Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Proffsen som tjänar minst i trav-Sverige

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-11-18

Bengt Hillesö, Magnus Skäryd, Claes Liljeqvist och Micael Stjernström.

De bästa travtränarna i landet tjänar flera miljoner varje år på sina hästar.

Men för många av landets travtränare är varje dag en ständig kamp.

Trav365 har listat de proffstränare som kört in minst pengar under 2010.

– Man kan inte förstöra hela livet för en dröm, det är oerhört tufft, säger Mantorpstränaren Micael Stjernström.

Lutfi Kolgjini, Stig H Johansson, Timo Nurmos och Åke Svanstedt är landets bästa travtränare och profilerna tjänar varje år miljoner på sina hästar.

Men för många av landets travtränare är varje dag en ständig kamp. Hos de bästa proffstränarna står hästägarna på att kö för att få sin häst i träning men lika glamouröst är det inte för merparten av landets travtränare.

Trav365 har tagit fram statistik på de proffstränare som kört in minst pengar under 2010 och det är ingen vacker syn. Bengt Hillesö, proffstränare på Solvalla med sju hästar i träning, har enbart kört in 3 200 kronor i år. Nu ska det sägas att de flesta av Hillesös hästar är två- och tre år – men hur klarar sig en man som lever på travet när hans hästar enbart springer in några få tusenlappar varje år?

”Tröttnat på det”

Bollnäsproffset Claes Liljeqvist har kört in näst minst av landets proffstränare i år. Han har 12 hästar i träning och hästarna har tillsammans sprungit in 3 500 kronor.

– Min träningsverksamhet handlar om att jag kör in unghästar och träna dem till premielopp. Jag har haft 60 hästar och åkt runt på alla banor, men jag har tröttnat på det. Det jag håller på med nu är en säkrare verksamhet. Nu har jag tolv hästar på min träningslista, det är unghästar och en är en treåring. Det är så med hästägare och starthästar, fungerar de inte riktigt så flyttar de. Är man en liten hästägare och de flyttar fyra hästar, då tappar man hästar och inkomster. Ettåringar kommer in på hösten och så är de nästan ett år hos mig innan jag skickar vidare dem till en annan tränare. Sedan är det nya ettåringar som kommer in och därför blir det en säker inkomst och en stabil verksamhet. Eftersom jag har ett bra rykte med unghästar så går det bra att få in hästar.

Hur ser du på framtiden?

– Jag har arbetat med det här i 35 år så jag tänker fortsätta tills att det är färdigt. Det är unghästar som jag tänker satsa på. Jag tycker att man ska satsa mer på uppfödare så att de kan ha råd att fortsätta föda upp hästar. Kan folk fortsätta satsa på unghästar så klarar jag mig. För A-tränare tror jag inte att de är något större problem, det är B-tränarna som minskar i antalet. Det beror på kostnaderna för att åka omkring och starta en häst.

”Har pengar sedan innan”

Mantorpstränaren Micael Stjernström hade för något år sedan en del framgångar men under 2010 har det gått tungt. Hans hästar har enbart skrapat ihop 9 100 kronor under året.

– Jag skickar iväg alla starthästar i stort sett, jag har inte så många kvar och har inte gjort så många starter, säger Stjernström.

Vad livnär du dig på?

– Det undrar jag med. Det har jag undrat i många år. Jag har pengar sedan innan, då det gick bra, jag lever på det än så länge...

– De nya ägarna ser de stora tränarna på tv, så alla nya ägare satsar ju på de största tränarna.

Hur ser du på framtiden?

– Det får vi se hur det går med de här nya hästarna. Blir det ingen förbättring så kanske man blir amatör eller bara inriktar sig på att köra in unghästar åt någon större tränare. Man kan inte förstöra hela livet för en dröm.

Hur är det att vara travtränare?

– Det är tufft. Det är svårt att hitta ägare för oss alla, men mest för oss små tränare. De bättre har ju sina hästägare inkörda så att säga. Det vet att de får in nya hästar, säger Stjernström.

”Körd till råttorna”

Magnus Skäryd, Bollnäs, har åtta hästar i träning men jobbar samtidigt som lärare för att klara den ekonomiska situationen.

– Jag är lärare på heltid på Naturbruksgymnasiet. Jag är lärare från början. Jag fick en chans att gå tillbaka inom lärarjobbet. Det är sanslöst kul.

– Jag har kvar hästar i träning. En del är lektionshästar, en del är utanför lektionstid.

Hur ser du på framtiden?

– Jag kommer verka som lärare så länge som jag kan. Jag som liten tränare är körd till råttorna. Jag kan aldrig konkurrera med de stora. Det är nästan omöjligt. De stora tar de bästa. När någon liten tränare får fram en bra häst så flyttar de direkt till någon större tränare. Statusen i trav-Sverige är mycket viktigare än kunskapen.

Hur är det att vara travtränare?

– Det är fruktansvärt stenhårt. Är de 20-25 tränare som har 90 procent av omsättningen av prispengarna? Vi små måste ju leva på någonting. Ha en fru som har ett stadigt jobb och stadig inkomst, eller något annat.