mikael Melefors, ordförande i Travhästägarna.

”Just nu är det dystert”

Hur ser du på svensk travsports framtid?

– Framtidstro, den är ju som den är nu, väldigt dyster. Så har det varit i två, tre år med inflationshöjningar. Medel till de aktiva har inte hängt med, kostnader har ökat och prismedel har stått stilla, just nu är det dystert. Men jag tror mycket på att hålla ut ett år i väntan, i väntan på att Anders Källström och ATG:s styrelse tar över ATG.

– Det är det som jag anser som det viktigaste för att få kontroll på bolaget. Före den 1 januari 2019 levde vi på förskottsekonomi, nu lever vi på efterhandsekonomi. Nu får vi göra en budget efter vad ATG tror de kommer att leverera. Det måste till positiva signaler och framtidstro. Många hästägare har hört av sig och är uppgivna.

LÄS OCKSÅ: Förbundets krisdrag

Westholm: ”Verkligen olyckligt”

Stortränaren Jörgen Westholm, hemmahörande på Solvalla, är väl insatt i förbundets budget och har genom åren försökt få sin röst hörd på en rad plan.

Han anser att de nya sparkraven är ett problem och föreslår flera lösningar.

– ATG fick en ny spelskatt på 100 miljoner, det är verkligen olyckligt. De pengarna hade kunnat tillfalla oss. Sen för min del tycker jag man ska ha en fast provisionsmodell, att vi aktiva faktiskt vet vad vi får. Nu har omsättningen ökat medan medlen till de aktiva minskat. Det blir en förtroendekris, många känner att det spelar ingen roll vad vi gör, jag tycker vi ska ha fasta modeller, omsättning, det som går till prispengar, säger han till Trav365 och fortsätter:

– Det är enda chansen vi alla kan hamna på ett positivt spår. Då tror jag vi skulle prata om vår sport på ett annat vi. Jag har till stor del dragit mig tillbaka från åsikter, men det som jag tror är det enda som kan vända trenden är en fast provisionsmodell i från spelomsättningen. Det krävs tydlighet om vad som gäller, att vi får något för det. Nu har det inte genererats i den takt som lovats.

Solvallaproffset Jörgen Westholm.

”Farit runt med en osthyvel”

Anser du att det fanns andra sätt att genomföra besparingarna på?

– Jag tycker de har misslyckats. De skulle ha tagit bort tävlingsdagar, bara där kan vi spara pengar tror jag. Nu har de farit runt med en osthyvel i stället. Blir det för lite hästar i loppen blir de inte intressanta. Förr bråkade vi bara om starttillfällen, men med fält som ofta inte är fulla är det tydligt att vi tävlar för mycket.
– Jag har inte hört någon motivering om motsatsen som är värd att lyssna på. Dessutom tycker jag det finns banor som inte är särskilt roade av att arrangera travtävlingar, där publik och aktiva inte känner sig välkomna. Det här är bara då något som främjar ATG:s spelkalender, det är absolut inget för oss aktiva och så hade det aldrig sett ut om Svensk Travsport hade fått bestämma över sitt eget bolag.

Framtiden för svensk travsport. Hur ser du på den?

– Jag har absolut hopp om framtiden. Det har aldrig funnits så mycket pengar per häst att tävla om. Konjunkturen har slagit hårt, mot bland annat räntor och diesel. Men trots allt tävlar vi om mycket pengar då hästbeståndet blivit halverat över tid, det är något man borde tänka på. Vi har en fin produkt med fantastisk hästvälfärd, men det är lätt att allt positivt försvinner i den negativa spiralen.
– Den spiralen började långt innan lågkonjunkturen startade. Egentligen handlar mycket om att omsättningen ökat men medlen till de aktiva inte har ökat i samma parametrar. Tyvärr har man inte lyckats vara en attraktiv arenaprodukt. Där tycker jag det behövs en incitamentsmodell där banor som gör bra saker ska få ersättning för varje enskild besökare.

Jörgen Westholm ser inte bara mörkret och problemen.

Trots alla utmaningar som travsporten står inför så kan det finnas ett ljus i tunneln.

– För min del har jag satsat väldigt hårt, en stor satsning med egna medel på travsporten. Jag är hårt belånad och hoppas naturligtvis att allt blir bättre. Det viktigaste för mig är att folk kommer till travet, där jag kan berätta om min produkt. Men jag är glad över att höra att ordföranden Anders Källström har som målsättning att ST ska bestämma över sitt bolag och inte tvärtom som det är nu, att dotterbolaget ATG bestämmer allt. Han verkar vara på rätt väg, fortsätter Jörgen.

Joakim Lövgren: ”En tuff målsättning”

Jägersroproffset Joakim Lövgren är även han bekymrad över ST:s sparkrav och den nya budgeten som innebär mindre prispengar.

– Kortsiktigt blev ST nu tvungna att skära i budgeten på grund av en ny spelskatt 2024. Inte förvånande att prispengarna då sänks. Det som förvånar oss aktiva är varför travsporten alltid befunnit sig i mer eller mindre konstant lågkonjunktur de senaste decennierna. Detta trots att samhällsekonomin gått igenom dubbla högkonjunkturer, trots att spelskatten halverats sedan 2019 med 600 miljoner kronor per år och trots pandemiårets rekordomsättning (rörelseresultat upp 49 procent), säger han och fortsätter:

– Men då ATG fått mandat av ST sedan 2013 att prioritera omsättning före prismedel åt aktiva så ligger utvecklingen i linje med uttalade mål: "ATG ska bli Nordens största spelbolag". En tuff målsättning då ATG vid den tiden endast hade 60 procent av största konkurrenten Svenska Spels marknadsandel.

Kommer ATG att nå det målet som du beskriver?

Mycket talar för att målet kommer nås inom en snar framtid.
Efter senaste Pegasusmätningarna så framstår den framgången som en pyrrhusseger.

Joakim Lövgren.

”Kris är inget överord”

Lövgren menar vidare att den nuvarande ekvationen med försämrade villkor för de aktiva inte är hållbar på sikt.

– Prismedel är trav- och galoppsportens syreslang. Det gäller som en av få naturlagar inom all hästkapplöpning, globalt såväl som i Sverige.
Att utveckla en näring med återkommande försämrade villkor låter sig inte göras. Därav visar siffror på antal betäckta fölston, antal födda föl, antal hästar i träning, antal licensinnehavare, hästägare, hästskötare, publik och antal tävlingsdagar per år, alla åt fel håll. Kris är inget överord, avlutar han.

Följ ämnen i artikeln