Dagens namn: Brynolf

Matchfakta 25/4

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-25

Montréal–Philadelphia 4-3 (0-2, 2-0, 1-1, 1-0)

Första perioden: 0-1 (13.15) R.J. Umberger 2 (Randy Jones, Derian Hatcher), 0-2 (16.49) Jim Dowd 1 (Steve Downie, Patrick Thoresen).

Andra perioden: 1-2 (9.44) Andrej Kostitsyn 4 (Sergei Kostitsyn), 2-2 (16.03) Alexej Kovaljov 3 (Tomas Plekanec) spel fyra mot fem.

Tredje perioden: 2-3 (0.19) Joffrey Lupul 2 (Braydon Coburn, Mike Richards) spel fem mot fyra, 3-3 (19.31) Alexej Kovaljov 5 (Saku Koivu) spel sex mot fyra.

Overtime: 4-3 (0.48) Tom Kostopoulos 3 (Andrej Markov).

Skott: 34-33 (16-13, 13-9, 9-13, 3-1).

Utvisningar, Montréal: 3 x 2 min.

Philadelphia: 3 x 2 min.

Publik: 21 273 (i Bell Centre).

Målvakter:

Montréal: Carey Price 90,9% istid 60.07 (30 räddningar).

Philadelphia: Martin Biron 88,2 % istid 60.48 (30 räddningar).

Matchen:

Hög dramatik i Montréal redan i den första kvartsfinalen mot Philadelphia. 29 sekunder före full tid exploderade Bell Centre. Alexej Kovaljov kvitterade matchen till 3-3 direkt på en vunnen tekning från Saku Koivu.

Den ryske forwardens andra mål i matchen gav förlängning. Dock en väldigt kort sådan. Tom Kostopoulos behövde bara 48 sekunder på sig att avgöra. Detta sedan han forcerat in sin egen retur bakom Martin Biron i Philadelphiamålet.

– Vi gör väl ingen av våra bättre matcher här i slutspelet, men det säger ganska mycket om vår karaktär att vi lyckas vända och vinna, säger Alexej Kovaljov till CBC.

Montréal fick jaga Flyers i princip hela matchen. Efter att ha haft två tidiga stolpskott hamnade hemmalaget snabbt i underläge. Montréalbacken Patrice Brisebois stötte in R.J. Umbergers passningsförsök i egen kasse till 1-0. Kort därpå spädde veteranen Jim Dowd på till 2-0.

Hemmalaget kom tillbaka starkt i den andra perioden. De vitryska bröderna Andrej och Sergej Kostitsyn samarbetade fram en reducering varpå Alexej Kovaljov kvitterade med ett omdebatterat mål. Kovaljov slog pucken i mål med en misstänkt hög klubba. Efter en lång stunds konferens med måldomaren i Toronto kunde huvuddomaren Don van Massenhoven dock godkänna målet.

Flyers tog ånyo ledningen 19 sekunder in i den tredje perioden. Joffrey Lupul, lagets övertidshjälte i match sju mot Washington, utnyttjade ett powerplay och slog in 3-2 efter en mindre målvaktstavla av Carey Price.

Gästerna kontrollerade därefter händelserna ända fram till slutminuterna. Med 1.09 kvar att spela knätacklade Mike Richards Alexej Kovaljov och blev utvisad. Det var i det efterföljande powerplayet som Kovaljov kvitterade och vände matchen till Montréals fördel.

Match två spelas i samma arena natten mot söndag.

Montréal leder med 1-0 i matcher.

Detroit–Colorado 4-3 (3-1, 1-2, 0-0)

Första perioden: 0-1 (8.53) Paul Stastny 2 (Ryan Smyth, Milan Hejduk), 1-1 (9.46) Henrik Zetterberg 3 (Pavel Datsiuk, Brian Rafalski), 2-1 (13.48) Dan Cleary 1 (Johan Franzén, Brian Rafalski), 3-1 (17.23) Johan Franzén 3 (Niklas Kronwall, Jiri Hudler) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 4-1 (1.13) Johan Franzén 4 (Valtteri Filppula, Mikael Samuelsson), 4-2 (5.17) John-Michael Liles 1 (Cody McLeod, Scott Hannan), 3-4 (16.29) Milan Hejduk 3 (Paul Stastny, Ryan Smyth).

Skott: 36-21 (15-3, 11-9, 10-6).

Utvisningar, Detroit: 3 x 2 min.

Colorado: 5 x 2 min.

Publik: 20 066 (i Joe Louis Arena).

Målvakter:

Detroit: Chris Osgood 85,7 % istid 59.43 (18 räddningar).

Colorado: José Theodore 75 % istid 21.13 (12 räddningar), Peter Budaj 100 % istid 37.42 (20 räddningar).

Matchen:

Johan Franzéns monstermatch knäckte Colorado Avalanches målvakt José Theodore – och vann match ett åt Detroit Red Wings. Franzén spelade första fram Dan Cleary till hemmalagets 2-1-mål och gjorde sedan 3-1 och 4-1 på egen hand.

– Deras förstakedja är vass, men han är nästa kille vi måste oroa oss för. Han är en stor, skicklig powerforward, säger Colorados coach Joel Quenneville till AP.

Detroit såg ut att gå mot en storseger, men efter att Colorado ersatt Theodore med slovaken Peter Budaj vände det. Colorado fixade två snabba reduceringar och var osannolikt nog nära att till och med kvittera.

Närmare än Milan Hejduks 3-4-reducering kom man dock aldrig. Detta faktum tillskrev Detroitcoachen Mike Babcock sin målvakt, Chris Osgood.

– Han stängde igen dörren när matchen stod på spel, säger Babcock.

Peter Forsberg kom aldrig till spel efter att ha slagit upp sin ljumskskada på morgonträningen. Dessutom tappade Colorado forwarden Wojtek Wolski med en trolig axelskada redan i första perioden.

Henrik Zetterberg gjorde Detroits första mål i en match som innehöll sex svenskpoäng.

Andreas Lilja var tillbaka i laget efter att ha varit petad under större delen av mötet med Nashville i första rundan. Han ersatte Brad Stuart, vars hustru födde parets första barn i San José häromdagen. Stuart beräknas vara tillbaka till match två på lördag.

Detroit leder med 1-0 i matcher.