Avstängde tränaren får skärpt straff: ”Felaktig”

Nya domen mot Mathias Andersson – stängs av i två år: ”Totalt förkrossad” • Förbundets svar: ”Vi är nöjda”

Uppdaterad 2023-10-23 | Publicerad 2023-10-09

Mathias Andersson får skärpt straff i Överdomstolen.

Dopningsavstängde Mathias Andersson har fråntagits sin licens – två gånger.

Nu skärper Överdomstolen straffet till två års avstängning.

– Det finns ingen som helst rättvisa i detta överhuvudtaget. Jag orkar inte tänka på morgondagen, säger Mathias till Trav365 direkt efter beskedet.

– Vi är nöjda med att beslutet nu prövats av två oberoende instanser, säger Liv Färndahl, chefsjurist på Svensk Travsport, i ett pressmeddelande.

Mathias Andersson är avstängd och fråntagen sin licens för dels dopningsbrott men också nyligen för bristande hästvälfärd.

Han dömdes av STAD till ett års avstängning och 50 000 kronor i böter.

Ärendet överklagades av Mathias och hans juridiska ombud.

Men nu kommer nästa smäll för den utpekade tränaren.

Överdomstolen skärper straffet till två års avstängning, den högre instansen lägger på ytterligare ett år på STAD:s dom.

ST: ”Enlighet med vårt yrkande”

Mathias Anderssons A-licens ska vara återkallad till och med den 1 december 2024 på grund av brott mot antidopningsreglementet.

– Vi är nöjda med att beslutet nu prövats av två oberoende instanser och att den initiala bedömningen har stått sig genom hela processen. Beslutet gällande licensindragning är i enlighet med vårt yrkande och det är viktigt ur hästvälfärdshänseende att frågor kring brott mot vårt antidopingreglemente utreds och hanteras, säger Liv Färndahl, chefsjurist på Svensk Travsport i ett pressmeddelande.

Andersson: ”Totalt förkrossad”

Mathias Andersson är starkt kritisk till Överdomstolens beslut som han anser är fullständigt fel.

– Uppenbarligen tror man inte på min diagnos och psykiska ohälsa som gjorde att jag reagerade i deras ögon märkligt vid tillslaget, utan anser att jag ljuger. Och dessutom skulle känt till en regel varken jag eller någon annan tränare jag pratat med kände till, säger han och avslutar:

– Överdomstolen går uppenbart även dom fullständigt ST:s ärenden. Domen är fullständigt felaktig och jag är totalt förkrossad. Det finns ingen som helst rättvisa i detta överhuvudtaget. Jag orkar inte tänka på morgondagen.

Mathias Andersson och hästen Doctor Doxey Zenz på tävlingsbanan.

Överdomstolens beslut

Beslutet från Överdomstolen finns att läsa i sin helhet här.

Överdomstolen ändrar STAD:s beslut på följande sätt:

a) Mathias Anderssons A-licens ska vara återkallad till och med den 1 december 2024.

b) Mathias Andersson frikänns från överträdelse av 3 § e) och 4 § g) Antidopningsreglementet.

c) Mathias Andersson befrias från skyldigheten att utge böter.

Andersson fälls för försök till avsiktlig överträdelse av paragraf 10 samt för otillåtet innehav av veterinärmedicinsk utrustning, 4 § e).

Överdomstolen anser också att Andersson aktivt deltagit i försök till behandling av Doctor Doxey Zenz och att han innehaft material för att genomföra en förbjuden åtgärd.

Advokat Staffan Uvabeck.

Advokaten: ”Mycket oroväckande”

Advokat Staffan Uvabeck har varit Anderssons juridiska ombud genom processen.

Han är mycket kritisk över delar av hanteringen i Överdomstolen.

– Att Mathias Andersson döms även i ÖD är tyvärr ingen överraskning med hänvisning till hur processordningen är upplagd och min erfarenhet efter 25-30 ärenden som handlagts där. Däremot är det mycket oroväckande att ÖD missar att pröva våra huvudinvändningar beträffande tolkningen av den aktuella bestämmelsen ”10a antidopningsreglementet”., berättar Uvebeck och fortsätter:
– Vi har i den delen åberopat att ST och STAD:s tolkning är i strid mot djurskyddsbestämmelser och reglerna om hästars välfärd. Vi var mycket intresserade av ÖD:s bedömning av dessa invändningar, men detta har märkligt nog inte ens kommenterats i ÖD:s beslut, trots att detta torde ha ett avgörande intresse.

Hur ser du på rådande regelverk?

– Jag har erhållit information om att ST med tre representanter inom kort ska besöka ett antal travbanor, i syfte att försöka förklara hur detta regelverk ska tolkas. Detta är ju en utmärkt idé, men hade ju varit ännu bättre om den informationen gått ut före det att Mathias Anderssons ärende påbörjats.

Du låter oerhört kritisk. Hur ser du på framtiden?

– Jag har under drygt 20 år handlagt ett stort antal ärenden i STAD/Ansvarsnämnden och ÖD. Tyvärr känner jag mig inte bekväm med denna typ av rättsordning och den nära kopplingen mellan Svensk Travsport och STAD respektive ÖD.

– Det måste vara mycket svårt för ledamöter i dessa instanser, att förhålla sig neutrala. Jag tycker därför att av rättssäkerhetsskäl och då nuvarande system är en otidsenlig rättsordning, behöver detta ändras snarast.
Jag känner mig därför inte inspirerad att åta mig några ytterligare uppdrag för prövning i STAD eller ÖD, avslutar Uvabeck.

Följ ämnen i artikeln