Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

”Det överträffar alla fantasier man kan ha”

Jan-Olov Persson om sorgen och alla minnen efter Järvsöfaks

Uppdaterad 2020-10-24 | Publicerad 2020-10-19

Superstjärnan Järvsöfaks är död.

Ikonhästen blev 26 år gammal och sprang in över 21 miljoner kronor.

Under måndagen fick han somna in.

– Det är klart att det inte var något enkelt beslut att ta, säger tränaren Jan-Olov Persson till Trav365.

Årets häst tre år i rad. Årets kallblod elva år i rad. Världsrekordhållare. Över 21 miljoner kronor i inkörda prispengar.

Det är lite av det Järvsöfaks åstadkom på tävlingsovalen.

Under måndagen fick ikonhästen somna in, 26 år gammal.

– Det var hans hälsotillstånd som avgjorde men det är klart att det inte var något enkelt beslut att ta, säger en märkbart tagen Jan-Olov Persson till Trav365.

”Betytt enormt mycket”

Hagmyren-tränaren Jan-Olov Persson har varit med på hela resan med Järvsöfaks som både uppfödare, ägare och tränare.

– För kallblodssporten har han betytt enormt mycket. Det var en period när vi verkligen var nedbankade i skorna av norrmännen och inte vann en landskamp på tio år innan Järvsöfaks, säger han.

Betydelsen för Jan-Olov Perssons egna tränarkarriär kan inte nog understrykas, enligt tränaren.

– För min tränarrörelse har han betytt allt. Jag köpte marken här 1995, Järvsöfaks föddes 1994. Jag byggde stallet 1998 och har fortsatt att bygga. Det hade inte varit möjligt utan Järvsöfaks, säger Persson.

Vad tror du gjorde att han berörde så många i Sverige och utanför landets gränser?

– Hans utstrålning och att han tävlade i så många år. Han vann 48 V75-lopp och det är klart att man tar en sådan häst till sina hjärtan.

”Den kvällen stämde allt”

När kände du att det var något alldeles extra?

– Det var efter att jag hade kört honom ungefär fem gånger. När man blev tränare hade man förhoppningar om att få fram en bra häst och kanske springa in någon miljon. Att det skulle bli så här bra, det överträffar alla fantasier man kan ha.

Den 12 juli 2005 satte Järvsöfaks pricken över i:et på Gävletravet. Ikonhästen satte nytt världsrekord på 1.17,9 över distansen 1 640 meter. Det tidigare rekordet låg på 1.18,6.

– Jag hade hoppats att jag skulle bli den förste att köra under 1.20 under med ett kallblod, men Spikeld kom före. Jag blev i stället den förste att köra under 1.18. Det var mycket tillfälligheter som stämde. Han hade varit i bra slag tidigare och vi försökte slå världsrekordet några gånger tidigare. Men den kvällen stämde allting till hundra procent. Jag minns att det var mycket folk på plats den kvällen och efteråt blev det en lättnad att vi slog rekordet, minns Jan-Olov Persson.

Vad anser du att hans främsta styrkor var på tävlingsovalen?

– Han hade en enorm styrka och hade en förmåga att kunna hålla speeden under en så lång bit.

Första gången Jan-Olov Persson märkte av uppståndelsen och populariteten hos Järvsöfaks var som femåring 2000 på Färjestad i Karlstad.

– Det var mycket folk på plats och alla började applådera när jag och Järvsöfaks värmde. Jag vände mig om och undrade varför de applåderade. Det var ingen annan häst i närheten, då förstod jag att det var åt oss.

Red till Slottet

Det var inte bara på travbanan som Järvsöfaks var populär. Han har varit med på Idrottsgalan i Globen, hälsat på fansen utanför entrén på Solvalla under Elitloppet, varit i baren på Rondo i Göteborg, nedanför Eiffeltornet i Paris, deltagit hos ”Filip & Fredrik” och ridit med den beridna högvakten.

– Jag red honom då och vi red med den beridna högvakten från K1 till Slottet. Det är den enda civilhäst som har fått göra det. Jag gjorde militärtjänstgöringen på K1 och hade ridigt den fem gånger tidigare, men att få komma dit med Järvsöfaks var häftigt.

”Haft ett fint pensionärsliv”

Vad har han gjort de senaste åren hemma på gården?

Jan-Olov Persson tystnar för en stund för att hitta orden...

... – Han har gått här i hagen utanför köksfönstret hela tiden... Han ramlade i hagen och ett ligament i höften gick av för fyra-fem år sedan. Efter det fick han sluta att betäcka. Men han har haft det bra, hälsan sviktade mot slutet och han har inte fått vara framför någon vagn. Han har haft ett fint pensionärsliv.

Just nu håller Jan-Olov på att bygga en minneslund i Järvsöfaks hage, som ska bli en plats för allmänheten att komma till. Även begravningen kommer att ske med de som vill vara på plats.

– Jag letar efter en präst just nu. Vi har stängt av lite av hans hage och håller på nu och bygger en minneslund. Där ska vi ha en plats där urnan ska sättas ner med en gravsten. Han ska ligga där tillsammans med Faksen J:r. Det kommer vara öppet för alla att komma dit och sitta på bänken och komma ihåg honom. Det kommer finnas en skrift där det står vad han har uträttat. Vi har även byggt en saloon med plats för 50 gäster med mycket bilder och minnen av Järvsöfaks, avslutar Jan-Olov Persson.

Ikonhästen valdes in i travets Hall Of Fame 2013. Järvsöfaks har utsetts till Travets Hedersambassadör och fått en gata uppkallad efter sig i Hudiksvall.

Följ ämnen i artikeln