Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Tvingas betala 35 milj till ATG

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-02-11

Benno Eliasson, vice vd på ATG.

Nu har domen fallit i tvisten mellan Unibet och ATG.

ATG krävde Unibet på hela 325 miljoner kronor och nu tvingas spelbolaget betala 35 miljoner kronor.

– Vi ska läsa domen, men vi är självklart inte nöjda med hur tingsrätten har beräknat skadeståndet, säger Benno Eliasson, vice vd på ATG till TV4 Sport.

Tvisten mellan spelbolagen ATG och Unibet har pågått sedan 2007. ATG stämde Unibet för intrång i deras databas och krävde 325 miljoner kronor i skadestånd.

Måste betala miljoner

Under fredagen kom tingsrättens dom och Unibet tvingas betala 35 miljoner plus ränta för intrång. Benno Eliasson kommenterade domen i Lunchtravet Direkt i TV4 Sport och berättade varför de har begärt 325 miljoner kronor.

– Det är två delar i den här summan, först är det en skälig ersättning för deras intrång. Vi har beräknat det till 225 miljoner under de här sju åren. Det är lite svårt att veta hur mycket spel de har tagit men vi har gjort en bedömning. Utöver det ville vi ha ett skadestånd på 100 miljoner, säger Benno Eliasson.

Begärt vite

ATG är både nöjda och missnöjda med domen.

– Det viktigaste är att vi har fått principiellt rätt. Vi har en databas som är skyddsvärd och de har gjort intrånget i databasen. Det är absolut det viktigaste, sedan hade vi självklart hoppats att vi skulle få ett mycket högre skadeståndsbelopp och att varje enskilt utdrag ur den här databasen skulle vara tillräckligt. Vi har också begärt ett vite för varje enskilt utdrag, men det har vi däremot inte fått igenom i tingsrätten. Det betyder att vi måste stämma dem igen om vi ska få rätt i framtiden, säger han i TV4 Sport.

”Inte nöjda”

Nu ska de läsa domen och eventuellt kan ATG komma att överklaga tingsrättens beslut.

– Vi är självklart inte nöjda med hur de har beräknat skadeståndet. Det är ingen beräkning alls, utan det är mellan tummen och pekfingret. Vi vill att tingsrätten ska vara mer tydliga och även vara tydliga vad som gäller framöver, hur mycket måste de ta ut ur databasen för att det ska vara systematiskt uttagande i fortsättningen, säger han.

ATG har inte skadats

Även spelbolaget Unibet är missnöjda med fredagens dom och kan komma att överklaga.

– Min första kommentar är att domstolen har konstaterat att ATG inte har lidit någon skada och det är en viktig utgångspunkt för oss. Sedan har domstolen hittat på en egen beräkningsmodell för hur mycket de tycker att Unibet ska betala och de har kommit fram till att 35 miljoner är en skälig ersättning för de här 2,5 åren, säger Unibets advokat Monique Wadsted.

– Till en början ska vi analysera domen och se om vi ska gå vidare och jag gissar att det finns en risk att bägge parter kommer att överklaga domen. Sista ordet är nog inte sagt, säger hon.

Bristande dom

Hon menar dock att domen i fallet har brister.

– Tingsrätten konstaterar väldigt ordentligt att varje utdrag ur databasen är inte ett intrång, utan det krävs mycket mer än så. Tingsrätten har egentligen inte riktigt analyserat hur mycket som krävs, det är en stor brist i att inte tingsrätten har gjort en analys men inte analyserat vem som har bevisbördan för hur mycket uppgifter som har hämtats ur basen. Vår uppfattning är att den bevisbördan vilar på ATG, säger Monique Wadsted i TV4 Sport.