”Vi travkuskar är väldigt utsatta”

Publicerad 2014-10-28

Thomas Dalborg berättar om de sms och mejl han får efter travloppen – kallas uppblåst pajas och sopa

Thomas Dalborg berättar om personliga påhopp på mail och SMS efter travloppen

Hat-sms och mejl är vardagsmat för landets travkuskar.

En av de senast drabbade är Thomas Dalborg.

Påhoppen som trillade in i mobilen efter loppen blev för mycket – och han tog paus från det sociala verktyget Twitter.

– Vi travkuskar är ganska utsatta, säger han till Trav365.

”Det ska bli skönt att slippa dig din uppblåsta lille pajas”.

”Har du ingen tempokänsla?”.

”Har din häst kommit i mål ännu din sopa.”

Det är några av de exempel som drabbade Axevallas Thomas Dalborg, 29.

”Sitter i ganska länge”

Tidigare har toppkusken Örjan Kihlström och travtränaren Erik Lindegren berättat om påhoppen de får efter travloppen, Kihlström kallas överskattad liten dvärg och Lindegren pissråtta och iq-befriad. Nu har samma sak drabbat Thomas Dalborg, något som fick honom att ta en paus från att skriva sina tankar och idéer på sin Twitter.

– Vi travkuskar är väldigt utsatta, så är det. Ta fotboll och hockey som exempel, vill du nå några av deras aktiva så går det oftast inte, våra telefonnummer finns överallt. Men ska man vara travtränare och travkusk så måste man vara öppen på alla sätt, det är svårt att få hästägare och kunder redan som det är, berättar Dalborg.

Påverkas man av det?

– Det är klart att det är tråkigt, sitter man i bilen på väg hem besviken efter en tävlingsdag och så får man sådana här meddelanden, det är klart det inte är något positivt. I de flesta fall skrattar man åt det, jag är ändå så pass rutinerad att jag vet att man blickar framåt, men det bär aldrig något positivt med sig i varje fall. Har man en dålig dag så sitter det i ganska länge.

”Vanligt problem i travet”

Är det här mer vanligt än vad folk tror?

– Ja, det här är ett ganska vanligt problem inom travet, att vi aktiva får ta emot både sms och mail efter travloppen. Vi travkuskar brukar prata om det på tävlingsdagarna ibland, och jag vet flera toppkuskar som fått både sms och samtal mitt i natten.

Vad kan det stå?

– Är man uppåt på en häst som man tror på, så får man veta efteråt hur dålig man är, och hur fel man haft om den hästen inte vinner. Det händer ganska ofta faktiskt. Jag kan väl inte direkt säga att det är hot jag får, men det är personliga påhopp. En gång satt jag i tredje par invändigt med en treåring och körde snällt, vi blev trea i det loppet och jag tyckte det var jättebra. Då fick jag mejl från en dansk efter loppet om att jag skulle börja köra ponny igen.

”Finns en gräns”

Alla sms och mejl fick Dalborg att ta en paus från det sociala verktyget Twitter.

– Jag hade en period där det gick lite sämre för mig, och jag skrev om några hästar som jag trodde på och fick mejl direkt efteråt, och då tröttnade jag. Det är en barriär mellan spelare och oss aktiva och Twitter är ett alldeles utmärkt verktyg, där jag kan nå ut till spelare och journalister på ett mer personligare sätt. Men det är klart det är tråkigt att få alla dessa påhopp, när man bara försöker bjuda på bra service. Men det är många aktiva som använder sig av Twitter och jag tycker det är bra, titta på en sådan som Björn Goop, han har 11 000 följare och det är ganska mycket folk.

Kan man komma ifrån det här på något sätt?

– Det tror jag faktiskt inte att vi kan göra, tyvärr. Det är en väldigt liten skara människor som skriver till oss aktiva, spelare som förlorar pengar på sina spel och sedan tar ut sin frustration. Oftast skrattar man åt det och går vidare, men det finns ju en gräns också. Det är heller aldrig någon som kan stå för det, det är alltid anonyma sms och mejl vi får. När jag fick ett meddelande en gång om att det skulle bli skönt att slippa se mig när en avstängning väntade och att jag var en uppblåst pajas, så svarade jag bara att jag först skulle vinna med Simb Ruby och den vann jag också med till över 20 gånger pengarna, det blev lite kul faktiskt.