”Det är inget annat än sjukt imponerande”
Superguiden – så bra är alla 16 hästarna i Elitloppet • Plusbetygen på alla ekipage
Uppdaterad 2020-05-30 | Publicerad 2020-05-28
På söndag körs Elitloppet med två försök och en final.
Hur bra är alla ekipagen?
Sportbladets Casper Hedberg sätta sina plusbetyg på alla hästar.
ANNONS: Nu kan du andelsspela med Sportbladets experter på V75, V86 och GS75. Här går du med i andelslaget. [Extern länk]
Försök 1, 1 609 meter auto Start 17.20
1) Vivid Wise As
Hingst, 6 år.
Kusk: Björn Goop.
Tränare: Björn Goop.
Land: Italien.
Speed
En mycket effektiv sprinter och en viktig ingrediens för den egenskapen är hans speedförmåga. När han gick sitt rekord – 1.08,6 – avslutade han i överljudsfart och plockade många längder de sista 200 meterna av loppet.
Styrka
Vinner inte bara över kort distans utan har styrkan för längre distanser också. Han vann till exempel Prix Marcel Laurent på Vincennes stora bana i november trots dryg inledning av loppet.
Vinnarskalle
En spurtstark häst, som Vivid Wise As, vet var mållinjen ligger och gillar att skära den första av alla. Sexåringen har placerat sig bland de tre första i 21 av sina 38 lopp.
Form
Då han vann Grand Criterium de Vitesse i Nice i början av mars hade han inte startat på ett tag, men vann ändå säkert och slog då flera Elitloppshästar. Senast flöt travet inte alls tillfredsställande och hästens dagsstatus är väldigt osäker.
Meriter
Vivid Wise As var tidigt en unghäststjärna men i slutet av treåringssäsongen började det ta emot. Det var först i fjol som han började hitta tillbaka på allvar igen och vinsten i Grand Criterium de Vitesse är Vivid Wise As klart största seger.
Totalt: 17
2) Sorbet
Hingst, 9 år.
Kusk: Per Linderoth.
Tränare: Daniel Redén.
Land: Sverige.
Speed
Fyra senaste segrarna är alla tagna över kort distans. Det om något är ett bevis på att han är väldigt snabb i benen och en ganska häftig utveckling för en häst som tidigt i karriären mest bara var stark.
Styrka
Styrkan har Sorbet haft med sig genom hela sin karriär. Det var faktiskt först när han var sex år gammal som han för första gången ens fick prova på att springa över kort distans. Styrka ger snabbhet.
Vinnarskalle
Ett bevis på om en häst har vinnarskalle är om den kan vinna från positionen utvändigt om ledaren, den så kallade dödspositionen. Sorbet har styrkan och inställningen som krävs för det och årets båda segrar är tagna från just den positionen.
Form
I sitt finslipande lopp inför Elitloppet smiskade Sorbet upp både redan klara Elitloppshästar (läs Vivid Wise As) och flera Elitloppsprospekt (läs Next Direction, Ute Etoile Gar med flera). Var bara bäst, det handlade ingalunda om någon turseger.
Meriter
Seger i de riktigt stora loppen saknas och största segern hittills är H.K.H. Prins Daniels Lopp i fjol med en halv miljon kronor till vinnaren. Men vi har sett Sorbet tävla mot de bästa hästarna förr och vet att han är bra nog att slå dem alla på en bra dag.
Totalt: 20
3) Disco Volante
Valack, 7 år.
Kusk: Carl Johan Jepson.
Tränare: Stefan Melander.
Land: Sverige.
Speed
Disco Volantes startsnabbhet är vässad nog för att kunna ta ledningen i Elitloppet från förmånligt spår. Ofta springer han med tätkänning i loppen och kan avsluta bra utan att ha speedresurser som sticker ut sett ur ett ”världselitsperspektiv”.
Styrka
Har vunnit över alla distanser och är bra på att hålla ett högt jämnt tempo – det kräver styrka. I och med sin startsnabbhet slipper han oftast runda fältet bakifrån, en fördel för en medelstark häst.
Vinnarskalle
Sex vinster på årets åtta starter vittnar om att Disco Volante vet var mållinjen är. Före det hade han dock tolv raka starter utan en seger, men det handlade nog mer om att han förra året tog klivet in i eliten än om bristande vinstintresse.
Form
Kanske är formen egentligen fem plus. Men att genrepa med galopp kan aldrig vara formhöjande. Galoppen kom dock innan bilen släppte fältet och berodde nog på att han var övertaggad, inte ofräsch.
Meriter
Förra året tog Disco Volante klivet in i eliten. Största meriten togs också i fjol då han var tvåa i det Italienska storloppet Lotterian. De största segrarna är annars ett gäng gulddivisionsvinster.
Totalt: 15
4) Missle Hill
Hingst, 5 år.
Kusk: Johan Untersteiner.
Tränare: Daniel Redén.
Land: Sverige.
Speed
Snabb ut och snabb till slut och där emellan går det oftast fort. Det ser så enkelt ut, men när Missle Hill lägger ut steget går det undan. Det förstår man först när man ser på hur konkurrenterna får kämpa för att hålla jämna steg.
Styrka
Född och uppvuxen i USA och därmed van vid det vi i Sverige kallar sprinterdistans. Tre gånger har han försökt sig på medeldistans och ännu ej vunnit. Nog mer en tillfällighet än ett tecken på vikande styrka.
Vinnarskalle
I Daniel Redéns regi har Missle Hill tagit fyra segrar på nio starter. Det är bra siffror. Men före det gjorde han 27 starter och skrapade ihop till fyra segrar vilket inte direkt imponerar i Elitloppssammanhang.
Form
Missle Hill är obesegrad i årets två starter och även om motståndet inte varit av högsta klass har insatserna lovat mer. Senast såg han fullkomligt okörd ut då han lämnade fältet till en överlägsen seger på en opassande bana.
Meriter
Fem år gammal är han oprövad mot eliten. Hans tyngsta merit är seger i Fyraåringseliten under Elitloppshelgen förra året, men det är nog få som tvekar kring att Missle Hill kommer vinna större lopp än så.
Totalt: 18
5) Chief Orlando
Hingst, 7 år.
Kusk: Rickard N Skoglund.
Tränare: Pia Huusari.
Land: Finland.
Speed
Väldigt startsnabb, men det är en vanlig egenskap bland toppatleterna och egentligen är styrkan en mer framträdande egenskap. Två gånger har han sprungit under 1.10-strecket, så visst är han kvick.
Styrka
I stamtavlan finns det en hel del franskt blod och det ger utslag på hans styrkeegenskaper på tävlingsbanan. Starka hästar brukar också tids nog bli
utmärkta sprinters och det är ingen tillfällighet att Chief Orlando det senaste året utvecklats åt det hållet.
Vinnarskalle
Tidigare lyftes Chief Orlandos styrkeegenskaper upp, men det är kanske just hans inställning till sitt jobb som är hans främsta vapen. Kolla bara finalen av förra årets Sweden Cup så förstår ni vad vi menar.
Form
Att komma till Elitloppet med ett färskt ”g” i raden är inte den bästa av uppladdningar. Men näst senast förtjänade Chief Orlando sin Elitloppsplats då han vann på en fin tid trots en mördande inledning av loppet.
Meriter
Den finske hingstens främsta meriter är en (förvisso grym) andraplats i Sweden Cup förra året då han bevisade att han tål två heat på en dag på ett utmärkt sätt, och en seger i en silverdivisionsfinal 2018.
Totalt: 17
6) Milliondollarrhyme
Valack, 6 år.
Kusk: Fredrik B Larsson.
Tränare: Fredrik B Larsson.
Land: Sverige.
Speed
Med stigande erfarenhet och ålder har också snabbheten kommit allt mer. Nu är han en häst som konkurrenterna ogärna har flåsande i rygg när upploppet nalkas.
Styrka
Om man som Milliondollarrhyme inte har startsnabbheten som sitt främsta vapen måste man i stället vara stark för att kunna hävda sig mot eliten. Hästen är just stark och kommer troligtvis tillhöra eliten många år till.
Vinnarskalle
Egentligen har ju alla hästar som tagit sig hela vägen till Elitloppet en enastående tävlingsinstinkt så betyget ska ses i relation till andra egenskaper och värderingen av konkurrenterna. Då får Milliondollarrhyme starka fyra plus i denna kategori.
Form
Uppladdningen inför årets stora slag hade kunnat vara bättre. Senast satt han fast, så svårt att göra allt för ingående analyser av den insatsen. Men insatsen näst senast lämnar en del frågetecken.
Meriter
Inför förra årets Elitlopp hade hästen ett kort cv. Men sen dess har några meriterande framgångar adderats. En femteplats i Elitloppet följdes upp av en andraplats i Jubileumspokalen och säsongen kröntes med seger i Svenskt Mästerskap.
Totalt: 18
7) Looking Superb
Hingst, 7 år.
Kusk: Jomar Blekkan.
Tränare: Frode Hamre.
Land: Norge.
Speed
Räcker att kolla senaste loppet, Åby Stora Pris, för att få ett smakprov av speedresurserna. Han avslutade sista 700 meterna efter 1.07,5, mestadels ute i spåren och gick snabbast av alla över upploppet.
Styrka
Vi har redan konstaterat att han är snabb, men egentligen är det stark han är, och styrkan gör att han kan springa snabbt under en lång tid. Ofta får han attackera ute i spåren och ändå är han också ofta med och fajtas i loppens slutskede.
Vinnarskalle
Utöver stor dos styrka och bra speedresurser är det löpskallen som till slut gör Looking Superb till en Elitloppshäst. Verkar ha en vansinnigt hög mjölksyratröskel, eller så bryr han sig bara helt enkelt inte om att det bränner som en eld i musklerna.
Form
Vintern 2019/2020 har inte varit Looking Superbs bästa säsong. Men insatsen senast, första starten på 2,5 månader, visade att formen inte sviker. Med det loppet i kroppen lär inte formen direkt bli sämre.
Meriter
Egentligen färsk i eliten. För knappt ett och ett halvt år sedan flyttades han från Norge till Jean-Michel Bazire i Frankrike och på nolltid blev han en världsartist. Han var med i Elitloppet redan i fjol, men storloppssegrarna är ännu få.
Totalt: 20
8) Earl Simon
Hingst, 6 år.
Kusk: Franck Ouvrie.
Tränare: Jarmo Niskanen.
Land: Sverige.
Speed
Franskstammade Earl Simon är naturligtvis väldigt snabb, men det är andra egenskaper som gör honom hyperintressant. Till exempel hans fysiska och mentala styrka. Från start är han medelsnabb ut.
Styrka
Looking Superb fick fem plus i denna kategori så då borde ju Earl Simon – som krossade Looking Superb från utvändig position i ett lopp på Vincennes i februari – få sex plus. Men tyvärr går bara betygsskalan upp till fem.
Vinnarskalle
Gör oftast hela jobbet själv, men har ändå moralen att kämpa ända in till mållinjen. Vi nämnde tidigare hans mentala styrka och den skulle få vilken självutnämnd livscoach som helst att häpna.
Form
Earl Simon kan nog vara den i Elitloppsfältet som kommer med bäst form. Se bara hur han i genrepet fullkomligt klädde av hästar som Cleangame, Bold Eagle och Tony Gio. De andra såg ut som breddloppshästar i jämförelse.
Meriter
Seger i grupp 1-lopp saknas och största pennigmässiga framgången kom 2018 då han var trea i Europaderbyt bakom Villiam. Utöver det har han tagit tre segrar i grupp II-lopp och
det skrämmer föga i Elitloppssammanhang.
Totalt: 21
Försök 2, 1 609 meter auto Start 17.45
1) Elian Web
Valack, 8 år.
Kusk: Jorma Kontio.
Tränare: Katja Melkko.
Land: Finland.
Speed
Elian Web är väldigt startsnabb och tar sig ofta till ledningen, en position han älskar mer än någon annan i Elitloppsfältet. Från ledningen kan han slå de allra bästa. Måste han gå bakifrån är han bara en ”vanlig” gulddivisionshäst.
Styrka
Elian Web har vunnit det finska derbyt efter ledning från start till mål och han var tvåa i Kriteriet. Båda dessa lopp går över lång distans så visst är Elian Web stark. Men hans styrka är ändå inget som sticker ut i sammanhanget.
Vinnarskalle
Från ledningen kämpar Elian Web som en tiger och är det spetsgaranti får han högsta betyg. Men bakom hästar kämpar han inte alls lika tappert och betyget kan därför inte bli högre än tre plus.
Form
På årets sju starter har han redan tjänat mer pengar än vad han gjorde i fjol. Han vann Paralympiatravets final med en miljon i förstapris näst senast och senast spurtade han vasst och höll jämna steg med Attraversiamo över upploppet.
Meriter
Fina unghästmeriter i Finland, men det är först i år som han etablerat sig i eliten på allvar. Karriärens största seger kom näst senast då han vann Paralympiatravets final efter
ledning från start till mål.
Totalt: 17
2) Billie de Montfort
Sto, 9 år.
Kusk: Gabriele Gelormini.
Tränare: Sebastien Guarato.
Land: Frankrike.
Speed
Ovanligt speedig för att vara en franskstammad häst. Hon kan utnyttja speeden både i starten och till slut. I Gävle så sent som i lördags flög hon fram sista biten och var då inte långt från segern.
Styrka
Gör sin 107:e start på söndag. Bara det är värt en applåd. Med ålderns rätt är hon möjligen bäst på kort distans nu. Men i grund och botten är hon mycket stark, vilket så klart också krävs för att springa fort även över kort distans.
Vinnarskalle
Har den lägsta segerprocenten av alla i startfältet till Elitloppet med sina 19 segrar på 106 starter. Men att i och med det säga att hon har brister i sin stridsvilja är att dra för stora växlar på statistiken.
Form
Tre starter på svensk mark i år har resulterat i tre tredjeplatser. Elitloppet blir hennes tredje start i maj och tar hon bara starten i Gävle i lördags på rätt sätt är formtoppen prickad exakt till på söndag.
Meriter
Hon vann sitt hittills största lopp redan som treåring då hon segrade i grupp 1-loppet Criterium de Jeunes. Men Billie de Montforts meriter skrivs inte i stora segrar utan i hennes erfarenhet från storlopp och att hon sprungit in över 22 miljoner kronor.
Totalt: 22
3) Tae Kwon Deo
Hingst, 5 år.
Kusk: Adrian Kolgjini.
Tränare: Adrian Kolgjini.
Land: Sverige.
Speed
Inte den speedigaste hästen i Elitloppsfältet, men han kan hålla en jämn hög fart hela loppet igenom. En egenskap som brukar premieras i sprinterlopp, så ur den aspekten är han ändå speedig.
Styrka
Hans fartförmåga är främst ett utslag av hans styrka och hur han inte räds känslan då mjölksyran ansamlas i musklerna. Två heat på samma dag har han redan bevisat att han klarar med den äran (Sprintermästaren).
Vinnarskalle
Åtta segrar på 25 starter är så klart inte dåligt, men inte heller statistik som kan mäta sig med andra i Elitloppsfältet. Trots att han ansetts vara en unghästtalang tror vi att han har sin bästa tid framför sig.
Form
Insats och intryck senast säger allt. Tae Kwon Deo kommer till Elitloppet med full tank och redo för riktiga kampsportsnärkamper med konkurrenterna. Den som ger sig in i en duell får räkna med att bli besegrad.
Meriter
Snacket kring Tae Kwon Deo började redan när han knappt var inkörd. Sprintermästaren är Tae Kwon Deos klart största triumf. Hittills, ska tilläggas. För fler storloppssegrar kommer att komma.
Totalt: 17
4) Attraversiamo
Hingst, 5 år.
Kusk: Erik Adielsson.
Tränare: Svante Båth.
Land: Sverige.
Speed
Har endast gjort 20 starter, och det kanske låter lite lustigt att säga så om en Elitloppshäst – men Attraversiamo kan säkert bli en speedkula med tiden. Just nu är han ”bara” väldigt snabb.
Styrka
Hittills i karriären har hästen stuckit ut gentemot sina konkurrenter genom sin svårslagna styrka. Vann Derbyt i fjol utan att ens vara som bäst för dagen. Bara ett styrkefenomen klarar av något sådant.
Vinnarskalle
14 segrar på 20 starter – hela tiden mot kullens bästa – bevisar en inställning som kan avgöra att just Attraversiamo är den där hästen på miljonen. Finns fortfarande mycket att bevisa, men inledningen på karriären har varit suverän.
Form
Två starter och lika många segrar i år. Vägen till Elitloppet har gått exakt efter den snitslade bana som tränare Svante Båth förberedde redan i vintras. Följer Attraversiamo fortsatt kartan finns nästa kontroll att plocka i vinnarcirkeln efter Elitloppet.
Meriter
Attraversiamo är färsk i den äldre eliten och har av naturliga skäl inga skalper att skryta med där. Unghästmeriterna kan knappast vara bättre och naturligtvis är Derbysegern den seger som betytt mest såväl penga- som prestigemässigt.
Totalt: 21
5) Cokstile
Hingst, 7 år.
Kusk: Christoffer Eriksson.
Tränare: Rocco Spagnulo.
Land: Italien.
Speed
Startsnabbheten är i jämförelse med andra elithästar bara medel, men spurtförmågan till slut sticker ut i alla sammanhang. I hingstens fyra senaste starter har han sprungit snabbare än 1.10 inte mindre än vid tre tillfällen.
Styrka
I årets två starter har det varit tydligt – styrkan är Cokstiles främsta vapen. Många starka hästar blir med stigande ålder utmärkta sprinters och den devisen verkar passa väl in också på Cokstile.
Vinnarskalle
Cokstile har vunnit 19 av 46 starter och hans bästa bit är i loppets slutskede när mållinjen närmar sig. Detta är tecken på helt rätt inställning till sin uppgift som tävlingshäst.
Form
Han har varit grymt bra i årets två starter och båda gångerna landat på en 09-tid. I senaste starten vann han enkelt trots tuff resa och trots och att det i det slagna fältet fanns Elitloppsdeltagare.
Meriter
Största segrarna i karriären är det norska derbyt och det italienskaloppet Gran Premio
Delle Nazioni med över en miljon till vinnaren. Det senare loppet vann Cokstile så sent som i oktober förra året och det i en svit där han vann åtta lopp på raken.
Totalt: 22
6) Racing Mange
Hingst, 7 år.
Kusk: Joakim Lövgren.
Tränare: Joakim Lövgren.
Land: Sverige.
Speed
Trots sin lite svävande, något franskinspirerade stil, är hästen hypersnabb på kort speed. Den farten kan han utnyttja både i starten eller som slutspurt och därför får han höga poäng i denna kategori.
Styrka
Racing Mange har tävlat framgångsrikt över så väl kort som lång distans och att han är en stark häst syns också i stamtavlan där pappan Orlando Vici ofta ligger bakom kompletta hästar som trivs bra i det svenska tävlingssystemet.
Vinnarskalle
Om vinnarinstinkten bara mäts i segerprocent är Racing Manges 19 procent fullt godkänt, men något lågt sett till konkurrenterna i eliten. Väger man in Racing Manges egenskap att han alltid går hela vägen in i mål stiger betyget.
Form
Årets första seger togs senast i säsongens fjärde start och den insatsen kvalificerade Racing Mange till Elitloppet. Han höll då berömvärt efter en tuff inledning av loppet och formen är nog nära toppen nu.
Meriter
Redan som tvååring var Racing Mange med i de skarpaste av sammanhang då han var mycket knappt slagen tvåa i uppfödningslöpningen. Största segern kom i fjol i finska Kymi Grand Prix och inbringade 100 000 euro.
Totalt: 18
7) Makethemark
Hingst, 7 år.
Kusk: Ulf Ohlsson.
Tränare: Petri Salmela.
Land: Sverige.
Speed
Startsnabbheten utnyttjas sällan, men den finns där. Spurten till slut är i stället hästens signum. Titta på hans spurt i Jubileumspokalen, och njut. Ulf Ohlsson sitter blickstilla och koncentrerar sig bara på att inte trilla ur vagnen på grund av fartvinden.
Styrka
Självklart krävs det styrka för att kunna avsluta så visslande snabbt som en Makethemark i toppform kan göra. I jämförelse med andra hästar på elitnivå är han medelstark och betyget blir därför tre plus.
Vinnarskalle
Vi återkommer till hans skarpa slutspurter och att ha förmågan att springa som fortast när du är som tröttast kräver en enorm vilja att segra. Makethemarks vinnarinstinkt gör honom till en världstravare.
Form
Uppladdningen har inte varit spikrak, men nog fanns det allt lite krafter kvar i mål i Copenhagen Cup senast? En klar uppryckning efter den mycket bleka insatsen i Romme näst senast, då banan inte passade Makethemark alls.
Meriter
Största segern togs i Jubileumspokalen i en ovanligt skarp upplaga av loppet. I fjol var han trea i Elitloppet, utan att ha fått fullt spurtutrymme och under hela 2019 pallplacerade sig Makethemark i inte mindre än fyra grupp 1-lopp.
Totalt: 17
8) Propulsion
Hingst, 9 år.
Kusk: Örjan Kihlström.
Tränare: Daniel Redén.
Land: Sverige.
Speed
Styrka ger snabbhet. Och styrka, snabbhet och en otrolig tävlingsinstinkt kännetecknar Propulsion. Hans enda akilleshäl är startsnabbheten och hans bristande accelerationsförmåga har hittills kostat honom några Elitloppssegrar.
Styrka
500 kilo muskler och en av de starkaste hästarna som någonsin funnits. Tycker ni att vi tar i? Tänk om i så fall. Det är ju Propulsion vi talar om, då finns det knappast några överord.
Vinnarskalle
Trots att Propulsion mer eller mindre i varje start stöter på de tuffaste konkurrenterna travvärlden kan uppbringa har han en segerprocent snuddande nära 50. Det är inget annat än sjukt imponerande.
Form
Vi vet exakt hur bra Propulsion är när han är i form, men det enda vi inte vet inför Propulsions femte Elitloppsstart är just hur formen är. Han har inte startat sedan Prix d’Amerique, men tränare Redén är nöjd med sin stjärna. Gott så.
Meriter
Med över 31 miljoner på kontot och troligtvis den nu aktive travhästen i världen som har tyngst meritlista finns egentligen inget mer att bevisa. Eller jo, den där Elitloppssegern saknas ju och den skulle vara ovärderlig för kretsen kring superhingsten.
Totalt: 23
ANNONS: Nu kan du andelsspela med Sportbladets experter på V75, V86 och GS75. Här går du med i andelslaget. [Extern länk]