Nurmos inför Hästgalan: ”Jag har ingen chans”

Timo Nurmos om Hästgalan 2022 – och framtiden för Calgary Games: ”Han tränar nästan varje dag...”

Publicerad 2022-02-12

Timo Nurmos och Calgary Games.

Stall Timo Nurmos drog under fjolåret in mer än 30 miljoner.

Till helgen är han nominerad i fem kategorier, bland annat Årets Tränare.

– Det är den största titeln vi kan vinna men i år har jag nog inte en chans, säger Timo till Trav365.

Han har vunnit det mesta som går att vinna och nu till helgen hoppas Timo Nurmos ta hem priset som Årets Tränare för andra gången under sin digra karriär. Hästgalan blir, precis som i fjol, digital och vill man korka upp champagnen och visa upp sina två vänsterfötter – ja, då får man göra det i hemmet framför teven.

Vad saknar du mest med fysiska galor? Dansen kanske?

– (skratt) Nej, nej. Mest saknar man att träffa de aktiva, hästägare och er journalister. Det är minst lika roligt för hästägarna som för mig då de kanske bara får en chans i livet. Om jag ska vara ärlig så kommer jag inte ihåg fjolårets gala och i år kommer vi att vara bortresta över helgen. Förhoppningsvis återgår vi till det vanliga livet inom kort, berättar Timo för Trav365.

Du är ju en tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna. Brukar du bli besviken när du inte tar hem priset som Årets Tränare?

– Jag har varit med så många år att man inte tänker så längre, utan är nöjd bara över att vara nominerad. Allt annat är en bonus. Det är dock den största titeln vi som tränare kan vinna inom travsporten, den och Årets Häst.

”Jag startar med 20 meters tillägg”

Solvallatränaren hade ännu ett framgångsrikt år i fjol, med mer än 30 miljoner till glada hästägare. Hans segerprocent på 30 kan få matcha och det lär bli en spännande kamp med Daniel Redén, Per Nordström och Robert Bergh om vem som blir Årets Tränare.

Timo vill inte lyfta fram någon enstaka tränare och berättar vidare att han till dags datum aldrig lagt en röst i samband med tidigare galor. Nurmos har tagit hem priset en gång tidigare, nämligen för tävlingsåret 2006, men sedan dess har han snällt fått finna sig i att applådera andra kollegor.

– Jag har haft bättre chanser utan att få vinna tidigare år, bland annat när jag vann Prix d'Amerique, Finskt Travderby och Svenskt Travkriterium 2018, och tror inte att jag har någon chans nu. Om man ska vara ärlig så är det inte lätt om man kommer från ett annat land, att vinna sådana priser. Jag startar med 20 meters tillägg.

Vad har du förresten gjort med tidigare troféer? Står de i något prisskåp i hemmet?

– I ärlighetens namn vet jag inte var de finns. Man har fått så många priser genom åren och är lyckligt lottad över det, men jag kan inte samla alla hemma. Några priser finns här, andra i stallet.

Timo är nominerad i fem kategorier. Fast egentligen kan man även lägga till Årets Komet till den listan då hans adept Andreas Lövdal är en av fyra framtidslöften som slåss om det åtråvärda priset. Och gissa om Nurmos gärna delar med sig av glansen en dag som denna.

– Jag har sett hur han har utvecklats och blir bara mer och mer intresserad. Han är som en unghäst. Självklart blir jag minst lika glad om han vinner Årets Komet. Det är en duktig kille och har utvecklats mycket de senaste åren. Vi håller tummarna.

Comebacken får vänta

Calgary Games kan kamma hem två utmärkelser: Årets Fyraåring och Årets Häst. Troligen väger det senare allra tyngst då hälften av rösterna utgörs av svenska folket.

Varför tycker du att just han ska vinna?

– Han är fantastiskt bra och vann två Derbyn, slog världsrekordet och har utvecklats hela tiden. Han är karismatisk och har alla bitarna på plats, det är nog därför så många tycker om honom.

Den nyblivna femåringen har inte startat sedan vinsten i Europaderbyt under oktober månad och istället ägnat sig åt avelsarbete på Menhammar Stuteri. Travvärlden väntar med spänning på årets första start för undantagshästen som hittills vunnit samtliga nio starter i livet, och sprungit in mer än 6,5 miljoner kronor.

– Han tränar nästan varje dag och är fullbokad till våren. Det är svårt att säga när han är tillbaka på tävlingsbanan men inte innan sommaren.

Så Elitloppet under maj månad kan vi glömma...?

– Ja, säkert. Det är skillnad mot de franska hästarna som betäcker färre ston, medan vi har 150. Det är svårt att kombinera med tävling, avslutar Timo.

Följ ämnen i artikeln