Matchfakta 8/3

Chicago–San José 2-3

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-08

(2-2, 0-1, 0-0)

Första perioden: 1-0 (3.35) Brent Seabrook 9 (Patrick Sharp, Andrew Ladd) spel fem mot fyra, 1-1 (3.52) Jonathan Cheechoo 22 (Joe Thornton), 1-2 (12.45) Kyle McLaren 3 (Joe Thornton, Christian Ehrhoff), 2-2 (18.09) Jonathan Toews 19 (Duncan Keith, Pat Kane).

Andra perioden: 2-3 (14.31) Patrick Marleau 14 (Devin Setoguchi, Marc-Edouard Vlasic).

Skott: 19-23 (8-11, 6-8, 5-4).

Utvisningar, Chicago: 2 x 2 min, 1 x 5 min. San José: 5 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 21 908 (i United Center).

MĂĄlvakter:

Chicago: Patrick Lalime 87 % istid 59.07 (20 räddningar).

San José: Evgenij Nabokov 89,5 % istid 59.53 (17 räddningar).

Svenskarna: MĂĄl, assist, skott, utv min, +/-, istid

Niklas Hjalmarsson, b, Chicago 0, 0, 1, 0, 0, 11.50

Douglas Murray, b, San José 0, 0, 0, 5, 0, 18.48

Matchen: Det råder rekordtider för San José Sharks. Nattens seger var lagets åttonde raka. Därmed har årets intressanta version av Sharks tangerat sitt klubbrekord.

Och matchhjälte för andra matchen i rad blev Patrick Marleau, den utskällde lagkaptenen som äntligen fått det att stämma efter en rätt misslyckad säsong. Nu satte centern sitt fjärde mål på de tre senaste matcherna när han tryckte sig runt Chicagobacken Brent Seabrook och sköt ett skott under målvakten Patrick Lalimes klubbhandske.

För Chicago kom förlusten olägligt denna afton då man hade en ceremoni för att hedra de största spelarna i klubbens historia. Däribland laget bäste målskytt, Bobby Hull, och poängplockare, Stan Mikita. Paradoxalt nog blev även San José Sharks general manager Doug Wilson hyllad. Han är nämligen den back som har gjort flest mål och assist för klubben i dess anrika historia.

Calgary–Nashville 1-2

(0-0, 1-0, 0-1, 0-1)

Andra perioden: 1-0 (11.38) Craig Conroy 11 ( - ).

Tredje perioden: 1-1 (8.58) Scott Nichol 10 (Vern Fiddler, Shea Weber).

Fjärde perioden: 1-2 (2.13) Jean-Pierre Dumont 26 (Alexander Radulov).

Skott: 30-36 (6-14, 11-11, 12-10, 1-1).

Utvisningar, Calgary: 5 x 2 min. Nashville: 7 x 2 min.

Publik: 19 289 (i Pengrowth Saddledome).

MĂĄlvakter:

Calgary: Miikka Kiprusoff 94,4 % istid 62.00 (34 räddningar).

Nashville: Dan Ellis 96,7 % istid 62.12 (29 räddningar).

Kristian Huselius, f, Calgary 0, 0, 5, 2, 0, 22.29

Matchen: Nashville hämtade sig snabbt från gårdagens tunga 2-6-förlust i Vancouver. Mot Calgary lyckades laget återigen spela sin krafthockey till fullo. Efter att retstickan Scott Nichol kvitterat Calgarys ledning blev det pålitlige poängplockaren Jean-Pierre Dumont som fick avgöra i förlängningen.

Dumont slog bort pucken från Calgarybacken Adrian Aucoin. Den studsade fram till ryssen Alexander Radulov, vars skott träffade Miikka Kiprusoffs stolpe. Dumont var dock opportunistiskt framme och slog in returen.

Målet tog upp Nashville på slutspelsplats, två poäng före Vancouver som dock har två matcher mindre spelade.

Calgary toppar allt jämt Northwest division före Minnesota och har för närvarande hemmafördel i en första slutspelsomgång.

New Jersey–Tampa 2-1

(1-0, 0-1, 0-0, 1-0)

Första perioden: 1-0 (12.16) Zach Parise 28 (Patrik Elias, Brian Gionta).

Andra perioden: 1-1 (17.30) Michel Ouellet 12 (Dan Boyle, Alexandre Picard) spel fem mot fyra.

Fjärde perioden: 2-1 (4.02) Patrik Elias 18 (Sheldon Brookbank).

Skott: 33-22 (7-7, 9-6, 14-7, 3-2).

Utvisningar, New Jersey: 3 x 2 min, 2 x 5 min. Tampa: 5 x 2 min, 2 x 5 min, 1 x 10 min.

Publik: 15 670 (i Prudential Center).

MĂĄlvakter:

New Jersey: Martin Brodeur 95,5% istid 64.02 (21 räddningar).

Tampa: Karri Rämö 93,9 % istid 64.02 (31 räddningar).

Johnny Oduya, b, New Jersey 0, 0, 0, 0, 0, 21.30

Andreas Karlsson, f, Tampa 0, 0, 0, 2, 0, 5.32

Matchen: New Jerseys poängkung Zach Parise gör inte bara mål. Nu har 23-åringen testat hur det är att slåss i NHL också. I den tredje perioden rök amerikanen ihop med Tampas stjärnback Dan Boyle, som fick 19 utvisningsminuter för sitt agerande i situationen.

– Han försökte sparka undan skridskorna på mig och körde upp handskarna i ansiktet. Jag minns inte vad som hände efter det, säger Parise till AP.

– Jag skulle inte påstå att han överföll mig. Det var ett ömsesidigt beslut (att slåss). Det var okej, det var kul.

Parise gav Devils ledningen i matchen i den första perioden. Men det var veteranen och kaptenen Patrik Elias som avgjorde tillställningen i sudden death. Detta med sitt 14 övertidsmål i karriären. Klubbrekord i New Jersey.

I och med segern gick Devils upp på första plats i Eastern conference, en poäng före Montréal och Pittsburgh.

Columbus–Edmonton 1-2

(0-0, 0-1, 1-0, 0-1)

Andra perioden: 0-1 (11.02) Fernando Pisani 10 (Ales Hemsky, Marty Reasoner) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 1-1 (19.59) Dan Fritsche 9 (Ron Hainsey, David Vyborny) spel sex mot fem.

Fjärde perioden: 1-2 (1.53) Andrew Cogliano 13 (Robert Nilsson).

Skott: 31-17 (13-8, 8-3, 9-5, 1-1).

Utvisningar, Columbus: 3 x 2 min, 1 x 5 min. Edmonton: 5 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 14 933 (i Nationwide Arena).

MĂĄlvakter:

Columbus: Pascal Leclaire 88,2 % istid 60.54 (15 räddningar).

Edmonton: Mathieu Garon 96,8 % istid 61.53 (30 räddningar).

Dick Tärnström, b, Columbus 0, 0, 2, 0, 0, 23.08

Joakim Lindström, f, Columbus 0, 0, 2, 0, 0, 11.20

Robert Nilsson, f, Edmonton 0, 1, 0, 0, +1, 13.22

Matchen: Dan Fritsche räddade en poäng åt Columbus Blue Jackets när han kvitterade mötet med Edmonton Oilers åtta tiondelar före slutsignalen. Hans hjältestatus blev dock kortvarig. I förlängningen gav han bort pucken till Robert Nilsson, som spelade fram Andrew Cogliano till dennes segermål.

– Det är frustrerande, suckar Columbus coach Ken Hitchcock, vars lag inte har vunnit på sju matcher.

– Väntar du till den 59:e minuten med att göra mål, då räcker du inte till.

För Edmonton var segern den femte på de senaste sex matcherna. Trots det är laget nio poäng från en slutspelsplats i Western conference och lär bli tvungna att prestera något utöver det mänskliga för att kunna ta sig till slutspel.

– Ingenting är enkelt för oss, säger Oilers coach Craig MacTavish till AP.

Atlanta–Minnesota 3-2

(0-1, 0-0, 2-1, 0-0, 1-0)

Första perioden: 0-1 (10.47) Brian Rolston 25 (Brent Burns, Marian Gaborik) spel fem mot tre.

Tredje perioden: 1-1 (14.30) Colby Armstrong 10 (Ilja Kovaltjuk, Slava Kozlov) spel fem mot fyra, 1-2 (17.38) Brent Burns 12 (Brian Rolston, Pierre-Marc Bouchard) spel fem mot fyra, 2-2 (19.15) Ilja Kovaltjuk 44 (Tobias Enström) spel sex mot fem.

Straffar: 3-2 Erik Christensen.

Skott: 26-39 (5-16, 7-10, 11-10, 3-3).

Utvisningar, Atlanta: 6 x 2 min, 1 x 10 min. Minnesota: 4 x 2 min.

Publik: 18 709 (i Philips Arena).

MĂĄlvakter:

Atlanta: Johan Hedberg 94,9% istid 64.32 (37 räddningar).

Minnesota: Niklas Bäckström 92,3 % istid 64.59 (24 räddningar).

Tobias Enström, b, Atlanta 0, 1, 0, 0, +1, 33.39

Niclas Hävelid, b, Tampa 0, 0, 1, 0, 0, 25.30

Kim Johnsson, b, Minnesota 0, 0, 1, 2, -1, 24.52

Matchen: Det tog en Johan Hedberg i storform för att Atlanta Thrashers skulle vinna igen. Laget kunde via Hedbergs 37 räddningar och Pittsburghförvärvet Erik Christensens straffmål ta sin första seger sedan 15 februari. Detta efter åtta raka förluster.

– Äntligen. Det har tagit långt tid, men nu kämpade vi hårt för det, säger Atlantas coach och general manager Don Waddell om den efterlängtade segern.

Ryske stjärnan Ilja Kovaltjuk räddade först en poäng till Thrashers genom att kvittera matchen, framspelad av Tobias Enström 45 sekunder för slutsignalen.

I straffläggningen fick Atlanta nytta av Erik Christensens fantastiska klubbteknik. Samtidigt som Christensen lurade Niklas Bäckström i Minnesotakassen stoppade Hedberg de tre straffar han ställdes inför.