Sportbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Robotspelaren: ”De vet inte att vi jobbar hårt”

Publicerad 2013-10-11

Robotspelaren Jorma Vuoksenmaa i sin t-shirt med trycket ”jag är en robotspelare”.

Jorma Vuoksenmaa är en av de finska robotspelarna som vinner stort på travet.

I nya numret av Poker Magazine går han ut och berättar hur robotspel fungerar och att det handlar om stor kunskap för att lyckas.

– Folk vet inte att vi robotspelare arbetar oerhört hårt för att få fram vår information, säger han till tidningen.

Nya numret av Poker Magazine finns ute i butik nu på tisdag den 15 oktober.

Robotspelarna och deras storvinster är ett hett ämne inom travet just nu.

Sedan maj i år är är det dock förbjudet med robotspel hos spelbolaget ATG. Anledningen är att spelbolaget i tre års tid uppmärksammat ett nytt sätt att spela på trav och de har identifierat ett tiotal konton runt om i världen, som använder sig av så kallade spelrobotar för att vinna på trav.

Bland annat handlade det om robotspel vid miljonvinsten till Sydafrika förra året under Elitloppshelgen, Tasmanien och även då när finska spelare vann 32 miljoner på V75 i år.

I det det kommande numret av Poker Magazine träder en robotspelare fram och berättar; den finske spelaren Jorma Vuoksenmaa som är av männen i ett av de finska spelsyndikaten.

Han började spela reducerade system på 1970-talet och sedan 1990-talet använder han sig av datorer som hjälpmedel för att spela på trav.

”Uppskattar sannolikheten”

Han förklarar hur det går till när de spelar:

– I varje lopp uppskattar vi sannolikheten för varje häst att vinna, sen räknar datorn ut vilka kombinationer som är mest spelvärda. Ett enkelt exempel är om fem hästar i V5 har 50 procent vinstchans var. Då är totala sannolikheten 1 på 32. Om utdelningen då är 33 kronor är det värt att spela. I vissa fall kan det dock vara lönsamt att spela på kombinationer som inte är lönsamma i sig, eftersom man vill hålla nere risken och vinna oftare, berättar han för tidningen.

Känner 63-miljonersvinnarna

Hans ”spelgäng” var inte med och drog in 63-miljonersvinsten på Solvalla, men han känner några av dem som låg bakom den jättevinsten. Han berättar hur de stora spelsyndikaten har lyckats.

– Det mest avancerade ”spel baserat på streckning” kan ta fram varje kombination, se hur mycket den är spelad och satsa på den ifall det ger bättre odds än vad vinstsannolikheten skulle påpeka är rimligt.

Enligt honom gjordes spelen från Sydafrika eftersom de har rakeback där och får tillbaka en del av omsättningen.

”De har ingen aning om vad vi sysslar med”

Men det är inte datorn som fixar miljonerna – det handlar om mycket kunskap och hårt jobb från spelarna.

– Folk vet inte att vi robotspelare arbetar oerhört hårt för att få fram vår information. Vi måste ju få våra uppskattningar någonstans ifrån. De har ingen aning om vad vi sysslar med egentligen. Favören kommer inte från våra robotar utan från de uppskattningar vi gör om hästarnas vinstchanser. Om våra uppskattningar skulle skilja bara med fyra procent från den så kallade rätta sannolikheten som ingen kan känna till, då spelar roboten snabbt på massor av kombinationer med underodds och vi begår ett stort misstag, samtidigt som vi hjälper övriga spelare. Så robotarna är bara ett hjälpmedel, säger han.

Hela intervjun med Jorma Vuoksenmaa finns i nästa nummer av Poker Magazine som kommer ut tisdag 15 oktober.