”Alla skulle bli glada för egen tävlingsdag”

Publicerad 2014-10-10

På måndag börjar Markus Myron, 40, som sportchef på Solvalla.

För Trav365 berättar han om hur han ska vända den negativa trenden på nationalarenan, visionerna och vad han tror är nyckeln till framgång.

– Det är att vi ska ha roligt. Det är den viktigaste valutan vi har, säger han.

40-åringen kom in i travsporten genom Solvallas ungdomsverksamhet 1997 och har sedan dess arbetat med sporten.

Under de senaste åtta åren har Markus arbetat för Svensk Travsport där han bland annat varit med och tagit fram unghästsatsningen Premiechansningen, hästägartävlingen Rikstravet/Rixallsvenskan och tv-programmet ”Hästen är din”.

På måndag börjar ett nytt kapitel för Myron.

Det som sportchef för Sveriges nationalarena för travsport: Solvalla.

Hur känns det att gå in i rollen som sportchef för Sveriges största travbana?

– Det känns fantastiskt bra. Jag har svårt att komma på något som jag skulle tycka vara roligare. Jag är enormt motiverad.

”Jag är rätt man för jobbet”

Hur har du förberett dig?

– En del handlar om att sätta sig in i rollen mentalt, hur jag vill att det ska fungera, ta intryck av vad som förväntas av mig från styrelse, vd, arbetskamrater och aktiva. Jag har pratat med folk, ett trettiotal för att höra och bolla tankar och idéer. Min ambition är inte att springa in och göra massa saker direkt, det tror jag vore ett misstag. Jag kommer att analysera och diskutera med mina kollegor och sedan lägga upp en plan över hur vi tillsammans ska jobba.

– Det finns mycket olika viljor, idéer och tankar i travsporten för den är driven av så mycket passion. Det kommer inte att gå att göra alla glada, men det gäller att hitta en väg där man gör så många som möjligt nöjda.

Vad tror du väntar?

– Mycket arbete, mycket roligt. För mig landar allt i roligt. Jag kan inte se någonting viktigare än att vi har ruskigt kul runt Solvalla, alla alltså, oavsett om man är aktiv, publik, hästägare eller har en annan roll. Vi gör det här för att det tillför livet något, livskvalitet. Vi måste ha kul och tycka det vi håller på med är lustfyllt. Där ligger mina tankar och sedan gäller det att hitta nyckeln till det.

Är du rätt man för det här jobbet?

– Ja, det tycker jag. Med tanke på den profilen man gick ut och sökte. Jag ser mig inte som den traditionella sportchefen, men när alla pusselbitarna började falla på plats så känns det absolut som jag är rätt man för jobbet. Men jag är ödmjuk inför uppgiften, det är ett svårt jobb och en stor utmaning. Det enda jag kan garantera är att jag kommer gå in helhjärtat och göra så gott jag kan.

”Måste tas på största allvar”

Solvalla har i flera år ifrågasatts och många har undrat varför huvudstadsbanan inte har varit det flaggskepp i svensk travsport som många har krävt. Publiken har svikit banan länge och Solvalla har inte en egen tävlingsdag kvällstid, till mångas förvåning och frustration.

Vad har du för visioner för Solvalla? Hur ska man få tillbaka folket? Och göra banan till de flaggskepp det är/ska vara i svensk travsport?

– Det första är att få Solvallabesöket roligare och mer givande än att vara hemma. Exakt hur man ska göra det är en svår fråga som måste lösas. Jag tror mycket på att jobba med paketeringen av den sportsliga upplevelsen.

– När jag gick på en NBA-match (basket) för första gången i mitt liv för ett år sedan visste jag inte alls vad som väntade och jag var inte alls intresserad. Men paketeringen var fantastisk, man förstod snabbt vad man tittade på och hur det gick till. De förklarade på ett underhållande sätt och det var mycket skyltar och enkel statistik att ta till sig. Det skulle jag vilja jobba med en del på Solvalla. För att se om vi kan skapa en paketering som säljer in oss som sport lite mer, lite större fokus på våra fantastiska hästar och fantastiska kuskar. Det görs redan väldigt bra i dag, men det finns en del att vidareutveckla.

Hur ska du vända den negativa trenden på nationalarenan. Och den negativa bild som många faktiskt har om banan i dag?

– Till att börja med så är det inte alltid den som skriker högst som representerar hela populationen, men det har inte undgått mig heller att det finns en hel del åsikter om olika travbanor, och travupplevelsen överlag, även Solvalla specifikt. Återigen får man gå tillbaka till det första jag sa. Man kanske inte har tillräckligt roligt på Solvalla?

– Man gör inte så mycket nya saker som man borde inom travet. Vi ändrar våra preferenser med tanke på vad som händer i omvärlden och tv-sändningar, internet och hela evenemangsutbudet runt omkring har exploderat. Travet har utsatts för en konkurrens som vi inte varit i närheten av på 15-20 år. Om vi inte hinner med riktigt i den utveckligen så är det klart att det skapar åsikter. Det måste vi ta på största allvar.

Vad tycker du, ska Solvalla ha en egen tävlingsdag kvällstid?

– Jag tror att alla runt Solvalla skulle bli glada om vi fick en egen tävlingsdag kvällstid framöver. Men beslutet ligger inte hos oss, det ligger hos ATG, med inslag från ST (Svensk Travsport). Jag är optimist och hoppas och tror att vad det än blir så blir det ett positivt 2015, om man jämför med 2014. Vad det än blir så måste vi göra det bästa av situationen. Vi måste vässa så mycket som möjligt och göra vårt allra bästa som arrangörer.