Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Verner, Valter

”Sportsliga kriterier ska vara grunden”

Publicerad 2013-12-13

Svenska hockeyförbundets ordförande om SHL:s förslag

Christer Englund.

Svenska ishockeyförbundet måste kalla till ett extra årsmöte för att SHL:s förslag ska klubbas igenom.

Det hävdar förbundsordförande Christer Englund.

– Vi har olika åsikter i den här frågan. Vi vill att sportsliga kriterier ska vara grunden för hur man kvalificerar sig, säger Englund till Sportbladet.

Christer Englund befinner sig på en juniorhockeyturnering i Skottland när Sportbladet når honom. Han har efter att ha mottagit ett förslag på förändring skickat ut brev till distriktsförbunden (se nedanför) för att se om förbundsstyrelsens uppfattning även företräds av de som är röstberättigade.

– Jag vill inte kommentera enskilda förhandlingar, men det är våra distrikt som beslutar på ett årsmöte om våra avtal som formas mellan ligan och förbundet, säger Englund.

Nobbade möte

Enligt Englund har förbundet velat diskutera frågan med SHL – men fått nobben.

– Vi har tyckt att vi ska lyfta frågan var svensk elithockey ska ta vägen i ett mycket högre perspektiv genom att sätta oss ned med SHL-klubbarna, Hockeyallsvenskan och även från distrikt och förbund. Men det har inte SHL tyckt varit intressant utan de har själva kommit med ett förslag utifrån deras perspektiv, vad de tycker skulle gagna hockeyn, eller egentligen SHL. Men vi har svarat att vi tror på att det även i framtiden ska vara sportsliga kriterier som grundar hur man kvalificerar sig.

Ni har velat ha ett möte med SHL, som har nobbat?

– Ja, vi ville redan i somras lyfta frågan om svensk elithockeys framtid. Men de har inte varit intresserade utan har lagt ett förslag till oss. Men det här är en större fråga än att man ska bara vara några få som diskuterar. Vi har goda erfarenheter från juniortemautredningen som vi gjorde 2001, som gör att vi i dag är topprankade i världen i spelarutveckling.

”Inte ens diskuterat det”

Christer Englund tror inte alls på en stängd liga.

– Tittar man på Finland som stängde sin liga tror jag inte att det är en framgångsfaktor för svensk hockey. Vi har sett att det måste finnas ett andningshål. Sedan har jag stor respekt för den ekonomi som är på högsta elitnivå, men de har ju själva möjlighet att hantera sina pengar genom de egna avtal som de tecknar.

Är det möjligt att SHL:s förslag sjösätts redan nästa säsong?

– SHL är en förbundsserie och tillhör svenska hockeyförbundet, samma sak med kvalserien. Men vi har inte ens diskuterat det här. Vi har ett förslag från SHL, hur de vill se sin framtid. Vi har haft avtal med Hockeyligan i 14 år och är i en ny avtalsförhandling eftersom avtalet går ut till sommaren.

Vem bestämmer i slutänden?

– Förbundsmötet. De avtal vi har i dag togs på ett årsmöte 2004, sedan har vi gjort vissa korrigeringar. Men ska man göra en strategisk förändring är det en årsmötesfråga och då är det i slutänden distrikten och ligaklubbarna som ska ta ställning på ett slutförslag från förhandlingsgrupperna. Distrikten har 191 röster och elitklubbarna 48. Men just nu har inte distrikten något att ta ställning till. Det vi läser om i tidningar nu är bara spekulationer.

”Finns 630 klubbar till...”

Att SHL ska få igenom sitt förslag redan till nästa säsong förefaller otroligt, enligt Englund.

– Arbetsordningen är att man när man går in i en säsong ska veta vad vad man spelar om. Ska det till något annat måste det till ett årsmötesbeslut. Men just nu finns det som sagt inget att ta ställning till. Eftersom vi har årsmöte varannat år är nästa årsmöte i juni 2015. Ska vi pröva den här frågan måste vi kalla till ett extra årsmöte.

Säg att förbundet inte godkänner SHL:s förslag. Måste SHL i så fall bryta sig ur förbundet?

– Så enkel är inte frågan för dem, utan betydligt mer komplicerad. Då måste de bilda ett helt annat system utanför förbundet. Men det är en hypotetisk fråga. Det finns ju andra sidor i våra befintliga avtal, att man ska stärka Tre Kronor.

Det låter som att svenska hockeyförbundet och SHL inte kommer bra överens.

– Man måste skilja på saker och ting. Vi har en bra och öppen dialog med SHL, men det är väl rimligt att man har olika uppfattningar. Vi har olika uppfattningar, men det betyder ju inte att vi inte pratar med varandra. Men SHL företräder sina intressen, förbundet företräder svensk ishockeys intresse. Det handlar ju inte bara om tolv klubbar, utan det finns 630 klubbar till i Sverige...