Banmästarens stora oro om skräckunderlaget
Banmästaren Håkan B Johansson jobbar dag och natt för att fredagens V75-tävlingar ska bli av: ”Bara vi inte har tagit oss vatten över huvudet”
Uppdaterad 2021-12-31 | Publicerad 2021-12-30
Axevallas V75-tävlingar har under veckan flyttats och ska under fredagen köras i Halmstad.
Där kämpar banmästaren Håkan B Johansson och hans bror Jörgen för fullt med underlaget.
– Hade det varit tävling i dag torsdag så hade det inte gått att genomföra, berättar Håkan för Trav365.
Fredagens V75-tävlingar skulle ha körts på Axevalla men efter ett väderomslag togs beslutet att flytta dessa till Halmstad. Trav365 tog sig ett snack med banmästare Håkan B Johansson så här dagen innan om vad som väntar aktiva och spelare.
Hur reagerar man som banmästare när ett sådant beslut tas?
– Med viss tveksamhet då vi har samma problem som andra banor, med bland annat tjäle, men vi får helt enkelt lösa det så att det går att köra tävlingar här. Det blir dock en väldans massa extrajobb, väldans massa..., säger Håkan.
Kan du utveckla?
– Det ligger mycket blött material på banan efter allt regnande, som nu måste väck från ytan på över 20 000 kvadratmeter. Lägga nytt, sedan dra väck igen på morgonen i morgon. Det är flera moment man får göra och många hundratals ton material som läggs på.
Hur skulle du beskriva veckan för egen del?
– Grejen är den att vi inte kunnat börja bearbeta banan förrän i dag torsdag. Det har börjat släppa i dag och allt material är som välling. Det kör vi bort just nu och kommer nog att få göra om det ytterligare två gånger. Det handlar bara om att kunna genomföra tävlingarna i morgon, inte att få till en sommarbana. Några banrekord kommer det inte att bli. Räkna med ett krävande underlag.
”Det vilar ett stort ansvar”
Håkan berättar vidare att det absolut fanns en möjlighet att tacka nej till erbjudandet om att hålla tävlingarna till Halmstad, men när det väl kom till kritan var de enda andra alternativen Axevalla och Åby – som båda ligger lite längre norrut.
Vi gissar att du har väldigt bra koll på varför Axevalla valde att flytta tävlingarna?
– Ja, det var ju ett snöoväder till att börja med och tjäle i banan. Det blir så oerhört mycket vätska av snön när den töar och de hade haft mycket större problem än vad vi har här. Det var viktigt att Axevalla gick ut i god tid och meddelade detta, både för oss som jobbar med banan och för de aktiva.
För oss som inte kör häst, skulle du kunna beskriva vad som händer med en bana när vädret skiftar från många minusgrader till plus?
– Det är helt enkelt så att det materialet vi kör binder fukt väldigt väl. Det är väldigt svårt att få banan fast när det har frusit, det blir nästan som flytspackel. Då måste man köra väck materialet. Det blir inget fäste i banan och slirigt, hästarna kan då trampa igenom.
På vilket sätt är detta potentiellt farligt för hästarna?
– Om banan är jämnt tung, anser jag, är det mindre farligt än om det är mjukt på vissa ställen och hårt på andra. Då är det större risk för skador på hästarna. Vi strävar efter att de ska må bra och det är klart att det vilar ett stort ansvar på mig och min bror. Bara vi inte har tagit oss vatten över huvudet. Jag tror dock att det ska gå bra. Det måste göra det och jag vill inte ens tänka på att behöva flytta tävlingarna.
Krävande banunderlag att vänta
Hoppet står således till Håkan B Johansson och hans bror Jörgen. Duon kommer att kämpa dygnet runt fram till tävlingsstart och om det är några som ska greja det så är det Sveriges kanske skickligaste banmästare.
– Någon av oss kommer att få sitta här i natt, i traktorn, och försöka hålla banan så fast och hård som möjligt. Det kommer dock att bli krävande likt förbannat.
Minns du när banan var i ett liknande skick senast?
– Jag gör faktiskt inte det. Hade det varit tävling i dag klockan 13:00 så hade det inte gått att genomföra, det kan jag säga.
Hur ofta har det hänt för egen del att du tvingats kasta in handduken och inse att det ibland inte går att vinna striden mot vädrets makter?
– Vi har bara gjort det en gång sedan jag började jobba här, och det var vi lite oense om jag och sportchefen. Det brukar gå att lösa på ett eller annat sätt.
Var inte tanken att du skulle få lite välbehövlig jul- och nyårsledighet då Halmstad inte kör tävlingar förrän 10 januari?
– Lite så, men grejen är det att vi har så mycket hästar som tränar här så vi måste jobba varje dag. Jag gjorde det även på julafton... Det är både på gott och ont. Vi kan inte stänga som de gjort på Solvalla.
Hur skulle du jämföra jobbet som banmästare under vinterhalvåret kontra sommarmånaderna?
– Det är som natt och dag och så mycket enklare på sommaren. Då gnäller man ibland att man får vattna lite för mycket men för mig är det ett enkelt val, jag vattnar hellre än har det här problemet, avslutar Håkan.